Kezdőlap Címkék Immunrendszer

Címke: immunrendszer

Miért hagyjuk a gyereket sározni, pocsolyában ugrálni?

0

A mai gyerekek sokkal kevesebbet érintkeznek a természettel, ez pedig hatással van a fejlődésükre. Hagyjuk, hogy néha a gyermek a pocsolyában ugráljon vagy sározzon, mert ezek is pozitívan hatnak a testi, a lelki és a fizikai egészségére.

Immunrendszer erősítés

A kisgyerekek szeretnek a földön játszani, megkóstolni a homokot, vagy más egyebet, amit a földön találnak. Szeretnek homokozni, sározni. Ezek mindig mind segítenek, hogy a szabadtéri játék során sokféle kórokozóval találkozzanak, ami viszont edzi, erősíti az immunrendszerüket. A szülők hajlamosak mindentől óvni a gyermeküket, pedig ez nem jó. Ma már kutatások bizonyítják, hogy a fenti koszos gyerekjátékok hiánya és az olyan betegségek, mint cukorbetegség, asztma, allergia, szoros kapcsolat áll fenn.

A természetben töltött idő is fontos, hiszen a friss levegő, a napsütés és a fokozott aktivitási szint jó hangulatot teremt és csökkenti a mentális betegségek kialakulásának esélyét. A szabadban töltött idő friss levegőhöz és elegendő D-vitaminhoz is juttatja a gyermeket, nyugodtabbá is varázsolja, aki ettől sokkal aktívabb lesz fizikailag, ami pozitívan hat a motoros képességeire, javul a koordinációja és az egyensúlya is.

A sározás előnyei

A sárral való játék jótékony hatással van a gyermekre. A sár fizikai tulajdonságai által gazdag tapintási és érzékszervi tapasztalatra tesznek szert a gyerekek. A sárral való játékon keresztül a gyerekek fejleszthetik a finom motorikájukat, a matematikai képességeiket. A sárjáték szórakoztató módja a kreativitás és a képzelőerő fejlődésének is.

A sárjáték tökéletes a fejlődő agy számára. Ilyenkor se vége, se hossza a gyerek által kitalált ötleteknek és alkotásoknak.

A szülők is bevonódhatnak a sározásba. Építsünk a gyerekkel közösen sártortát, sárszobrot. Rajzoljunk az ujjunkkal vagy gallyakkal képeket a sárba. Ha sározni megyünk, vigyünk magunkkal játékokat, vödröket, lapátot, hogy még élvezetesebb legyen a sárjáték.

Írásunk a 30felett, a Magyar városok, a 4242.hu, a Videohírek, az Usite és a Minden férfinak portál közreműködésével készült.

Hogyan támogatják egyes ásványi anyagok az egészségünket?

0

A mindennapokban annyi szó esik a különböző vitaminokról és azok fontosságáról, hogy szinte meg is feledkezünk arról, hogy léteznek ásványi anyagok is – pedig ezek is elengedhetetlenek az emberi szervezet egészsége szempontjából. Az ásványi anyagokat ráadásul a szervezetünk nem is képes termelni – egyes vitaminokkal ellentétben –, így a pótlásukra különös figyelmet kell fordítanunk.

 

Az alábbiakban megnézzük, hogy mit érdemes tudni az ásványi anyagokról, hogy melyek közülük a legfontosabbak, illetve hogyan ezeket hogyan tudjuk szinte észrevétlenül bevinni a szervezetünkbe nap mint nap.

Mit tudunk róluk?

Ezek olyan emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyeket tehát csak élelmiszerekkel – vagy manapság már különböző táplálékkiegészítőkkel – vihetünk be a testünkbe. Mindegyiknek különböző szerepe van az emberi szervezetben, ám általánosan igaz rájuk, hogy a különböző vitaminokkal együttműködve hatnak – így a vitaminok sem tudják az ásványi anyagok nélkül kifejteni áldásos hatásaikat.

Alapvetően két csoportjukat különböztetjük meg: a makro-, illetve a mikroelemeket. Az elkülönítés alapja, hogy mekkora arányban vannak jelen a testünkben: a makroelemek a testtömeg 0,005%-ánál nagyobb arányban találhatóak meg benne, míg a mikroelemek ennél kisebb arányban. A legfontosabb makroelemek közé tartozik a kalcium, a foszfor, a klór, a kálium, a magnézium és a nátrium. De nem kevésbé jelentősek az olyan mikroelemek sem, mint a cink, a króm, a jód, a vas, valamint a szelén.

Hogyan támogatják az egészséget?

Az alábbiakban pedig azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes anyagok pontosan mivel, hogyan támogatják a testet a mindennapokban, de kitérünk arra is, hogy milyen forrásokból tudjuk ezeket biztosítani.

Kalcium

A kalcium fontosságáról már biztosan mindenki hallott, hiszen elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez. Emellett hozzájárul az izmok működéséhez, így a szívverés szabályozásához is. Ezt elsősorban a különböző tejtermékekkel juttathatjuk be a szervezetünkbe, így tejjel, joghurttal és sajttal. A vegán étrendet követők zöld levelesekből és különböző magvakból is kinyerhetik.

Foszfor

A foszfor talán kevésbé ismert, de legalább ennyire fontos, sőt! Szerepe van a kalcium felszívódásában, de az energia-anyagcserében és a sejtek, szövetek egészségében is. Magas mennyiségben van jelen a húsokban, a teljes kiőrlésű gabonában, a tejtermékekben, illetve egyes magvakban.

Klór

Meglehet, hogy valaki számára ez különös, de a klór igenis egy egészséges elem – persze a megfelelő formában és mennyiségben –, ami támogatja a szervezetet. Szerepe a gyomorsavban jelentkezik, hiszen ennek részeként segíti az emésztést, valamint a só-víz háztartás és a sav-bázis egyensúly fenntartását. Alapvetően nem igényel pótlást, az egyszerű csapvízből kinyerhetjük a szükséges mennyiséget.

Kálium

A kálium felelős azért, hogy a test izmai és idegei megfelelően működjenek. Emellett a szívproblémák kockázatát is csökkenti és fellép a magas vérnyomás ellen is. A kálium azok számára is jó lehet, akik gyakran éreznek kimerültséget és ingerlékenységet. Különböző zöldségekből, gombákból, illetve gyümölcsökből is hozzájuthatunk.

Magnézium

Amikor az embernek valami baja van, gyakran hallhatja a tanácsot: szedj magnéziumot! Ezen nincs is okunk meglepődni, hiszen ez az anyag számtalan enzimet aktivál, de az izmokat és az idegrendszert is szabályozza. Ezért akár, ha izomgörcsök kínoznak, akár fejfájással vagy álmatlansággal kell megbirkóznunk, a magnézium lehet a megoldás. Sok citrusfélében megtalálható, de a zöld levelesek, a teljes értékű gabonák is a tofu is bővelkedik benne.

Nátrium

A nátrium a szervezet só-víz háztartásáért felelős. Általában nem szokott belőle hiány jelentkezni, mivel az egyszerű konyhai sónak hála igen nagy mennyiséget tudunk elfogyasztani ebből az ásványi anyagból. Ezzel kapcsolatban inkább a mértékletességre kell odafigyelni: nagy mennyiségben magas vérnyomáshoz vezethet.

Cink

A cink egy igen különleges anyag, hiszen több mint 200 enzimben található meg. Hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszerünk jól működjön, de a látás, az ízlelés és a szaglás egészségének fenntartásához is elengedhetetlen. A cink megtalálható az általunk alapvetően kevésbé fogyasztott kagylóban és a különböző halakban. De a teljes értékű gabonákból, a magvakból és a hüvelyesekből is pótolhatjuk.

Króm

A krómhiány olyan elváltozásokat okozhat, mint a koszorúér-betegségek, illetve a cukorbetegség. Ez az ásványi anyag részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és elősegíti, hogy az inzulin jótékony hatásai érvényesülhessenek. Fogyasszunk rendszeresen hüvelyeseket, májat, tojást, teljes kiőrlésű gabonákat, hogy ne szenvedjünk benne hiányt!

Jód

A jód nevét elsősorban a pajzsmirigy kapcsán hallhatjuk, hiszen a pajzsmirigyhormonokkal együttműködik. Emiatt szerepe van az anyagcserében – így akár a fogyásban is –, de még a vérkeringésben, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is. Ha szeretnénk növelni a jódbevitelünket, akkor érdemes tengeri halakat fogyasztani, de az egyszerű jódozott konyhasót is leemelhetjük a kamra polcáról.

Vas

A vas az emberi szervezet számtalan funkciójában tölt be szerepet: ott van az oxigénszállításnál, az enzimekben, az anyagcserében, az energiatermelő feladatoknál – és még sorolhatnánk. Amennyiben hiány lép fel a vasból – ami a világon leggyakoribb ásványianyag-hiány –, vérszegénységet tapasztalhatunk. Éppen ezért érdemes vörös húsokat, zöld leveleseket, tojássárgáját fogyasztanunk, de étrendkiegészítőként is bevihetjük, ha nem bíznánk a véletlenre.

Szelén

A jódhoz hasonlóan a szelén is részt vesz a pajzsmirigyműködésben, de elengedhetetlen az egészséges immunrendszer szempontjából is. Az E-vitaminnal szoros együttműködésben azon dolgozik, hogy a szabadgyökök kifejthessék károsító hatásukat. A kagylók, a vaj, az avokádó és a különböző teljes kiőrlésű gabonák is biztosíthatják a napi szükségletet.

A biciklizés egészséges életmódra gyakorolt hatásai

0

Fontolgatod, hogy befektess egy biciklibe? Íme, néhány jó ok, hogy kerékpárra ülj. Azok számára, akik már belemerültek a kerékpározás világába, az előnyök már most is egyértelműek, ám a többieknek itt egy lista, ami garantáltan meggyőzi őket – írja a euronics.hu.

A kerékpározás rengeteg előnnyel jár, ideértve a fizikai, egészségügyi, mentális és szociális szempontokat is. Mutatjuk a legfontosabbakat!

  1. A kerékpározás javítja a mentális jóllétet

Az YMCA tanulmánya kimutatta, hogy a fizikailag aktív életmódot folytató emberek 32 százalékkal magasabbra értékelték a mentális jóllétüket, mint inaktív társaik. A testmozgás nagyon sokféleképpen javíthatja a hangulatot: adrenalint és endorfint szabadít fel, az új dolgok elérése pedig növeli az önbizalmat is.

A kerékpározás vagy az e-bike használata ötvözi a testmozgást a szabadban való túrázással. Egyedül is biciklizhetsz, így vezetve le a stresszt, de akár csapatban is nekivághatsz, így szélesítve a társaságodat.

A korábbi rekorder, Graeme Obree élete nagy részében depresszióban szenvedett, és elmondta: ”A biciklizés segít [a depresszióban szenvedőknek]… Kerékpározás nélkül nem tudom, hol lennék.”

  1. Erősíti az immunrendszert

Dr. David Nieman és munkatársai az Appalachei Állami Egyetemen 1000 felnőttet vizsgáltak egészen 85 éves korukig. Azt találták, hogy a testmozgás óriási előnyökkel jár a felső légúti rendszer egészségére nézve, így csökkenti a megfázás eseteit.

Az emberek körülbelül 40 százalékkal csökkenthetik a betegen töltött napokat, ha a hét legtöbb napján is aerob testmozgást végeznek, miközben számos egyéb, a testmozgással kapcsolatos egészségügyi előnyben is részesülnek.

A testmozgás javíthatja immunrendszerünket azáltal, hogy növeli az alapvető fehérjék termelését és beindítja a fehérvérsejtek termelését is. A munkába biciklizve pedig a baktériumokkal szennyezett tömegközlekedési eszözöket is elkerülhetjük.

  1. Segíthet a fogyásban

A fogyás egyszerű: „a felhasznált kalóriáknak meg kell haladniuk a bevitt kalóriákat”. Tehát több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit elfogyasztottunk. A kerékpározással nem kevesebb, mint óránként 400 és 1000 kalória közötti mennyiséget égethetünk, az intenzitástól és a sportoló súlyától függően.

Természetesen vannak más tényezők is, például a kalóriaégetéssel töltött időt is befolyásolja az, hogy mennyire élvezi a választott tevékenységét. Ha élvezed a kerékpározást, kalóriákat fogsz égetni. És ha emellé olyan egészségesen is étkezel, garantáltan fogyni fogsz.

  1. Izmot növel

A kerékpározás vagy az e-bike használata nem csak zsírt éget, hanem izomzatot is épít – különösen a farizmok, a combhajlító izmok és a vádli területén. A nagyobb izomzatú emberek pedig több kalóriát égetnek el, még akkor is, ha éppen ülnek. A body builder külső kiépítése nem fenyegeti a biciklizőket, de szép tónusú izmok alakíthatóak ki a segítségével.

  1. Javítja az alvást

Ha kifárasztjuk magunkat a kerékpáron, akkor jobban is fogunk aludni. A Georgiai Egyetem kutatói 20 és 85 év közötti férfiakat és nőket vizsgáltak 35 éven keresztül, és azt találták, hogy a férfiaknál a 2 százalékos, míg a nőknél 4 százalékos erőnléti csökkenés alvásproblémákhoz vezetett.

Az okokat keresve a tudósok arra jutottak, hogy a szorongás csökkentése javítja az alvást, erre pedig a sport hatékony eszköz. A testmozgás a növekvő életkorral járó súlygyarapodás ellen is véd, ami az alvászavarok másik oka.

  1. Segíti az agyműködést

Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy edzés közben a kerékpárosok agyának véráramlása 28 százalékkal, bizonyos területeken pedig akár 70 százalékkal is megnőtt. A testmozgást tehát összefüggésbe hozták az agy egészségével és a kognitív változásokkal, amelyek ellenállóvá tehetnek bennünket a demenciával szemben későbbi életünk során.

Kiderült: a jó alvóknak az immunrendszere is jobban működik

0

Német kutatók összefüggést fedeztek fel az alvásunk minősége és az immunrendszerünk működése közt – derül ki az Egészség tippek cikkéből.

Magától értetődő lehet, hogy ha a szervezet az ébrenléthez szükséges funkciókat kikapcsolja, akkor több energia marad a szervezet regenerációra, és a kórokozókkal való megküzdésre is.

Ez az elmélet most bizonyítást nyert: a Tübingeni Egyetem szakértői arra jutottak, a megfelelő immunválaszhoz szükséges, úgynevezett T-sejtek regenerációjában óriási szerepet játszik az alvásunk minősége.

Különösen a sötét téli időszakban elengedhetetlen, hogy legalább 6-8 órát végigaludjunk. A stressz, a tápanyag- és sporthiány, valamint a különböző káros szokásaink is hozzájárulhatnak az immunrendszer gyengüléséhez, az alváshiány pedig mindezt tovább rontja.

Aki megengedheti magának, annak feltétlenül érdemes ledőlnie ebéd után is, ugyanis a kutatások rámutatnak: már 10-30 percnyi szunyókálás is jótékony hatással van az immunrendszerre. Ahhoz azonban, hogy a T-sejtek hatása maradéktalanul érvényesüljön, elengedhetetlen az éjszakai alvás.

Ha nincsen lehetőségünk beiktatni a délutáni pihit, akkor is érdemes szünetet tartanunk, és valami olyan frissítő tevékenységgel regenerálódni, mint például egy fürdő, szaunázás, valamilyen sport, zenehallgatás, séta vagy egy kis olvasás.

Fontos, hogy a jó alvók is minden reggelre állítsanak be ébresztőt, mert létezik a “túlalvás” jelensége is: ilyenkor hosszú időre az alvás REM fázisában ragadhatunk, ez pedig ébredés után nyűgössé vagy fáradttá tehet – tudhatjuk meg a cikkből.

Egészség 7 / Egészségválasz / Egészség hírek / Énidőm

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK