Miért hagyjuk a gyereket sározni, pocsolyában ugrálni?

0
952
FH

A mai gyerekek sokkal kevesebbet érintkeznek a természettel, ez pedig hatással van a fejlődésükre. Hagyjuk, hogy néha a gyermek a pocsolyában ugráljon vagy sározzon, mert ezek is pozitívan hatnak a testi, a lelki és a fizikai egészségére.

Immunrendszer erősítés

A kisgyerekek szeretnek a földön játszani, megkóstolni a homokot, vagy más egyebet, amit a földön találnak. Szeretnek homokozni, sározni. Ezek mindig mind segítenek, hogy a szabadtéri játék során sokféle kórokozóval találkozzanak, ami viszont edzi, erősíti az immunrendszerüket. A szülők hajlamosak mindentől óvni a gyermeküket, pedig ez nem jó. Ma már kutatások bizonyítják, hogy a fenti koszos gyerekjátékok hiánya és az olyan betegségek, mint cukorbetegség, asztma, allergia, szoros kapcsolat áll fenn.

A természetben töltött idő is fontos, hiszen a friss levegő, a napsütés és a fokozott aktivitási szint jó hangulatot teremt és csökkenti a mentális betegségek kialakulásának esélyét. A szabadban töltött idő friss levegőhöz és elegendő D-vitaminhoz is juttatja a gyermeket, nyugodtabbá is varázsolja, aki ettől sokkal aktívabb lesz fizikailag, ami pozitívan hat a motoros képességeire, javul a koordinációja és az egyensúlya is.

A sározás előnyei

A sárral való játék jótékony hatással van a gyermekre. A sár fizikai tulajdonságai által gazdag tapintási és érzékszervi tapasztalatra tesznek szert a gyerekek. A sárral való játékon keresztül a gyerekek fejleszthetik a finom motorikájukat, a matematikai képességeiket. A sárjáték szórakoztató módja a kreativitás és a képzelőerő fejlődésének is.

A sárjáték tökéletes a fejlődő agy számára. Ilyenkor se vége, se hossza a gyerek által kitalált ötleteknek és alkotásoknak.

A szülők is bevonódhatnak a sározásba. Építsünk a gyerekkel közösen sártortát, sárszobrot. Rajzoljunk az ujjunkkal vagy gallyakkal képeket a sárba. Ha sározni megyünk, vigyünk magunkkal játékokat, vödröket, lapátot, hogy még élvezetesebb legyen a sárjáték.

Írásunk a 30felett, a Magyar városok, a 4242.hu, a Videohírek, az Usite és a Minden férfinak portál közreműködésével készült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .