Kezdőlap Címkék Ház

Címke: ház

Mit van a szerszámosládádban? 10 szerszám, amit kötelező bepakolnod!

0

Sokan szeretnek tenni-venni a ház körül, szerelni, építeni, átalakítani, falat rendbe tenni, vagy csak egy képet felhelyezni. Ehhez azonban olyan alap eszközökre lesz szükségünk, amivel nyugodtan neki tudunk látni a feladatok elvégzésének. Ezeket a szerszámokat mindenképpen célszerű a ládában tartani, olyan helyen, ahol mindig kéznél vannak. De vajon mik lehetnek ezek az eszközök? Mik azok a szerszámok, amiknek kötelezően helyet kell kapniuk a szerszámosládában? Az alábbi írásunkban 10 ilyet mutatunk be.

Alapkellékek minden háztartásban

Vannak létszükségletek, mint például a kalapács, ami nélkül még egy képet sem tudunk feltenni a falra. Ott van még a vízmérték, a mérőszalag, valamint a fűrész, ez azonban nehezebben mozgatható. A másik kevésbé hordozható alapkellék pedig egy satu, amire fa megmunkálásához lehet szükségünk. De lássuk a konkrét kellékeket.

1.   Mérőszalag

A ládában mindenképpen helyet kell kapnia egy mérőszalagnak, aminek köszönhetően pillanatok alatt mérhetjük le a dolgok magasságát, hosszúságát, valamint a szélességét. A legtöbb verzió ma már rögzíthető, így biztosan nem ugrik össze a mérés közben.

2.   Vízmérték

A másik fontos eszköz a vízmérték, hiszen ez lesz az a szerszám, amivel megbizonyosodhatunk róla, az adott dolog tényleg vízszintes, mind függőlegesen, mind vízszintesen egyaránt. A kellék ráadásul kapható kisebb változatban is, de akad kétkezes kivitel, aminek szintén helyet kell kapni a szerszámosládában.

3.   Satu

Az említett satu szintén fontos része lehet a szerelési munkálatoknak, főleg amennyiben gyakran dolgozunk fával. Ez lesz az az eszköz, ami nem minden feladatnál kerül elő, cserében mindig ott van, ha éppen szükség lenne rá.

4.   Fűrész

Hobbi barkácsolóként vagy kertészként tevékenykedünk? Akkor egy fűrész biztosan nem maradhat ki a ládából. Bármilyen eszköz megteszi, amivel vastagabb anyagokat, fákat, ágakat vághatunk el. Ennek kapcsán akad fám, valamint fa megmunkálására alkalmas kivitel egyaránt. Jó, ha mindegyik kéznél van.

5.   Szike

A fűrész mellett a szike lesz az, ami vágásra alkalmas, amire mindenképpen szükségünk lehet. Az éles szerszámmal vékonyabb plexi lapokkal is elbánhatunk, nem beszélve arról, ha kábeleket vagy egyéb hasonló dolgokat kellene szabdalni. A szike esetében nem gond, ha tompul a vége, hiszen csak le kell törni az éppen használt szelvényt, vagy lecserélni az egész pengét.

6.   Kalapács

A jó öreg kalapács, ami nélkül egyetlen barkácsolási vagy átalakítási munkát sem tudunk elvégezni. Az alapfunkcióit be sem kell mutatni, mint a szög beverése vagy két elem összeillesztése. Másik lehetőség a bontási munkálatok elvégzése, de ebben az esetben nem árt a jóval súlyosabb darabok között nézelődni.

7.   Csavarhúzó

Szintén alapeszköz, ha például polcot szeretnénk felszerelni, bútort összeszerelni, vagy barkácsolási feladatokat elvégezni. Az eszköz abba a kategóriába esik, amire mindenképpen szükségünk lehet a mindennapok során. A csavarok segítségével ugyanis rengeteg dolgot tudunk rögzíteni, ehhez azonban kelleni fog az a bizonyos csavarhúzó, amivel meghúzhatjuk a csavarokat.

8.   Fogó

A kombinált fogó a legnépszerűbb választás, ugyanis ezeket sokkal több mindenre használhatjuk fel, mint a hagyományos változatokat. Élével drótokat csíphetünk el, a laposfogó részével pedig akár meg is szoríthatjuk azokat. Akadnak persze sokkal speciálisabb verziók is, amikkel még könnyebben végezhetjük el a speciális feladatokat.

9.   Csavarhúzó

A kalapács és a fogó mellett a csavarhúzó is abba a kategóriába esik, aminek mindenképpen helye van a szerszámosládában. Akad lapos és csillagfejű kivitel egyaránt, de manapság már léteznek cserélhető bitfejjel ellátott eszközök is, amikkel a munka már-már álommá válik.

10.               Villáskulcs

Végül, de nem utolsó sorban ott van nekünk a villáskulcs, ami egy igen praktikus eleme lehet a ládának. Ezzel meghúzni, valamint lazítani tudunk szögletes fejű csavarokat, valamint anyagcsavarokat. Az állítható fejű szerszámok fejében ráadásul megtalálható egy kisebb görgő, amivel a kulcs villájának a szélességét állíthatjuk fokozatmentesen.

Azonos neműek

A házasság, mint tudjuk, szép dolog. Mesék és romantikus filmek vége mindig ez, mikor az egymást szerető pár tagjai sok-sok viszontagság és rengeteg akadály legyőzése után végre egymáséi lesznek.

Az esküvő után már a ház is közös, azaz van hol. Jobb helyeken a ház királyi kastély, de többek szerint az csak mese, bár mások állítják, hogy láttunk már ilyet, főleg nagyobb ingatlanos cégek esetében, ahol a panaszkodó szegénylegénynek meg a királylánynak van belőle pár darab. Rosszabb helyeken persze házról nincs szó, legfeljebb közös lakásról, vagy ha arra sem telik, akkor a szülőkhöz költözésről, a végeredmény egy közös szoba, ahol végre lehetséges egymáséi lenni. A könnytől csillogó szemű közfelfogás szerint a hely mindegy, a házasságban nem a ház a fontos, vannak viszont, akik szerint de.

Régen, mikor még a nyugati társadalmakban sem volt szekularizáció, a házasságot a vallás szabályozta. Ugyanúgy, ahogy akkoriban minden mást is, mivel pedig a vallásokra egyáltalán nem jellemző az engedékenység, mert Isten sohasem liberális, az volt ám a kemény gender, mondhatom! Ezt Orbán és csapata nem igazán értené, ugyanis fogalmuk sincs arról, hogy mi az a gender, csak azt tudják, hogy Bayer szóhasználatával valami ratyis izé, amiről jobb, ha senki nem beszél, nem ír, és nem olvas. Ők is nyilván mást olvasnak. Pénzt, ha jól tudom.

Ha valakit mégis érdekelne: a gender a társadalmi nem. Azt mondja meg, mit vár el egy adott társadalom egy férfitól, és mit vár el egy nőtől, valamint mit tesz akkor, ha valamelyik férfi vagy valamelyik nő a helyi gender rá vonatkozó előírásait nem követi, azaz nem úgy viselkedik, ahogy a társadalom, amelybe beleszületett, meghatározta neki azt. A „férfi” és a „nő” definíció alatt itt kizárólag a kinézetet kell érteni (hogy ő minek gondolja magát, az érdektelen), azaz az elsődleges és a másodlagos nemi jelleget, melyek alapján a nőket meg a férfiakat még a szellemileg visszamaradottak is képesek szétválogatni. A nőnek kinéző illetőknek tehát a nőkre vonatkozó íratlan szabályokat kell követniük, a férfiúnak kinéző egyéneknek meg a férfiak szabályait.

A szabályrendszert társadalma válogatja. Minél vallásosabb egy adott közösség, annál több és szigorúbb szabályt igyekszik érvényesíteni, és minél világibb, annál megengedőbb a tagjaival szemben. Régen, mint már említve lett, a vallás előírásait szigorúan kellett követni, a házasság egy életre szólt, abból kiút nem létezett, holtomiglan-holtodiglan, ásó, kapa, nagyharang és punktum. A lányok pártában nem maradhattak, mert akkor sírig tartó szégyen volt az osztályrészük, és a férfiaknak is meg kellett nősülni, ha legális szexet akartak, mert az illegális az akkori gender szerint következményekkel járt, ugyanis a családok igencsak vigyáztak lányaikra, a férjek meg az asszonyokra, ha kellett, akár gyilkolásra alkalmas fegyverrel is, amit akkoriban mindenki rendben lévőnek talált. Ez alól csak a nagy emberek voltak a kivételek, akiknek elég pénzük és/vagy hatalmuk volt hozzá, hogy titokban tartsák, vagy ne kelljen vele törődniük.

A változás csak lassan nyert teret. Logikus módon a nőkkel kezdődött, akik szerint ők ugyanúgy emberek, ahogy a férfiak, tehát minden téren ugyanazon jogokat kezdték követelni. A nagyközönségnek így új dolgokat nem kellett megtanulnia (az nehezen megy neki), elég volt alkalmazni a régit. Így jött divatba a nőknél a tanulás, a munka, a sport, sőt a vezetői beosztás olyan helyeken, ahol a beosztottak között volt férfi is.

A férfiak ugyan sokat bosszankodtak a fizikai fölényük által biztosított társadalmi fölényük elvesztésén (a férfiak nagy része a nők nagy részét meg tudja verni), de mivel a társadalom munkaereje mind létszámban, mind a szellemi kapacitást tekintve sokat erősödött, aminek gazdasági téren pozitív hatása volt, lassan belenyugodtak. A gender nem csak a nők esetében módosult, hanem a férfiakat illetően is, amennyiben már nem volt követelmény a nők állandó gyámolítása, mert tudtak boldogulni egyedül, viszont a nőkkel szembeni fizikai/lelki atrocitásokat nem nézte el a társadalom, mint régen. A nő immár nem volt az apja vagy a férje tulajdona. A közvélemény átállítása az új divatra a nyugati társadalmakban hosszú időt vett igénybe, a keleti társadalmakban jelenleg is folyik, a nagyon iszlám társadalmakban meg el sem kezdődött.

Azok harcias macsók, arrafelé nem lesz egyszerű. Évszázadok óta alaptétel náluk, hogy amíg férjuram külhonban aprítja a hitetleneket, halálbiztos lehessen abban, asszonyait otthon senki nem kívánja meg! Mert ha látná, és megkívánná, mi lenne abból ugyebár! Férjuram még ott találná hagyni a többi harcost, hogy hazamenve agyonüsse csalárd hitvesét, és sok harcos hazamenése esetén akár a gyaurok is győzhetnének! Mit szólna ahhoz Allah? Ezért kötelező arrafelé a hidzsáb (ami nem csak a ruházatot, hanem a szerénységet, a titoktartást és az erkölcsösséget is jelenti – naná!), a jól zárt lakóhely és az asszonyi iskolázatlanság, hogy ha be is jutna valaki a házba, ahol az eltakaratlan asszonyokat megkívánhatná, az asszonyoknak ne legyen fogalmuk, hogy a szerencsétlen vajon mit akar. A feltételek betartása esetén már nincs veszély, egy harcos sem sérül büszkeségileg. A testi épségére nézve ugyan más a helyzet, de mivel minden csata egy újabb lépés a hurikkal jól felszerelt Mennyország felé, mégis a sereggel marad. Nagyon szívesen.

A nyugati államokban a szüfrazsettek végső sikerével nem állt meg a folyamat. Kiderült ugyanis, hogy vannak olyanok a férfiak és a nők között, akik nem a másik nemet szeretik, hanem a sajátjukat, és miután a Bibliának az ilyenekre vonatkozó kiirtási parancsa a szekularizáció miatt korábban érvénytelenné vált, és már az elektrosokk sem volt divat, el kellett dönteni, mi legyen velük. A lakosság nagy része kezdetben úgy gondolta, hogy persze, ne ölje meg őket senki, de a hátrányos megkülönböztetés, az utálat és a megvetés marad! Voltak viszont olyanok is, akik szerint egyrészt ez a kívánttól eltérő viselkedés nem okoz semmiféle kárt a többieknek, mert egyáltalán nem érinti őket, másrészt az így születettek bántatlanul több hasznot hajtanak a közösségnek, mint megvetett páriaként, tehát sokkal jobb, ha ezzel nem törődik senki, ahogy a balkezességgel sem foglalkoznak a jobbkezesek. Tudomásul veszik, és kész. A nyugati országokban egyre többen látták be, hogy érzelmi kérdést ebből nem érdemes csinálni, racionálisan viszont a második megoldás a jó, ezért döntöttek úgy, ahogy. Kezdtek is a mesék elterjedni két királyfiról.

A nem annyira nyugati országokban kétkirályfis mese nem található, mert ha lenne, az ország erkölcsének szorgos őrei azonnal ledarálnák. Amiről nem tudunk, az nincs is, nemdebár? A strucc ezt úgy oldja meg, hogy bedugja a fejét a homokba, ne is lássa a fentebb említett szörnyűségeket, de azért a ledarálás se rossz. A fóliázásnál mindenesetre jobb.

A fentebb használt, „nem annyira nyugati” kifejezés azt jelenti, az ország jórészt vallási alapon működik, de a szekularizáció már megtörtént, így a házasság nem az örök hűség egymásnak való, szent esküvése (az úgyis túlzottan optimista lenne), hanem egy polgári szerződés, amely a két, egymással szövetséget kötő ember tulajdonjogát és öröklési rendjét szabályozza. Ezért ennek a szerződésnek semmi köze a szexhez, azaz teljesen érdektelen, hogy mi a nemük a szerződőknek, az indiai legfelsőbb bíróság a várakozással ellentétben mégis elkaszálta az egyenlő házasság jogát, ami lehetővé tette volna, hogy „azonos neműek” is házasságot kössenek, szorosabb kapcsolati szintre emelve az élettársi viszonyt.

Hát ja. Nem annyira nyugati országokban van ilyen. Most már csak arra kell rájöjjek, ez az indiai helyzet honnan olyan ismerős nekem?

Húszmillió eurót adtak Picasso házáért

0

Több mint húszmillió euróért kelt el Pablo Picasso utolsó otthona a Cannes közelében fekvő Mougins településen egy csütörtöki árverésen.

A házat egy Srí Lanka-i származású új-zélandi kereskedő vásárolta meg. A férfinak ingatlanbefektetési cége van.

A villa egy holland férfi tulajdonában volt, aki 2007-ben Picasso mostohalányától, Catherine Hutin-Blaytől vásárolta meg 12 millió euróért.

Az 1700 négyzetméteres lakóterületű ingatlanhoz három hektár földterület tartozik.

Az elmúlt években egy úszómedencével és egy teniszpályával bővítették.

A spanyol festő 1961-től élt a villában, egészen 1973-as halálig lakott itt feleségével, Jacqueline-nal.

Tíz éve történt – Petíciót dobtak Orbán postaládájába a Kossuth tériek

0

2007. szeptember 29-én arról írt a Független Hírügynökség, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezésében körülbelül harmincan vonultak Orbán Viktor budapesti háza elé. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagjai egy petíciót szeretne átadni a Fidesz elnökének.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a Független Hírügynökségnek elmondta:

azért kritizálják a Fideszt, mert az ellenzéki párt szerintük nem tesz semmit a korábban képviselt értékeiért.

A petícióval egyebek mellett a magyar hagyományokra alapozott rendszerváltást és Fidesz köztévében való jelenlétét szeretnék elérni.

A demonstráció békésen zajlik, a tüntetőkre csaknem harminc rendőr vigyáz. A volt miniszterelnök nem tartózkodik otthon, ezért a petíciót a postaládájába dobják majd be – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Tíz éve történt – Negyvenen tüntettek Gyurcsány házánál

0

2007. szeptember 23–án a Független Hírügynökség beszámolt arról, hogy körülbelül negyvenen tüntettek vasárnap este Gyurcsány Ferenc szemlőhegyi házánál.

A demonstrálók vasárnap késő délután a fővárosi Kossuth térről indultak a miniszterelnök második kerületi otthonához a Margit hídon át, akkor még körülbelül százan voltak. A bejelentett tüntetés résztvevői a kormányfő távozását és megfogalmazásuk szerint valódi rendszerváltást követelnek – tudta meg korábban a Független Hírügynökség Gonda Lászlótól, a tiltakozást szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjétől.

Rendbontás eddig nem volt,

a tüntetőkre körülbelül harminc rendőr vigyáz

a kormányfő házánál – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A rendőrség este kilenc óráig engedélyezte a tiltakozást, de úgy tűnik, hogy hamarabb befejeződik.

Összeomlott egy ház Mumbaiban

0

Két napi heves esőzést követően összeomlott egy többemeletes épület csütörtökön India gazdasági fővárosában, Mumbaiban. Több mint 30 ember rekedhetett a romok alatt, legalább négyen meghaltak.

A helyszínre érkező egységeknek eddig 13 túlélőt sikerült kiszabadítaniuk az épület romjai alól – mondta egy rendőrségi tisztségviselő.

A szűk utcákból és összezsúfolt régi házakból álló Dongri körzetben található épületben kilenc család élt.

A hatóságok szerint az esővíz moshatta alá a házat.

„Tizenkét tűzoltóautót küldtünk a helyszínre, és mentőautók várják, hogy elszállíthassák a sérülteket a kórházba”  – tette hozzá egy tűzoltósági tisztségviselő.

Az előző hónapban 17-en vesztették életüket, amikor leomlott egy négyemeletes épület Mumbai egyik keleti külvárosában.

A monszun idején gyakoriak a hasonló szerencsétlenségek Indiában. Mumbaiban a héten tíz halálos áldozatot követelt a viharos időjárás, amely szinte teljesen megbénította a város életét.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK