Kezdőlap Címkék Halottak

Címke: halottak

24 óra alatt ezer fölött a koronavírusban elhunytak száma

Újabb rekord dőlt meg abban az országban, ahol továbbra is alacsony az oltakozási kedv. A Covid járvány halottainak a száma immár meghaladja a 227 ezret. Ez a hivatalos adat, a valóság minden bizonnyal rosszabb.

Oroszország a negyedik helyen áll a Covid halottak tekintetében : az USA, Brazília és India után.

Csütörtökön nyilvánosságra hozták Moszkvában, hogy a Covid 19 vírus delta változatának új variánsát fedezték fel, és egyelőre nem tudják, hogy az eddigi oltások és gyógymódok mennyire hatásosak ellene.

Brüsszelben közölték: idén már biztosan nem engedélyezik a Szputnyik vakcinát az Európai Unióban, erre a legkorábban jövőre kerülhet sor.

Putyin szóvivője bejelentette: minden oroszok elnöke senkivel sem kíván találkozni a november 7-ig tartó időszakban.

Oroszország bezár

Putyin egy hétre hazaküldött minden dolgozót, akinek a munkája nem létfontosságú a járvány idején. Saját hatáskörükben ezt a kormányzók és polgármesterek meghosszabbíthatják. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin például október 28-tól november 7-ig rendelt el zárást az orosz fővárosban.

A hazaküldött dolgozók megkapják a bérüket – hangsúlyozzák a hatóságok. Az állami cégeknél egyértelmű, hogy az államkincstár állja a költségeket, de a magáncégek esetében kérdéses, hogy ki fizeti ki a dolgozókat, akik a Covid 19 vírus miatt „kötelező szabadságra” mehetnek Oroszországban.

Soha ennyien nem haltak bele a vírusjárványba

852 covid halottat jelentettek hivatalosan Moszkvában, amely napi rekord. Összesen a vírusjárvány halottainak száma meghaladja a 205 ezret. Ezzel Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll, az USA, Brazília  és India után.

Putyin karanténban

A Moscow Times megerősíti, hogy minden oroszok elnöke saját maga kezdeményezte az elzárkózást, mert a környezetében oly sokan kapták meg a Covid 19 vírusfertőzést. Putyint az orosz vakcinával oltották be, legalábbis a nyilvánossággal ez közölték. Az orosz államfő ezzel akarta honfitársait ösztönözni az oltásra, de az akció nem sikerült. Az oroszok többsége továbbra is vírus és oltás szkeptikus maradt.

Oroszországban megkezdték az Astra-Zeneca brit-svéd vakcina gyártását is, de ezt csak exportra szánják. Orosz ember csakis orosz vakcinát kaphat, és csak reménykedhet benne, hogy elkerülheti a kórházat, ahol könnyebb meghalni mint életben maradni.

40 ezer halottja lehet a járványnak Magyarországon

Naponta 500-nál is többen halhatnak meg a korona vírusa járvány harmadik hullámának csúcspontján.

A Bill és Melinda Gates alapítvány egyik, a washingtoni egyetemen működő  intézete járványok modellezésével foglalkozik. A mostani magyarországi harmadik hullámmal kapcsolatban drámai előrejelzéssel szolgálnak. Szerintük március végén – április elején tetőzik majd a harmadik hullám. A halottak száma akkor naponta meghaladhatja az 500-at is!

Az első félév végén amikor végülis lecseng a járvány harmadik hulláma, akkor már 40 ezerre emelkedhet a halálos áldozatok száma!

Mindez persze csak előrejelzés, amely nem veszi figyelembe az oltási kampány eredményeit. Magyarország ebben a tekintetben jól áll, de a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az oltás nem hat azonnal. Idősebb korban akár két vagy három hétbe is beletelhet ameddig a szervezet kitermeli a szükséges ellenanyagot a Covid-19 vírus mutánsaival szemben.

Magyarország a halálozási arányt tekintve már utolérte sőt elhagyta az Egyesült Államokat, melyet különösen súlyosan sújtott a korona vírus járvány. Az USA-ban a halottak száma meghaladta a félmilliót.

A negyedik melléfogás

Most már nálunk is igazán riasztóak a számok. A szerda reggel jelentett 48 halálesetben ugyan valószínűleg van áthúzódás is az előző napról, de a trend egyértelműen azt mutatja, hogy nálunk is rohamosan terjed a fertőzés.

„Együtt újra sikerülni fog”

– hirdetik országszerte a kormányplakátok, és a csehországi, belgiumi, franciaországi számokra hivatkozva mondták a propagandisták, hogy bezzeg nálunk ellenőrzés alatt van a járvány.
Szeptember óta érezzük, hogy nem így van, és most már a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen levők és a halottak száma olyan mértékben emelkedik, hogy láthatjuk: nincs az országnak olyan szerencséje, mint a tavaszi első hullám idején.

Amit látunk, az az Orbán-kormány negyedik melléfogásának is következménye.

Az első melléfogás az volt, hogy az Orbán-kormány tíz évig elhanyagolta az esetleges járványra való készültséget, az államszervezet átalakítása során felszámolta a tisztiorvosi szolgálatot és elküldte az ott dolgozó szakemberek egy részét, nem töltötte fel a védőeszköz-készleteket, és emiatt a járvány kezdetén az orvosok, az ápolók, a szociális dolgozók sem rendelkeztek elemi védőfelszerelésekkel.
A második, súlyos melléfogás a kórházi ágyaknak a miniszterelnök utasítására elrendelt tömeges „felszabadítása” volt húsvétkor.

Ma sem tudjuk, hogy hány, de minden bizonnyal több ezer embert küldtek haza néhány nap alatt a kórházakból, akik között bizonyosan voltak kórházi ápolásra nem szorulók is, de volt legalábbis sok száz olyan beteg is, akinek állapotát, sok esetben életét kockáztatták ezzel.

A harmadik melléfogás a több ezer lélegeztetőgép felesleges beszerzése volt a tavaszi hónapokban, amelyekhez nem volt és nem lehetett hozzáértő szakszemélyzet, s amelyekre nem volt és ilyen mennyiségben még a járvány várható súlyosbodása esetén sem lesz szükség.
Azért érdemes felsorolni ezt a három súlyos melléfogást, mert jól mutatják: milyen hibákat okoz az önkényuralmi hatalomgyakorlás egy olyan területen, a járvány kezelésében, ahol a politikai döntéshozóknak a hozzáértő szakemberek általi kontrollja és a kormányhatalom intézkedéseinek folyamatos nyilvános vitatása elősegíthetné a hibák elkerülését. Ilyen kontrollmechanizmusok nálunk nem működnek, és a járványkezelésben tapasztalt melléfogások könnyebben érhetők tetten akár néhány hónap elteltével, mint a gazdaság- és társadalompolitika más területein, ahol a következmények csak évek, olyankor évtizedek elteltével láthatók.
A nyár folyamán Orbán minden bizonnyal úgy döntött, hogy az őszre várt második hullám esetén a tavaszitól eltérő stratégiát alkalmaz: elkerülendő az újabb gazdasági visszaesést, nem törekszik a társadalmi érintkezéseknek (kontaktusoknak) a tavaszihoz hasonló csökkentésére, nem zárják be az oktatási intézményeket, nem térnek rá sokfelé távmunkára, nem alkalmaznak kijárási korlátozást, nem zárják be a vendéglátóhelyeket, a szálláshelyeket.
Erről szól a kormány jelszava, miszerint az országnak továbbra is működnie kell. Orbán hozzátette:

„Mindenkit, aki elkapja ezt a betegséget, meggyógyítunk”.

Azt feltételezte, hogy a tavasz óta végrehajtott eszközbeszerzésekkel, a kórházhálózat fejlesztésével a minden bizonnyal sokasodó fertőzés és megbetegedés kezelhető. Nem tudjuk, mennyire merték a kormány szakemberei figyelmeztetni az e politikából következő kockázatokra, veszélyekre, bár néhány figyelmeztetés nyilvánosságra is került.
Az önkényuralmi rendszer vezetője azonban szemlátomást elnyomta a szakembereket, leverte az aggodalmakat, és ragaszkodik az önkényes döntéshez. Ezt nevezem negyedik melléfogásnak. Félő, hogy ennek sokkal súlyosabb következményei lesznek megbetegedésekben, halálozásban, mint a korábbi melléfogásoknak egy szerencsésebb helyzetben.
Ahogy Európa számos országában, nálunk is újra rá fog kényszerülni a kormány durvább korlátozásokra is, de hetekkel később, mint azt demokratikus politikai rendszerben, a kormányzati döntések folyamatos nyilvános ellenőrzése esetén történhetett volna.

Reggeli vírusjelentés – 2020. május 02. szombat

Magyarországon 2942 regisztrált megbetegedést és 12 újabb halálesetet jelentettek, így összesen 335-re nőtt az új koronavírus halálos áldozatainak a száma. A hajnali összesítés alapján az új megbetegedettek a világban 71 ezerrel növekedtek, azaz 3.348.568 igazolt megbetegedést regisztráltak. 

Budapesten regisztrálták a fertőzöttek 50%-át, összesen 1448 fertőzöttet tartanak nyilván. A főváros után Pest megye (394 fertőzött), és Fejér megye (298 fertőzött)  a legfertőzöttebb gócpont.

Az Egyesült Államokban  több mint 1.103 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, Spanyolországban majdnem 213 ezer koronavírusos emberről tudtak, Olaszországban pedig 207 ezer, míg a franciáknál 167 ezer, a németeknél 164 ezer, Nagy Britanniában pedig 178 ezer fölé emelkedett a számuk.

  • 2942-re nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek és az elhunytak száma 395-re emelkedett 
  • A ma reggeli  járvány világhelyzet: igazoltan fertőzöttek: 3.348.568 elhunytak: 238.892  felgyógyultak: 1.056.265

Koronavírus: újabb fertőzöttek és egy elhunyt vírusfertőzött

343-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Egy újabb idős beteg is elhunyt.

Újabb fertőzötteken mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 343-ra nőtt az itthon beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.  A fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 329 magyar állampolgár. Elhunyt egy újabb idős – krónikus alapbetegségekkel küzdő – beteg is ezzel 11-re emelkedett az elhunytak száma.

A közlemény ismét hangsúlyozza, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat, az ajánlásokat és a mától életbe lépett kijárási korlátozásokat.

Hatalmas robbanás Párizs belvárosában – Frissítve

0

15:55 Két tűzoltó és egy spanyol turista nő halt meg a gázrobbanásban. Tíz súlyos sérült van, 37-en pedig könnyebben sérültek meg. A tűzoltók a belügyminiszter szerint hét ember életét mentették meg.

A detonáció idején már a helyszínen voltak a tűzoltók, akiket azért hívtak ki, mert gázszivárgást éreztek az ott lakók. A robbanás idején a pékség zárva volt.

13:20  Ana Divac, az N1 tudósítója azt jelentette, hogy huszan sérültek meg, köztük egy tűzoltó, a rendőrség szóvivője pedig közölte, hogy a robbanásban senki sem halt meg.

10:30  A hírek szerint a robbanás egy pékségben történt, és nem kizárt, hogy gázrobbanás okozta. Az érintett városrész egyébként a francia főváros egyik üzleti negyede. Egyelőre nem tudni, hogy a robbanásnak van-e sérültje.

Hatalmas robbanás történt Párizs központjában. – jelenti a francia főváros rendőrsége  Twitter-üzenetében.

Préfecture de police

@prefpolice

🔴 en cours des @PompiersParis pour un incendie dans un commerce suivi d’une forte explosion rue de Trévise dans le 9ème. Évitez le secteur et laissez le passage aux véhicules de secours

Tömegbe hajtott egy jármű a németországi Münsterben, halottak

0

Belehajtott a tömegbe egy jármű a németországi Münster belvárosában, a helyi rendőrség szerint többen meghaltak és többen megsebesültek.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi város központját lezárták, a helyszínen mentők, rendőrök és tűzoltók dolgoznak – közölte a rendőrség.

A Westfälische Nachrichten című lap a hírportálján azt írta, hogy egy autó hajtott a belvárosban teraszokon ülő emberek közé.

A Rheinische Post című lap szintén a hírportálján azt írta, hogy teherautó rohant a tömegbe, és a rendőrség szerint az eset terrortámadás.

A Spiegel Online hírportál szerint kisteherautóról van szó, és a támadás elkövetője a merénylet után öngyilkos lett.

A beszámolók szerint hárman halhattak meg, a sebesültek száma harminc és ötven között lehet.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK