Kezdőlap Címkék étterem

Címke: étterem

Így válassz hűtőládát az éttermedbe

0

Egy étterem működése során számos olyan döntést kell meghozni, melyek közvetlen hatással vannak a szolgáltatások minőségére és gazdaságosságára. Az egyik ilyen kulcsfontosságú eszköz a hűtőláda, amely alapvető szerepet játszik az élelmiszerek tárolásában és frissen tartásában. Egy jól kiválasztott hűtőláda nem csupán a konyha hatékonyságát növeli, hanem hosszú távon a költségeket is optimalizálhatja.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy étterem hűtőládájának kiválasztásakor.

1.    Kapacitás

Az egyik legfontosabb, hogy átgondold mekkora hűtőládára van szükséged, ehhez figyelembe kell venni az étterem méretét és forgalmát. Fontos, hogy illeszkedjen a vendéglő napi működésének igényeihez. Túl kicsi eszköz esetén ugyanis a hűtés és tárolás nem lesz hatékony. Ezzel szemben túl nagy készülék esetén a felesleges energiafogyasztás növelheti a költségeket.

2.    Kialakítás és hozzáférhetőség

A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy a hűtőláda könnyen és gyorsan hozzáférhető legyen. Kialakítás szempontjából a hűtőláda tetejét és belső elrendezését kell figyelembe venni. Felnyíló és csúszó tetős darabok közül választhatsz, némelyik pedig belső kosarakkal is rendelkezik, ami megkönnyíti a rendszerezést. Olyan további szempontokra is célszerű odafigyelni, mint a görgők a mozgathatóság érdekében, a világítás, a zárhatóság és a zajszint.

3.    Energiahatékonyság

A hűtőládák az éttermek egyik legnagyobb energiafogyasztó berendezései, ezért elengedhetetlen az energiahatékonyság figyelembevétele. Érdemes olyan készüléket választani, amely rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal, hőmérséklet szabályozóval és vastag hőszigetelő réteggel. Az ilyen típusú ipari hűtőládák ára magasabb lehet, de a magasabb kezdeti befektetés gyorsan megtérül az alacsonyabb villanyszámlák révén.

4.    Hűtési technológia

Két fő típusú hűtési technológiát különböztetünk meg, a statikus és a dinamikus hűtést. A statikus hűtőládák esetében a hűtés természetes módon történik, azaz a hideg levegő lassan áramlik a belső térben, így ez a technológia kevesebb energiát fogyaszt. A hőmérséklet elosztása azonban nem mindig egyenletes, így könnyen kialakulhat jég a belső felületeken. Ezzel szemben a dinamikus hűtés során egy ventilátor folyamatosan keringeti a levegőt, így mindenhol egyenletesen hűt.

5.    Tartósság és karbantartás

Az éttermi berendezések intenzív használatnak vannak kitéve a mindennapok során, ezért fontos, hogy a választott hűtőláda strapabíró és megbízható legyen. Ajánlott olyan gyártótól választani, amely hosszú távú garanciát és megfelelő szervizhálózatot kínál. A rozsdamentes acélból készült darabok különösen tartósak és a konyhai higiéniai követelményeknek is megfelelnek. Fontos továbbá, hogy a berendezés tisztítása is egyszerű legyen, hiszen az szorosan összefügg az élelmiszerek biztonságos tárolásával.

Összegezve, a megfelelő hűtőláda kiválasztása komolya felelősséggel jár egy étterem számára. A kapacitás, a kialakítás, az energiahatékonyság, a hűtési technológia és a tartósság mind-mind olyan kulcsfontosságú tényezők, amelyeket figyelembe kell venni. Ha megfelelő döntést hozol, nem csak a minőséget biztosíthatod vendégeid számára, hanem a költségeket is optimalizálhatod.

Kidobták egy étteremből Trump szóvivőjét

0

Sarah Huckabee Sanders a férjével és hat barátjával akart vacsorázni egy étteremben, de a tulajdonos közölte vele, hogy nem látják szívesen.

Egy kis, mindössze 26 férőhelyes étteremről, a Red Henről van szó, Lexingtonban, Washington közelében. Ide sétált be egyik este Trump szóvivője, Sarah Huckabee Sanders.

Lexington, ahogy a Washington Post írja, kifejezetten Trump-ellenes környék. A tulajdonos azt mondta, abban hisz, hogy

az embernek ki kell állnia saját elvei mellett.

Mint mondta, megbeszélte az alkalmazottakkal, és ezután kérte meg a szóvivőt, hogy távozzon, mert nem akarnak kiszolgálni senkit, aki ennek a kormánynak dolgozik. Összesen nyolcan voltak a szóvivő asztaltársaságában, ők is vele tartottak – az addigi fogyasztást nem kellett kifizetniük.

Nem ez volt az első hasonló eset az elmúlt hetekben. Nemrég Trump bevándorlásügyi tanácsadóját, Stephen Millert nem szolgálták ki egy mexikói étteremben: ő egyébként egyetlen bevándorlót sem lát szívesen Amerikában.

Az elmúlt időszakban a bevándorlás kérdése miatt egyre feszültebb a helyzet Amerikában, leginkább a bevándorlócsaládok szétszakítása miatt. Miután ugyanis Trump elrendelte, hogy az illegális bevándorlókat azonnal le kell tartóztatni,

2300 gyereket választottak el a családjától és vittek táborba.

Az óriási felháborodás miatt Trump végül elrendelte a családegyesítést.

A rendelet miatt feleségével is vitái lehettek, Melania Trump ugyanis ellátogatott egy ilyen táborba, a gyerekekhez. Ráadásul egy olyan kabátban látogatta meg őket, amelyet sokan üzenetértékűnek véltek, ugyanis ez volt ráírva: I really don’t care, do U? (Engem tényleg nem érdekel, és téged?) Kommunikációs vezetője ugyan azt mondta, nem akart ezzel üzenni, de ezt kevesen hiszik el, hiszen a szlovén születésű First Lady híres arról, hogy mennyire odafigyel az öltözködésére.

Mennyit hoz a konyhára egy Michelin-csillag?

0

A nagy éttermek is a piacról élnek, sok esetben számukra is létkérdés a Michelin-csillag.

Franciaország miniszterelnöke, Edouard Philippe is részt vett azon az ünnepségen, ahol a Michelin Guide Étteremkalauz bejelentette, hogy kik, milyen csillagot kapnak az éttermek mesterszakácsai közül. Paul Bocuse, a francia gasztronómia koronázatlan királya nemrég halt meg, így rá is emlékeztek, hiszen ő világmárkává tette a francia éttermi kultúrát.

Egy Michelin-csillag átlagosan 80%-os forgalom növekedést jelent három év alatt – ezt mondta a Le Figarónak Olivier Gergaud professzor, aki könyvet is adott ki az éttermek pénzügyi helyzetéről. Az árakat is lehet diszkréten emelni. hiszen

a vendégek egy Michelin-csillagos étteremben hajlandóak többet fizetni.

De persze komoly áldozatokat is kell hozni ezért. Először is, ott az épület. A Michelin Guide ugyan esküszik rá, hogy csakis az ételek és a kiszolgálás képezik az értékelés alapját, de mindenki tudja: nem mindegy, hogy hol van az az étterem és hogy néz ki, kívülről és belülről egyaránt. Az ingatlanárak viszont elszabadultak az elmúlt években.

A másik probléma a személyzet: a Michelin-csillag komoly elvárást jelent, és ezt csak több és jobban megfizetett emberrel lehet teljesíteni. A harmadik gond a luxus: a Michelinnél előny, ha különleges ételek is szerepelnek az étlapon, egy vidéki étterem számára ez ugyancsak nagy kihívás lehet.

Így fordulhat elő, hogy

néhányan a csillagtulajdonosok közül visszaadják a megtisztelő címet.

A Le Figaro szerint 1996 óta 7-en döntöttek így. Mindenki más okra hivatkozott, de tény, hogy a Michelin-csillag megtartása komoly kihívást jelent. Olivier Gergaud kiszámolta: a Michelin-csillagos éttermek rentabilitása 2,65%, egy hagyományos étteremé 2,18%. Vagyis a különbség nem túl nagy.

Mégsem tanácsolja senkinek sem a professzor, hogy lemondjon a Michelin-csillagról. Számításai szerint ugyanis egy ilyen döntés pénzügyi katasztrófához vezethet:

akár 100%-kal is csökkenhet az étterem jövedelmezősége.

Elsősorban azért, mert megcsappan a közönség bizalma, pletykák kezdenek el terjedni arról, hogy miért is mondta le valaki a Michelin-csillagot. Hiába mondja például azt a mesterszakács, hogy több szabadságot akar, és nem kíván mindenben a Michelin előírásaihoz igazodni, a gyakran rosszindulatú pletykák miatt kezd elmaradozni a vendégkör. Lehet tehát, hogy önmagában a Michelin-csillag nem hoz túlságosan sokat a konyhára, de elvesztése katasztrófa lehet.

Magyarországon most négy Michelin-csillagos étterem van, a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx. Korábban a Tantinak is volt csillaga, de ezt tavaly elvesztette.

Budapesti éttermek sorsa

0

A fővárosban járva az ember úton-útfélen éttermekbe, és más „etetési-itatási” célú – csúnya kifejezéssel élve – vendéglátóipari egységbe botlik. Gondolhatnánk, hogy nagyon megéri üzemeltetni ezeket. Ám valójában hogyan állnak? Erre keresi a választ az Opten adatbázisára épülő elemzés.

A budapesti éttermek és a fent említett egyéb vállalkozások összárbevétele tavaly meghaladta a 274 milliárd forintot. Összehasonlításképpen: két évvel korábban még csak 217 milliárdra rúgott. Mégis, a működő cégek száma folyamatosan csökken, mivel míg 2014-ben 7929 volt, addig tavaly már csak 7537 darabot tartottak nyilván, napjainkban pedig még ennél is kevesebbet, 7008-at.

Talán a működő cégek számának a csökkenése okozta munkaerőfelszívásnak köszönhetően ezen a területen nem érződik az elvándorlás és a hiány, sőt, a vizsgált időszakban az alkalmazotti összlétszám folyamatosan bővült. Ennek valószínű oka a fővárosnak az országostól eltérő, kedvezőbb munkaerő piaci helyzete, valamint a vidékinél némileg kedvezőbb munkabérek. Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban a vendéglátásban dolgozók hivatalos nettó átlagkeresete (110 373 forint) jelentősen elmarad a más szektorokban elérhető nettó keresetektől, valamint a nemzetgazdasági átlagtól is.

Az, hogy az egyik legsérülékenyebb ágazatról van szó, azt mutatja az OPTEN cégfluktuációs indexének (CFI) alakulása:

bár sokan látnak fantáziát a budapesti étteremnyitásban, ezzel párhuzamosan sokan kénytelenek lehúzni a rolót.

Ráadásul ez a mutató 2014 óta folyamatosan nő, 2016-ban az országos átlagot jóval meghaladó 19,42%-on állt. A sérülékenység egy további jele az elindult végrehajtási eljárásoknak a működő cégek számához mért magas aránya – mutat rá az Opten.

 

Miért éppen a budapestiek?

Mivel a hazai vendéglátással foglakozó cégek 44%-a budapesti, ezért e vállalkozások teljesítménye döntően befolyásolja a hazai vendéglátás egészének eredményeit is. A reálkeresetek növekedése, a végrehajtott ÁFA csökkentés és a kedvező turisztikai teljesítménymutatók alapján a kereslet további bővülése várható. „Kérdés, hogy az elsősorban minőségi munkaerőhiánnyal, és gyakran fizetési nehézségekkel küzdő piaci szereplők mennyire tudják e kedvező folyamatokat a javukra fordítani” – összegez Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

 

Kedvezményt kapnak a nagymellű nők egy kínai étteremben

0

20 százalékkal nőtt éttermünk forgalma- dicsekedett a főnök a helyi sajtóban Hangcsou városában, ahol a Trendy Shrimp nevű étterem furcsa kedvezményt ajánlott női vendégeinek: a dús keblek tulajdonosai /25 centiméter fölött/ 65%-os kedvezményt kapnak!

A mellbőséghez kötött bónusz kicsapta a biztosítékot abban a városban, ahol tavaly a G 20 csúcstalálkozót rendezték meg. /Itt hirdette meg Hszi Csinping elnök, hogy Kína egyenrangú szerepet akar játszani Amerikával a globális gazdaságban./

A reklámkampány két részre osztotta a hatmilliós város közvéleményét sőt az egész országot. A többség ízléstelennek érezte a kampányt. Annális inkább, mert a kínai nők általában kis mellűek. A dús keblek gyakran a plasztikai sebészet kétes értékű remekművei. A lányok egyáltalán nem szégyellik az idomaikat- védekezett az étterem főnöke. Aki elmondta: a hölgyeknek pincérnőkhöz kell fordulniuk a kedvezmény érdekében, a férfi pincérek ki vannak zárva ebből! Nem érheti tehát inzultus azt a nőt, aki mellbőségére hivatkozva kér kedvezményt. Melyet egyébként minden nő megkap- csak épp a mellbőség arányában.

Az étterem jól megy, a kínaiak viccesnek találják az egészet. Nem így a hatalom, mely szerint a reklám kampány plakátjai sértik a közízlést. Azokat tehát bevonták, de a kedvezmény továbbra is él a Trendy Shrimp étteremben. A dúskeblű hölgyek 65% kedvezményt kapnak a számla összegéből …

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK