Kezdőlap Címkék Elon Musk

Címke: Elon Musk

Pácban Elon Musk: miért nem kapták meg a megígért bónuszt az X munkatársai?

Elon Musk 2022 októberében vette meg a Twittert, melyet azután átkeresztelt X-nek. A cég megígérte az éves bónusz kifizetését, de mindmáig nem tette meg. Egy bíró úgy döntött: jogos a kérés, a dolgozók perelhetik az X-et.

“Kalifornia állam törvényei szerint az ígéret az éves bónusz kifizetésére jogszerű szerződés volt, ezért a per jogos” – hangsúlyozta Vince Chabria bíró. A pert egy olyan igazgató

kezdeményezte, aki májusban otthagyta az X-et. Nemcsak a saját bónuszáért perel hanem minden olyan munkatársért, akinek megígérték az évvégi prémiumot, de Elon Musk nem fizette azt ki. Miért nem? Mert arra hivatkozik, hogy csak szóban ígértek bónuszt a dolgozóknak, de nincsen róla papír. Csakhogy a dolgozók már 2022 áprilisában megtudták, hogy Elon Musk meg akarja venni a Twittert, és folyamatosan ostromolták a főnökséget: mi lesz a beígért éves bónusszal? A főnökség letette a nagyesküt, hogy a tervezett bónusz felét akkor is megkapják, ha Elon Musk lesz a tulaj. Októberben vette meg a Twittert a dollár milliárdos dél-afrikai vállalkozó, és a főnökség folyamatosan azt állította: a munkatársak megkapják az éves bónusz felét! Az igazgató épp ezért lépett ki a Twitterről, ahonnan Elon Musk egyre másra rúgta ki az embereket.

500 millió dollárról van szó

Ennek a pernek a kapcsán csak több mint 5 millió dollárt  említ a New York Times, de a Business Insidernek a panaszosok ügyvédje azt állította, hogy “több tízmillió dollárt tesz ki a ki nem fizetett bónuszok összege az X-nél.” Arról van szó ugyanis, hogy többezer munkatársnak ígértek évvégi bónuszt a Twitternél 2022-ben. A Forbes úgy tudja, hogy folyamatban van egy olyan per is az X ellen, melyben több mint 5000 munkatárs 500 millió dollárt követel Elon Muskon.

Az Egyesült Államokban az a szokás, hogy általában a következő év első negyedévében fizetik ki az előző évi bónuszt. Elon Musknak az volt a híre, hogy amint megvesz egy céget, akkor kirúgja a munkatársak jelentős részét. A főnökség azért ígérte meg a bónusz felét mindenkinek nehogy tömegesen dezertáljanak a dolgozók, és a Twitter esetleg leálljon emiatt. Elon Musk hírnevéhez méltóan szerepelt a megvásárolt cégnél: több mint ezer munkatársat rúgott ki.

Musk: “Ki kell rúgni a Disney nagyfőnökét!”

Az X és a Tesla fura ura, a világ leggazdagabb embere, személyében is sértegeti a Disney főnökét, aki sok más hirdetővel együtt otthagyta a Twitter utódát az X-et, mert azon neonáci, antiszemita üzenetek is megjelentek, sőt ezeket olykor Musk is támogatta.

“Walt Disney forogna a sírjában, ha látná, hogy mit tett a cégével Bob Iger, azonnal ki kell őt rúgni!” – fogalmazta meg nem épp visszafogott véleményét Elon Musk, akinek a cége ugyancsak nehéz helyzetbe került, mert sok nagy hirdető hagyta ott az X-et, amely nagyrészt a hirdetésekből élt.

A CNN gazdasági rovata a hír kapcsán siet megjegyezni, hogy Walt Disney, aki minden hájjal megkent üzletember is volt, egyáltalán nem lenne elégedetlen Bob Igerrel, aki valóságos szórakoztató birodalmat hozott létre, amely arathat a piacon. Iger megvette a Star Warst, a Marvel stúdiót és a Pixart vagyis komolyan fejlesztette a rábízott céget.

Miért alakult ki személyes konfliktus a két nagyhatalmú üzletember között?

Mert Elon Musk a támogatásáról biztosított egy, a fehérek felsőbbrendűségét igazoló antiszemita összeesküvés elméletet az X-en, és ez kicsapta a biztosítékot az amerikai üzleti elitben. “Ez az abszolút igazság” – írta az antiszemita összeesküvés elmélet alá Elon Musk, majd látva a bírálatok özönét, gyorsan visszakozott: “Ez őrültség.”

Elon Musk Dél Afrikában született, ahol sokáig a fajelméleten alapuló apartheid politika uralkodott, amely biztosította a fehér kisebbség uralmát a színes többség fölött. A New York Times fórumán a pokolba küldte Bob Igert a Tesla és az X fura ura: go fuck yourself! – ismételgette többször is a sértést a nyilvánosság előtt. A sértődés oka az volt, hogy sok nagy cég kivonult a hirdetők közül az X-ből: elég az Apple-re vagy a Wal-Mart-ra utalni, de Bob Iger azt is közölte:

“Nem hiszem, hogy a kapcsolat Elon Musk-kal, és az ő X- vel kedvező lenne a Disney számára.”

Vagyis itt már egok összecsapásáról van szó.

Miért gondolja most Musk, hogy ki kellene rúgni a Disney főnököt? Azért, mert az átvitte a hirdetések egy részét a Facebook anyavállalatához, a Metahoz. Elon Musknak kedvenc céltáblája Mark Zuckerberg, a Facebook alapító atyja. A támadásra most az kínált lehetőséget Musknak, hogy Új Mexikó állam főügyésze pert indított a Meta ellen mondván a társas oldal lehetővé teszi azt is, hogy pedofil pornográfia terjedjen rajta, és szex ragadozók ott leljenek kiskorú áldozatokra.

“Bob Eiger úgy gondolja, hogy a Disney hirdetései ott lehetnek egy olyan társas oldalon, amely lehetővé teszi gyerekek szexuális kihasználását” – írta az X tulaja, aki szándékosan rosszul írta a Disney nagyfőnök nevét – jegyzi meg a Business Insider.

Mit mond Bob Iger?

“Mindannyian tudjuk, hogy Elon olyan cégeket alapított mint a Tesla, a SpaceX vagy az X, és ezért kissé el van szállva magától.”

Musk személyesen is blamálta magát

Elon Musk jelenleg a világ leggazdagabb embere, a vagyona meghaladja a 245 milliárd dollárt – írja a Forbes. Persze nagy kérdés, hogy mennyi marad ebből, ha csakugyan bedől az X, amelyet jórészt hitelből vásárolt meg.

A Disney főnöke arra mutatott rá, hogy Elon Musk több esetben is támogatott szélsőséges nézeteket, sőt ezeket fel is használta a vetélytársakkal szemben. Az X-en teret adott a szélsőséges nézetek terjesztőinek, és brutális hangnemben bírálta a sajtót, de nekiment Biden elnöknek is. Musk is tudja, hogy ez így öngyilkos vállalkozás hiszen a bevételek 90%-a a hirdetésekből jön össze. Ezért ki is jelentette a New York Times fórumán, hogy

“Amennyiben tovább folytatódik a hirdetők bojkottja az X ellen, akkor ez a cég halálát jelenti.”

Mindezért Musk a hirdetőket tette felelőssé, és egyáltalán nem mentegetőzött a saját szerepe miatt – írja a CNN gazdasági rovata.

Egymilliárd dollár a mesterséges intelligencia megtanulására

Egymilliárd dollárból akarja a Wipro indiai cég összes alkalmazottját megtanítani a mesterséges intelligencia profi kezelésére. India másik nagy informatikai cége, a Tata Consultancy Services 25 ezer informatikusát akarja átképezni a mesterséges intelligencia profi használatára.

A Wipro arra számít, hogy az egész informatikai szektorban sőt azon túl is nagy fordulat következik:

”A mesterséges intelligencia minden ágazatban alapvető változásokat indíthat el”

– hangsúlyozza Thierry Delaporte. A Wipro főnöke azt is közölte, hogy felgyorsítják a beruházásokat olyan startup vállalkozásokban, melyek a mesterséges intelligencián alapulnak.

Elon Musk Kínát is bevonná a nemzetközi együttműködésbe

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Tesla alapítója a mesterséges intelligencia első támogatói közé tartozott. Elon Musk nemrég Kínában járt, ahol a Tesla legnagyobb gyára működik Sanghajban. Kína legnagyobb városában egy konferencián Musk hangsúlyozta: ellenzi az USA és Kína gazdaságának szétválását, épp ellenkezőleg

a két nagyhatalomnak együtt kellene működnie a mesterséges intelligencia fejlesztésének terén.

Az “Emberiség közös házában” közösen kellene szabályozni a mesterséges intelligencia működését – hangsúlyozta Elon Musk. Hozzátette: a kínai vezetőkben megvan a hajlandóság erre – írja a Bloomberg, amely utal arra, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hétvégén fejezte be látogatását Kínában.

Twitter búcsú Európától?

0

Nő a feszültség az Európai Unió és a társas média között miután a Twitter tulajdonosa, Elon Musk közölte: nem kívánja betartani az uniós szabályozást, különösen azt nem, amely az orosz dezinformációs hírek közzétételének tilalmát írják elő.

Az uniós szabályzat augusztusban lép életbe , a Facebook anyavállalata, a Meta és az Instagram  már jelezte: betartja az uniós szabályzatot. Franciaországban betilthatják a Twittert – jelentette ki a digitális miniszter.

“A dezinformáció az egyik legnagyobb veszély, amely ma a demokráciára leselkedik”

– hangsúlyozta Franciaország digitális minisztere, aki a France Info Rádiónak nyilatkozott. Jean-Noel Barrot elmondta, hogy nemcsak Franciaországban, de az egész Európai Unióban blokkolhatják a hozzáférést a Twitterhez, ha az nem vállalja: kitiltja az orosz dezinformációs anyagokat.

Elon Musk a szólásszabadságra hivatkozik.

Két nappal korábban Thierry Breton francia uniós biztos bejelentette, hogy a Twitter nem tartja magára nézve kötelezőnek a dezinformációs tilalmat, melyet az Európai Unió előír.

A Twitter és az Európai Unió között hónapok óta folyik a harc. Elon Musk 44 milliárd dollárért vette meg a Twittert, és emiatt elveszítette a világ leggazdagabb embere címet. A Tesla főnöke sokáig irányította a Twittert is, ahol villámgyorsan csoportos leépítést hajtott végre a hatékonyságra hivatkozva. Nagyon sok embert rúgott ki arról az osztályról, amely a tartalmakat ellenőrizte Twitteren.

Thierry Breton uniós biztos közölte: az Európai Unió szabályzata augusztus 25-én lép életbe. Utána komoly bírságot kaphat az, aki nem tartja be a szabályokat: a maximális büntetés elérheti az éves forgalom 6%-át.

Thierry Breton uniós biztos hangsúlyozta:

“Az ellenőrző csapatom figyel. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, akkor menekülhet, de nem bújhat el. Készen állunk arra, hogy alkalmazzuk a büntetéseket, melyeket az uniós szabályzat tartalmaz.”

Elon Musk a nyilvánosság előtt még nem kommentálta sem a francia miniszter sem pedig az uniós biztos fenyegető kijelentéseit – írja a Business Insider, amely maga is kért interjút, de nem kapott Elon Musktól.

A brüsszeli Politico arra hívta fel a figyelmet, hogy Elon Muskot már korábban figyelmeztették arra, hogy alkalmazkodnia kell az uniós szabályozáshoz. Miután a magánbeszélgetések során az amerikai milliárdos nemet mondott, ezért nem számít meglepetésnek, hogy végül is kiszállt az ellenőrző rendszerből, melyet a Facebook és az Instagram elfogadott.

Musk egyébként szarvashibát vétett szombaton amikor bejelentette szándékát  azt írva, hogy

“megtudod, hogy ki uralkodik feletted, ha rájössz: ki az, akit nem szabad bírálni?!”

Az idézetet Voltaire-nek, a felvilágosodás nagy francia filozófusának tulajdonította Elon Musk, de az AP hírügynökség kiderítette: az idézet valójában a neonáci Kevin Stromtól származik, akit már kétszer is elítéltek gyerek pornográf fotók birtoklása miatt.

A Business Insider szerint a Twittert elöntötte a gyűlölet beszéd amióta Elon Musk átvette a céget. Maga Musk is gyakran használ szélsőjobboldali kifejezéseket Twitter bejegyzéseiben.

Az amerikai milliárdos állítólag elhatározta, hogy a Twitter elhagyja Európát, amely a cég számára csak másodlagos fontosságú piac.

Legrosszabb évét zárja a Tesla, aggódnak a részvényesek

Elon Muskot, aki immár nem a világ leggazdagabb embere, mind több bírálat éri, mert a Twitter körüli zűrzavar komolyan árt a Teslanak.

“Nincs főnöke a Teslanak” – panaszkodott Twitteren az egyik legnagyobb befektető, akinek cége több mint 50 millió dollár értékű Tesla részvénnyel rendelkezik. Gary Black, a Future Fund egyik menedzser partnere azután fakadt ki, hogy a New York-i tőzsdén újabb nagy eladási hullám bontakozott ki Tesla részvényekből. Az elektromos autókat gyártó cég részvényeinek értéke egyetlen napon több mint 6%-kal csökkent – írja a Wall Street Journal. A lap szerint ez egyértelműen összefügg azzal, hogy a Twitter körül megint magasra csaptak a szenvedélyek Musk nyilatkozatai miatt.

Gary Black a részvényesek nevében azt fejtegette, hogy

“régebben büszkék voltak  a Tesla tulajdonosok a kocsijukra, de most azt kell látniuk, hogy a Twitter körüli drámák negatívan hatnak a márka hírnévére. A piac negatívan értékelte a Twitter hatást a Teslara.”

Ross Gerber, a Tesla régi támogatója egyenesen a cég igazgatótanácsához fordult, azt kérdezve tőlük, hogy “ki irányítja a Teslat ebben a kritikus időben?!”

Twitteren pedig ezt írta:

”Semmi probléma sincs a Tesla körül csak épp nincs főnöke, mert az épp egy másik cég irányításával van elfoglalva. Jó lenne tudni, hogy mit tervez Elon Musk.”

44 milliárd dollárért vette meg végül Musk a Twittert, és úgy nyilatkozott, hogy előbb-utóbb átadja annak vezetését valaki másnak.

Már nem Musk a világ leggazdagabb embere

A Tesla részvények gyenge szereplése miatt Musk kénytelen volt átadni az első helyet Bernard Arnaultnak. A francia luxus királya 73 éves, és most visszavette az első helyet, melyet az amerikaiak elhódítottak tőle.

Erre a hírre kedden újabb 4%-ot esett a Tesla részvények értéke. Amióta októberben véglegessé vált, hogy Musk megveszi a Twittert, a Tesla részvények árfolyama 28%-al csökkent.

Mit üzent Elon Musk az aggódó részvényeseknek?

“Hosszú távon remek lesz a Tesla, de a makroökonómiai hullámokkal nem tud mit kezdeni. A Tesla részvényesek hosszú távon jól járnak majd.”

Részletekkel Musk nem szolgált, így nem sikerült csökkentenie az aggodalmakat. Annál kevésbé, hogy ott van még Musk űrprogramja, a SpaceX is. Ezzel kapcsolatban Musk ezt írta a hétvégén Twitteren: ”Én irányítom a Teslat és a SpaceX-et, de mind a két cégnél olyan kitűnő a vezetés, hogy ritkán van rám szükség.”

Ez az üzenet egyáltalán nem nyugtatta meg a részvényeseket, akik azt javasolják Musknak, hogy 10 milliárd dollár értékben vegyen Tesla részvényt, ily módon erősítve az árfolyamot.

Musk 19 milliárd dollár értékű Tesla részvényt adott el az idén, ily módon fedezte részben a Twitter megvásárlásának költségeit is. Korábban úgy nyilatkozott, hogy készül egy részvény visszavásárlási programra a Teslanál 5-10 milliárd dollár értékben. Az igazgatótanács előtt van is ilyen terv, de Musk távollétében nincs döntés.

Missing in action – a Tesla igazgatótanácsa akció közben eltűnt – idézte gúnyosan a katonai szakkifejezést egy befektető, aki ugyancsak nehezményezi, hogy a Tesla idei éve rossznak ígérkezik a New York-i tőzsdén.

Twitter: a világ leggazdagabb vállalkozója kontra Európai Unió

Áradnak a jogi panaszok a Twitter ellen Európában azt követően , hogy Elon Musk átvette a céget, és szinte mindenkit kirúgott onnan, akikkel az uniós ellenőrök eddig tárgyaltak.

“Ez nagy teszt lesz az európai ellenőröknek” – mondja a George Washington egyetem Adatkezelési, Demokrácia és Politika Intézetének igazgatója. Rebekah Tromble tagja annak a tanácsadó testületnek, amely az európai digitális médiát figyeli. Ők jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy megalkossák a szabályzatot. Digital Service Act-DSA-t, amely alkalmas arra, hogy az egész nyugati világ ellenőrző rendszerét működtesse.

Az Európai Uniónak van a legrészletesebb szabály könyve arra, hogy a nagy digitális társas rendszereknek milyen jogi keretben  kell működniük, de a világ leggazdagabb embere, aki megvette a Twittert, erre eddig nemigen figyelt oda.

“Ha Elon Musk továbbra is hajthatatlan marad, akkor az ellenőröknek sokkal gyorsabban kell cselekedniük mint ahogy az szokásos”

– állítja az amerikai szakértő, aki szerint az európai ellenőröknek megvan a jogi fegyverzete ehhez a háborúhoz.

Thierry Breton uniós biztos már telefonált is  Elon Musknak, és felhívta a figyelmét arra, hogy a Twitter vállalta: betartja a digitális szabály könyvet, a DSA-t. Musk akkor megígérte, hogy ő is betartja a szabályokat, de a tények mást mutatnak.

“Európában a madár európai szabályok szerint repül” – hangsúlyozta Thierry Breton, aki a belső piacért felelős az Európai Unióban. Musknak felhívta a figyelmét arra is, hogy be is tilthatják a Twittert, ha hosszú ideig megsérti a szabályokat.

Négy uniós ellenőr, aki mind kérte, hogy a nevét ne közöljék, azt mondta a brüsszeli Politiconak, hogy az elmúlt hetekben áradnak a jogi panaszok.

Az egyik legnagyobb baja az az európai ellenőröknek, hogy az a két vezető a Twitternél, akikkel meg tudták beszélni a problémákat már távozott a cégtől.

Nemcsak az unióban van gond a Twitterrel

Ausztráliában a digitális ellenőrzés főnöke, aki korábban a Twitter ázsiai részlegét irányította, találkozót kért a cégtől, mert gyerek prostitúcióval kapcsolatos képek jelentek meg a Twitteren. Még nem kaptam választ – nyilatkozta a Politiconak az ausztrál fő ellenőr.

Nagy Britanniában a digitális ellenőrző hatóság vezérigazgatója kapott egy időpontot a találkozóra, melyet azután az utolsó percben lemondtak.

Írországban is komoly gondok vannak, de mivel felröppent a hír, hogy a Twitter elhagyja a zöld szigetet, mely a legfontosabb európai támaszpontja, ezért még várnak a vizsgálattal.

Lehet, hogy a döntéseket már kizárólag Kaliforniában hozzák meg a jövőben, de ez nem felel meg az uniós szabályozásnak. Az ugyanis kimondja, hogy a 27 tagállam egyikében kell a döntéseket meghozni, mert jogilag csak így tud hatékonyan fellépni az Európai Unió. Musk viszont a hírek szerint arra készül, hogy csakis Kaliforniában szülessenek meg a döntések, ahol az amerikai jog az irányadó. Elhúzódó jogi háborúskodásra lehet számítani a világ leggazdagabb embere és az Európai Unió között, mert Brüsszel nem viccel a digitális jogokkal.

Elon Musk eladta Tesla részvényeinek 10%-át mégis gazdagabb mint valaha

Teljesítette vállalását, és egyáltalán nem mellesleg szép pénzre is szert tett a világ leggazdagabb embere, akinek vagyonát a Bloomberg milliárdos indexe több mint 245 milliárd dollárra becsülte.

600 ezer Tesla részvényt és 2 millió részvény opciót adott el kedden Elon Musk, aki ezt egy interjúban jelentette be, melyet a Babylon Bee szatirikus lapnak adott. Egyben bírálta Kalifornia államot, mert az „túlságosan megadóztatja polgárait”. Elon Musk cégének székhelyét Kaliforniából Texasba helyezte át, mert ott jóval alacsonyabbak az adók. Több demokrata szenátor és képviselő bírálta az elmúlt napokban a világ leggazdagabb emberét amiért az nem fizet túlságosan sok adót pedig az államkasszának ugyancsak szüksége lenne rá a pandémia idején. Elon Musk válaszul közölte: több mint 11 milliárd dollár lesz az idei adója. Ha ez igaz, akkor ez lesz az USA történetében a legmagasabb összeg, melyet valaki egy évben befizet az adóhivatalnak.

Lássuk a számokat: a tőzsdei jelentés szerint Elon Musk több mint 13,5 millió Tesla részvényt adott el, ez valamivel kevesebb mint 17 milliárd. Körülbelül ennyi lenne Musk Tesla részvényeinek a 10%-a. Novemberben ilyen sok részvény eladását jelezte miután megszavaztatta erről Twitter követőit. Mekkora haszna származott ebből? Mintegy 14 milliárd dollár! Csökkent az eladásokkal Musk Tesla részvény pakettje? Épp ellenkezőleg! Miután részvény opcióit értékesítette 16,4 milliárd értékű új Tesla részvényhez jutott!

Kalifornia már nem a lehetőségek hazája

Erről panaszkodott a Babylon Bee-nek adott interjúban a világ leggazdagabb embere, aki a Teslát ebben az államban futtatta fel. Idén  azonban elköltöztette a cég központját  méghozzá Texasba, ahol jóval alacsonyabbak az adók. Maga Musk is átköltözik.

„Kalifornia a lehetőségek országa volt, de manapság már túlzott szabályozás, túl sok pereskedés és túladóztatás jellemzi.”

Yellen asszony, a demokrata pénzügyminiszter nem is titkolja, hogy részben a szupergazdagok adóiból kívánja betömni azokat a lyukakat, amelyek a washingtoni költségvetésben főként amiatt jelentkeztek, mert az állam bőkezű támogatást nyújtott a szegényebb néprétegeknek az Egyesült Államokban.

A szupergazdagoknak van miből adózni: a Tesla részvények árfolyama például 1100%-al növekedett az elmúlt három év során – írja a MarketWatch portál. Maga Elon Musk idén körülbelül 89 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Remek év a milliárdosoknak, de vannak nagy vesztesek is

A 2660 dollármilliárdos mintegy 1600 milliárd dollárral lett gazdagabb januártól decemberig. Páran nagyon ráfáztak mint például az Alibaba alapító atyja, Kína egykor leggazdagabb embere, Jack Ma.

152 milliárd dolláros veszteséget kénytelen elkönyvelni a világ 10 dollár milliárdosa, akik sokáig emlegethetik még az idei évet amikor lehanyatlott a szerencsecsillaguk. Pekingben ugyanis úgy döntött a majd mindenható politikai bizottság, hogy megrendszabályozza a túlságosan is önállóvá vált cégeket és azok dollármilliárdos tulajdonosait.

Az Alibaba részvényeinek az árfolyama idén 50%-al csökkent!

Pedig még nem is oly régen Pekingben büszkélkedtek azzal, hogy a New York-i tőzsdén az Alibaba volt az év részvény kibocsátása. Jack Mával, az internetes kereskedő cég alapító elnökével előbb találkozott Donald Trump mint Hszi Csinping kínai államfővel. „Jack és én nagy dolgokat viszünk végbe együtt” – jelentette ki találkozásuk után az USA elnöke. Azóta Trump eltűnt a süllyesztőben, Jack Ma csak a nyilvánosság elől tűnt el egy időre. Közben jól megkopasztották: idei veszteségét 21,4 milliárd dollárra becsüli a Forbes.

Ezzel csak ezüst érmes a nagy vesztesek között. Az első helyen a kínai internetes óriás, a Pinduoduo ura végzett 40,2 milliárd dolláros veszteséggel. A cég részvényeinek értéke kétharmaddal csökkent az idén.

A bronzérmes a lúzer listán az Evergrande alapító atyja. A kínai ingatlanpiac egykori koronázatlan királya csekély 18 milliárd dollárt veszített az idén. Nem csoda: az Evergrande 300 milliárd dolláros adósság állományt halmozott fel. A pekingi vezetés arra kötelezte az elnököt, hogy saját vagyonával is szálljon be a dühös hitelezők kifizetésébe. A vírusjárvány előtt az Evergrande vezére 36 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhetett. Ma már ez „mindössze” 9,1 milliárd dollár. Nemcsak kínaiak buktak nagyot az idén: egy szingapúri dollármilliárdos, Zhang Yong vagyonának 68%-át elveszítette, mert a járványt nem kalkulálta bele az üzletbe – írja a Forbes.

Az USA-ban egy jelzálogból meggazdagodott dollármilliárdos, Anthony Hsieh veszített 13,2 milliárdot. Japánban egy ruházati lánc ura futott bele egy botrányba az Uniqlo céggel.

Minden nagyobb az idén: a nyereség és a veszteség is

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere 89 milliárd dollárral lett gazdagabb, és elérte a 245 milliárdot. Nemrég még a 100 milliárd dollár álomhatárnak tűnt. Ugyanígy történt a veszteségekkel is: tavaly „mindössze” 46,1 milliárd dollárt hozott össze a tíz legnagyobb lúzer. A legnagyobb vesztes a mexikói milliárdos Carlos Slim Hélu volt, akinek a cége, az America Móvil Latin Amerika legnagyobb mobiltelefonos hálózatát irányítja. Vesztesége alig 5 milliárd dollár volt. Idén ezzel a tíz első lúzer közé sem tudna bekerülni. A tavalyi veszteségek ugyanis jórészt piaci jellegűek voltak, de idén közbeszólt az állami szabályozás. Jack Ma cégét, az Alibaba-t 2,8 milliárdos rekord büntetéssel sújtották Kínában azon a címen, hogy monopol helyzetet teremtett magának a piacon. Jack Ma Ant pénzügyi vállalkozását, melyet egyidőben akart a hongkongi és a sanghaji tőzsdére vinni, megakadályozták ebben. Ezzel Jack Ma elesett egy 35 milliárd dolláros részvénykibocsátástól – emlékeztet a Forbes, mely szerint Kína egykor leggazdagabb embere az idén elveszítette vagyonának 37%-át.

4 milliárd euróból épül a Tesla gyára Berlin mellett

Már 2020-ban elektromos autókat akar az európai piacra dobni az amerikai cég, amely le akarja tarolni ezt a kontinenst is. Kaliforniában kezdődött, Kínában folytatódott és most Európában folytatódik a történet, mely átírhatja az autóipar történelmét.

  • Elon Musk harmadik támadása – Németország
  • Brandenburg felzárkózási lehetőséget remél a Teslától
  • 2020-tól két legyet egycsapásra
  • Magyarország gazdaságára kedvezőtlen hatást gyakorolhat a belső égésű motorok térvesztése

A német autó óriások a szívükhöz kaptak a Tesla berlini terve miatt

Sanghaj után Berlin mellett építi fel második külföldi autógyárat a Tesla – jelentette be Elon Musk Németországban, ahol ezzel bombát robbantott a piaci versenyben: még soha nem fordult elő, hogy egy külföldi autógyár a maga modern technológiájával a konkurrencia fellegvárában próbált volna előrenyomulni- hívta fel a figyelmet a Business Insiderben az egyik legjobb autó szakértő. Jürgen Pieper szerint a németeknek van okuk az aggodalomra, mert Elon Musk pontosan tudja, hogy a legtöbben jövőre akarnak kijönni elektromos kínálatukkal a hazai piacon, melyet eddig teljesen védettnek tekintettek. A hamburgi Der Spiegel nemrég nagy összeállításban hívta fel a németek figyelmét arra, hogy a Tesla és a Google lenyomhatja a méltán világhírű német autógyárakat a globális piacon. A Der Spiegel tudósítója Kaliforniában a helyszínen győződött meg arról ,hogy működik a Tesla. Megjegyezte: a Volkswagen, a Mercedes és a BMW főnökei csak mosolyogtak amikor Elon Musk megvette a Toyota óriási gyártelepét Kaliforniában , de aztán lefagyott az arcukról a mosoly. Pedig akkor még nem gondoltak arra, hogy a veszélyes ellenfél Németországba készül.

Brandenburg tartomány hónapok óta lobbizott a Tesla gyárért

A Deutsche Welle már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy Németország keleti tartományaiban nagyon is szeretnék, ha a Tesla náluk építene gyárat. Most Brandenburg miniszterelnöke nyíltan örvendezett azon, hogy a Tesla legkevesebb 10 ezer munkahelyet hoz a tartományba, melynek életszínvonala elmarad Bajorországtól (BMW) vagy Baden Württemberg tartománytól (Mercedes). Az IG Metall szakszervezet is üdvözölte a döntést. Németország gazdasági minisztere sokkal visszafogottabban nyilatkozott a Tesla terveiről. Peter Altmaier közölte, hogy semmiféle tárgyalás nem volt a német kormány és az amerikai cég között. Ha a Tesla befektet Németországban és új munkahelyeket teremt, akkor ugyanúgy fogjuk kezelni mint minden más autóipari céget. Nem lesz semmiféle diszkrimináció – ígérte Németország gazdasági minisztere, aki igen befolyásos személyiség hiszen nem is oly rég még Angela Merkel kancellária minisztere volt.

Ilyen húzásra csakis Elon Musk képes

Így értékelte a helyzetet Jürgen Pieper, aki a Metzler Bankház autóipari szakértője. Az amerikai milliárdos azzal indokolta a döntését, hogy Németország műszaki kultúrájának színvonala különösen magas. Brandenburg tartomány miniszterelnöke azt is kiemelte, hogy a tárgyalások során fontos szempont volt a környezetvédelem. Brandenburg tartomány biztosítja, hogy megújuló energia forrásokból lássák el a Tesla gyárat.

Mikor indul a termelés?

2020-at említ a legtöbb német lap utalva a sanghaji példára, amely már évente 150 ezer elektromos autót termel. Elon Musk épp a két leginkább veszélyes konkurens országot szemelte ki magának, és ezzel két legyet is akar ütni egy csapással. Egyrészt olyan piacokon nyomul előre, melyek a legfontosabbak közé tartoznak: Kína már ma is a világ legnagyobb autós piaca, ahol az áttérést a környezet kímélő járművekre a hatalom is támogatja, mert nemigen lehet levegőt venni a Mennyei Birodalom nagyvárosaiban. Németország pedig az Európai Unió legnépesebb állama, melynek autós piaca referencia az egész kontinens számára. Másrészt a Tesla ezekben az országokban félig meddig hazai vállalkozásnak minősül majd. Ezeket pedig mindenütt támogatja a helyi kormányzat.

Gyorsabb lesz az áttérés a belső égésű motorokról a környezet kímélő járművekre

Németország késésben van – erre a Der Spiegel nagy összeállítása hívta fel a figyelmet. Elon Musk berlini terve ezt a gyakorlatban is bizonyítja: a Tesla Európában is meg akarja szorongatni a németeket! Peter Altmaier gazdasági miniszter Musk bejelentése után ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: mindez a németek elektromos autó iparának a megbecsülését jelenti. Az életveszélyes konkurenciát így is meg lehet fogalmazni.

A német autós óriásoknak ezután újra kell gondolniuk a maguk a stratégiáját – hangsúlyozza Jürgen Pieper a Business Insider portálon. Arról , hogy ez mit jelenthet a német autógyárak külföldi elképzeléseit illetően egyelőre senki sem tud semmit. De hogyha az eddiginél jóval kevesebb autót lehet eladni belső égésű motorokkal, akkor ez komoly következményekkel járhat a magyarországi autó gyárakra is.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK