Kezdőlap Címkék Dana Rohrabacher

Címke: Dana Rohrabacher

Assange dosszié

Egy volt republikánus kongresszusi képviselő tagadta, hogy az amerikai elnök, Donald Trump nevében kegyelmet ajánlott fel a Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nek. Assange ügyvédje szerint azt állította, hogy Dana Rohrabacher Trump akkori elnök utasításai alapján járt el.

Állítólag akkoriban az elnök azt akarta, hogy Assange vallja az, hogy Oroszország nem vett részt e-mailek kiszivárogtatásában a 2016. évi amerikai választások során.

Rohrabacher, a kaliforniai volt képviselő azonban elutasította az állításokat.

„Soha nem beszéltem Trump elnökkel Julian Assange-ról. Hasonlóképpen, sem Trump, sem más vele kapcsolatban álló személy nem utasított arra, hogy találkozzam Julian Assange-val” – mondta egy nyilatkozatában.

Rohrabacher elmondta, hogy saját „tényfeltáró küldetésén” járt Assange-nál.

Azt mondta, hogy elmondta a Wikileaks alapítójának, hogy ha bizonyítékot tud szolgáltatni arról, hogy ki továbbította a DNC e-maileket, akkor felszólítja az elnököt, hogy bocsásson meg.

A Fehér Ház azt állította, hogy „teljes rágalom és hazugság”.

A Wikileaks által a 2016. évi szavazás előtt közzétett kiszivárgott e-mailek kompromittáló üzeneteket tartalmaztak a Demokrata Pártról, és úgy tűnt, hogy azok ártottak a párt elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak.

Assange korábban tagadta hogy az anyagot a Kremltől kapta volna, bár az Egyesült Államokban orosz hírszerző tisztviselőket vádolták a szivárogtatásért. Ha bűnösnek találják Assange 175 év börtönt kaphat.

Honnan származik az állítás?

A keresetet egy londoni bírósági tárgyaláson nyújtották be az Assange hivatalos kiadatási kérelme megkezdése elõtt. Az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolják.

Az Assange ügyvédje, Edward Fitzgerald QC elmondta a Westminster Magistrates Court-nak, hogy vannak bizonyítékok arra, hogy Rohrabacher volt kongresszusi képviselő kegyelmet ígért ügyfelének.

Rohrabacher, aki ismert Vladimir Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nyújtott támogatásáról, 2017. augusztusában ellátogatott az ecuadori nagykövetségbe, ahol Assange tartózkodott.

Abban az időben Oroszországot széles körben gyanúsították a kínos Demokratikus Nemzeti Bizottság (DNC) e-mailek ellopásával, amelyeket a Wikileaks tett közzé – bár Assange tagadta Oroszország részvételét.

Fitzgerald, Assange ügyvédje, Jennifer Robinson nyilatkozata szerint „Rohrabacher látogatást tett Assangenál, és azt állította, az elnök utasításai alapján kegyelmet kaphat, ha Assange … azt vallja, hogy Oroszországnak nincs semmi a DNC szivárgásokkal foglalkozik. ”

Vanessa Baraitser kerületi bíró a bizonyítékokat elfogadhatónak nyilvánította a bíróságon.

Mi volt a válasz?

A Fehér Ház akkori sajtótitkára, Stephanie Grisham azt mondta: „Az elnök alig ismeri Dana Rohrabacher-et, csak annyit tud róla, hogy volt kongresszusi képviselő. Soha nem beszélt vele sem ebben a témában, sem pedig semmilyen más témában sem.

„Ez teljes hazugság.”

Trump korábban „nagy kongresszusi képviselőként” dicsérte őt, aki „keményen dolgozik és mindenki tiszteletben tartja”.

A Wall Street Journal 2017-ben arról számolt be, hogy kapcsolatba lépett a Fehér Házával Assange kegyelme érdekében.

A cikk szerint Rohrabacher úrnak Assangenak bizonyítékot kellett szolgáltatnia arra, hogy Oroszország nem a Wikileaks által a 2016. évi amerikai választások során közzétett feltört e-mailek forrása.

2018-ban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 12 orosz hírszerzési tisztviselőt vádolt a DNC és a Hillary Clinton elnöki kampány e-maileinek nyilvánosságra hozatalával, a választások eredményének befolyásolására szolgáló terv részeként.

Kiadatás

Ugyan az Assange ellen felvetett 18 vádpont közé tartozott a számítógépes behatolás elkövetése is, de egyik sem kapcsolódik a DNC hackeléséhez, sokkal inkább a WikiLeaks levelek százezernyi diplomáciai leveleinek és fájljainak közzétételére, az Egyesült Államok Afganisztánban és Irakban folytatott kampányairól, amelyeket az USA hadseregének volt hírszerző elemzője, Chelsea Manning kiszivárogtatott.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK