Több száz katonát vizsgálnak szélsőséges kapcsolatok miatt

0
1217
Facebook

Erről nyilatkozott a Welt am Sonntag című lapnak a kémelhárítás vezetője. Christof Gramm elmondta: 550 katona ellen személyre szóló vizsgálat folyik, ezenkívül van még a Bundeswehrnek 360 olyan tagja, akit egyelőre csak megfigyelnek szélsőséges kapcsolatai miatt.

Különösen aggasztó, hogy az elit egységekben sok az olyan katona, aki kapcsolatba került szélsőséges szervezetekkel.

  A különleges erőknél ötször magasabb az arány

KSK a rövidítése a speciális parancsnokságnak, ahol a kémelhárítás főnöke szerint különösen sok katona fogékony a szélsőséges eszmékre. A kémelhárítást különösen egy kínos eset miatt kritizálták: Franco A. szír migránsnak adta ki magát miközben elit osztaggal szolgált a Bundeswehrben. Terrorakciót készített elő, melyet migráns merényletnek próbált volna meg beállítani.

Van-e valamiféle “árnyék hadsereg?” – tette fel a kérdést több honatya ennek kapcsán a Bundestagban. Így aztán a kémelhárítás is vizsgálat tárgya lett, mert sok parlamenti képviselő úgy látja, hogy nem megfelelőképp ellenőrzik a Bundeswehr katonáinak politikai nézeteit. A kémelhárítás főnöke most elmondta a Welt am Sonntagnak, hogy parancsba adták a Bundeswehrben: minden katonának kötelessége jelenteni, ha egy másik katona olyan kijelentéseket tesz, melyek az alkotmányba ütköznek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .