Kezdőlap Címkék Bienerth Gusztáv

Címke: Bienerth Gusztáv

Ez volt ma – 2017. szeptember 18.

0

Ha nem volt ma ideje követni a friss híreket, akkor elég, ha ezt a cikket elolvassa: összeszedtük a legfontosabbakat, amiről a fuhu.hu ma írt.

Orbán beszéde a parlamentben

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A magyar gazdaság helyzetéről beszélt Orbán Viktor kormányfő a parlamentben, az őszi ülésszakot nyitó napirend előtti beszédében.

Ezután tért rá a kormány legfontosabb üzenetére, a menekültügyre

és arra, miért támogatja a nemzeti konzultációt az úgynevezett „Soros-tervről”, és elmondta véleményét a bevándorló és nem bevándorló országokról.

Vona Gábor Jobbik-elnök despotának nevezte Orbánt, aki szerinte Rákosi és Kádár emlékét csempészi vissza. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerint

Orbán a saját démonaival küzd.

Szél Bernadett LMP-társelnök azt mondta: „nem a Fidesz fogja megvédeni Magyarországot, nekünk kell megvédenünk az országot a Fidesztől.”

Viszontválaszában Orbán Vonának mindössze annyit mondott:

„a kormányzáshoz komolyabb eszközök kellenek, mint szemöldökcsipesz”.

Gulyás Márton: Nem védekezünk, készülődünk

Interjút adott a FüHünek Gulyás Márton, a kormánypropaganda által talán a legjobban támadott civil aktivista. Azt mondta, tapasztalatai szerint kifejezetten erős a kormányváltó hangulat az országban, de segítséget várnak az emberek, kell valaki, aki megteremti az egységet.

Szerinte azt kell erőszakmentesen felmutatni, hogy milyen igazságtalanul használja a hatalmát a jelenlegi kormányzat.

Azt is mondta, kreatív akciókra készül.

Lehet, hogy mégse lesz korrupcióellenes népszavazás

A Jobbik és az együtt is beadta törvénymódosítási kezdeményezését, miután a Fidesz úgy reagált Vágó Gábor aláírásgyűjtésére, hogy egy ilyen törvényt ők is támogatnának. Vágó Gábor a FüHünek azt mondta: a kormány meghátrált, hiszen a Jobbik által benyújtott törvényjavaslatot sürgősséggel napirendre vette, így azt már holnap, azaz kedden elfogadhatja az országgyűlés.

Külföldi szövetségest talált a Momentum

A hétvégén új politikai párt jött létre Szlovákiában: a Progresszív Szlovákia. Elnöke, Ivan Štefunko máris együttműködési megállapodást írt alá az osztrák Neos párt vezetőjével, Angelika Mlinarral, Ryszard Petruval, a lengyel Nowovczesna elnökével és Soproni Tamással, a Momentum alelnökével.

Hajnal Tamás Momentum-szóvivő azt mondta a FüHünek, hogy a pártok együtt bejelentették az „Új Közép-Európát Szövetséget”, amely

„megfelelő alternatívát jelentene a visegrádi négyekkel szemben”.

Kampánypénz-tékozló alapot indít a Kétfarkú Kutya Párt

Forrás: MKKP

A viccpárt arra vár javaslatokat, hogy hogyan költsék el a 2018-as kampánypénzt. Ezért kiírták a

Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap

nevű pályázatot.

Arra számítanak, hogy minimum 123 millió forintot szét tudnak majd osztani. Ahogy írják: „Ezt a pénzt olyan projektek megvalósítására szeretnénk fordítani, amelyek minél több ember számára használhatóak, hasznosak, viccesek, egy-egy helyen hiánypótlók vagy/és jobb lesz tőlük a környék, és egyébként szép az élet.”

A Puli egyik tesztje
Fotó: Puli Space / OeWF / Claudia Stix

2019-ben menne a Puli a Holdra

Pacher Tibor, a Puli Space csapatvezetője azt mondta a fuhu.hu-nak, hogy amerikai partnerükkel egyetértve akkorra tartják reálisnak az indulást. Annak ellenére, hogy állami támogatást továbbra sem kapnak, pedig Magyarországon van állami űrkutatási szervezet.

Befogadták a Bienerth Gusztáv elleni feljelentést

A FüHü információi szerint befogadta az ORFK a Magyar Úszószövetség nemrégiben leváltott elnöke elleni feljelentést. Bienerth ellen a szentendrei úszócsapat vezetője, Tóth István tett feljelentést.

Hihetetlen elkapások napja az NFL-ben

A védelmekről szólt több meccs is az NFL második játéknapjának vasárnapi meccsein, volt olyan, amelyiken egy touchdownt sem értek el a csapatok. Utolsó másodperces dráma és látványos jelenetek persze így is voltak, több bravúros elkapást is láthattak a nézők. Két történelmi esemény is volt – ezekről összefoglalónkban olvashatnak.

Botrányos kezdet után elsöprő többséggel váltották le Bienerthet

0

Azon vesztek össze, ki legyen a levezető elnök. Végül Bienerth Gusztávot elsöprő többséggel hívták vissza a posztjáról.

Az úszók rendkívüli közgyűlése Bienerth Gusztáv megnyitóbeszédével kezdődött. Azzal kezdte:

„Ne kerteljünk, ez a közgyűlés rólam szól”

Többek között azt mondta: ő arra kapott megbízást, hogy rendbe tegye a szövetség ügyeit, mivel „gazdálkodási kupleráj” volt. Azt is mondta, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezután bejelentette, hogy ő maga lesz a levezető elnök. Darnyi Tamás viszont ezt ellenezte, mondván, Bienerth érintett, ő azonban azt közölte, hogy

nem hajlandó átadni a posztot.

Ezután viszont több hozzászóló és közbekiabáló is azt mondta: az alapszabály alapján szavazni kellene a levezető elnökről. Bienerth erre nem volt hajlandó – a hozzászólók szerint alapszabály-ellenesen. Arra a kérésre, hogy aki szavazni szeretne a levezető elnök személyéről, álljon fel, a terem nagy többsége felállt.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bienerth megjegyzése, hogy „az első napirendi pont az lesz, amit én mondtam” – kisebb derültséget váltott ki. Bienerth ezután azt mondta: ha a bizalmi szavazáson nem kap bizalmat, akkor a levezető elnöki tisztségét is feladja. Ezután viszont a közgyűlés sok résztvevője

felállt és hátat fordított az elnöknek,

majd hosszasan tapsolt.

Bienerth ezután azt mondta: bejelentést szeretne tenni, de ehhez azt kéri, nézzenek vele szembe. Ekkor végre elfogadta, hogy javaslat alapján válasszák meg a levezető elnök személyét. Darnyi Tamás javaslatára Sándor Elek lett a levezető elnök. Ezután végül megválasztották a jegyzőkönyv-vezetőt, a -hitelesítőt és a szavazatszámláló bizottságot is.

Közben egy újabb elnökségi tag jelentette be lemondását, Bienerth pedig azt mondta, szerepelni fog a napirendipont-javaslatok között az, amelyik a visszahívásáról szól.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A napirend megszavazása után az első pont az elnök visszahívásáról szóló volt, nyílt szavazással.

Bienerth Gusztávot elsöprő többséggel visszahívták a posztjáról.

141-en szavaztak a javaslat mellett, ketten ellene, 10-en pedig tartózkodtak.

Új elnököt viszont egyelőre nem lehet választani, a közgyűlés úgy döntött, hogy erről és az új elnökségi tagokról a szeptember 24-ei közgyűlésen szavaznak majd.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bienerth Gusztáv a döntés után azt mondta: „A végsőkig

bíztam abban, hogy folytathatom a megkezdett munkát,

és bár nem értek egyet vele, természetesen elfogadom a döntést”. Szerinte nincs oka szégyenkezni, és példátlan sikeres időszakon van túl a szövetség.

Bienerth január óta volt az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamást váltotta.

Wladár Sándor lesz az úszók elnöke? – Katinka hallgat

0

Még tartanak – egészen vasárnapig – az úszóvilágbajnoksághoz csatlakozó masters versenyei, még Magyarországon tartózkodnak a FINA vezetői, de túlzás lenne azt állítani, hogy a sportág képviselői e rendezvény lázában égnek. Sokkal inkább foglalkoztat mindenkit a szeptember 1-jére összehívott közgyűlés.

Ezen, egybehangzó vélemények szerint, megpecsételődik a januárban elnökké választott Bienerth Gusztáv sorsa; a rövid és meglehetősen dicstelen karrier véget ér. Véget ér annak ellenére, ő maga még mindig hisz a folytatásban, és abban is, hogy a kormány továbbra is őt támogatja. Csakhogy a zuhanyhíradó az ellenkezőjét állítja; a kormány, még inkább a kormányfő,

elküldte már Bienerth számára a selyemzsinórt.

Ebből fakadóan már nem a leendő ex-elnök személye az izgalmas – legfeljebb annak felmérése, mekkora kárt okozott -, hanem az, ki fogja őt követni. Egy ideig tartotta magát az a vélekedés, hogy Fürjes Balázs veszi át az elnöki szerepkört, amelyet maga a kormánybiztos sem cáfolt, és amely megoldás igazodna ahhoz a tendenciához, amelyben a Fideszhez köthető politikusok kerülnek sportszövetségek élére. A fuhu.hu úgy tudja, hogy Fürjes jelenleg a szabadságát tölti, arról pedig nincs információnk, hogy pályázott-e egyáltalán a posztra.

Azt viszont pontosan lehet tudni, hogy

Hargitay András nem indul el a versenyben,

annak ellenére nem, hogy sokan támogatnák őt, a volt elnök, Gyárfás Tamás pedig kifejezetten benne látná a megoldást.

Nincs értelme pályáznom – mondta a volt világbajnok, szövetségi kapitány a FüHünek. „Mint azt köztudott, levélben fordultam Hosszú Kationkához: akar-e, tud-e velem együtt dolgozni. Ma ugyanis nélküle lehetetlen eredményesen működni. Sajnos a levelemre semmilyen válasz nem érkezett,

Katinka nem vett tudomást rólam, ezért aztán ki is szálltam a lehetséges jelöltek közül.”

Ezzel együtt még előfordulhat, hogy ő lesz a befutó, hiszen az alapszabály szerint a közgyűlés résztvevőinek a helyszínen is van lehetősége jelölni, vagyis a Hargitay-lobbisták a hátralévő két hetet arra szánják, hogy részint meggyőzzék őt, részint a közgyűlés résztvevőit, hogy jelöljek és válasszák meg a világbajnokot. Mindenesetre „Hares”, a fuhu.hu-nak nyilatkozva meglehetősen határozottnak tűnt; a Katinkához fűződő viszonya biztosan nem fog e rövid idő alatt kiegyenesedni.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hosszú Katinkával kapcsolatban annyit azért érdemes megjegyezni:

sehol a világon nem a versenyzők és főként nem egy versenyző határozza meg, mi történjék a sportág vezetésében.

Mert bár Katinka immár háromszoros olimpiai bajnok, de van rajta kívül még sikeres ember a sportágban – Egerszegi Krisztina például ötszörös olimpiai bajnok -, mégsem ők diktálják a feltételeket. Ráadásul, egyes szakértők szerint, Hosszú túljutott a zenitjén, amit a legutóbbi külföldön megvívott rövidpályás versenye is bizonyít. Nem pusztán az a tény, hogy a spanyol Belmonte elvette tőle a 400 méteres vegyesúszás világcsúcsát, hanem ahogy elszenvedte ezt a vereséget: majd két testhosszal verték a legerősebb számában. Természetesen az lenne a jó, ha ezek a szakértők tévednének, és Katinka még hosszú ideig, a mostani vereség dacára, világelső lenne.

Akárhogy is: ma

Hosszú meghatározó alakja a sportágnak és ezt a szerepét, ha túlterjeszkedve is az elfogadhatón, be is akarja tölteni.

Vagyis hozzáállása, véleménye befolyásolhatja a szavazást. És, ha abból indulunk ki, hogy Hargitay, ennek megfelelően, ragaszkodik döntéséhez, valamint hitelesnek tekintjük a sportállamtitkár Szabó Tünde szavait, miszerint szakmabelit akar a kormányzat is a szövetség élére, akkor,

a fuhu.hu értesülése alapján Wladár Sándornak lehet a legnagyobb esélye megszerezni a szövetség vezetői posztját.

Wladár Sándor
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A most 54 éves Wladár, aki Hargitayhoz hasonlóan „civilben” állatorvos, 1980-ban, Moszkvában 200 háton olimpiai bajnok lett, ezen kívül van egy világbajnok ezüstje, ugyancsak ezen a távon és két Európa-bajnoki aranya is (1981 Split, 100 és 200 hát).

Wladár esélyeit növeli, hogy a sportág művelői kedvelik őt, kifejezetten pozitív személyiségnek tartják. Akik úgy gondolják, hogy Wladár nem alkalmas elnöknek, pont ebből a megközelítésből bírálják: túl puha, mondhatni nem elég impulzív, nem elég konfrontatív.

A fuhu.hu tippje, annak elismerése mellett is, hogy nincs a portálunknak rálátása a belső ügyekre, az, hogy Wladár lesz az elnök. De

akárki is kerül oda, nem lesz könnyű a helyzete:

a budapesti világbajnokság költségeiről egyre másra kerülnek ki az újabb és újabb adatok; a héten portálunk is feltárt egy ilyet, újabban pedig a balatonfüredi helyszínről derült ki eddig nem közölt költés, illetve az is most került a nyilvánosság tudtára, hogy újabb több száz milliót fordítanak a világbajnokság imázsfilmjére, amely utólag fényezné aranyra a rendezést, a kormányt és a helyszíneket.

Lemondatnák az úszóelnököt a rendkívüli közgyűlésen

0

Ugyan a meghirdetett napirendi pontok között nem szerepel az elnökválasztás, de az egyik egyesület elnöke mégis felvenné a napirendi pontok közé.

Szeptember elsején 10 órára hívta össze a Magyar Úszó Szövetség rendkívüli közgyűlését Bienerth Gusztáv elnök, miután a lemondások miatt működésképtelenné vált az elnökség. Bienerth ezek után sem akart lemondani, holott a lemondók közül a legtöbben épp őt jelölték meg a lemondás okaként.

A napirendi pontok között nem szerepel az elnökválasztás,

de most egy, a FüHü által megismert levélben Tóth István, a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos Sport Egyesület elnöke azt javasolja, hogy ezen változtassanak.

Bienerth Gusztáv
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A levélben a következő napirendi pontok felvételét javasolja:

  1. A közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása, Bienerth javaslatának megfelelően.
  2. Titkos szavazás az elnök visszahívásáról.
  3. Titkos szavazás a megmaradt négy elnökségi tag visszahívásáról.
  4. Alapszabály-módosítás: valamennyi elnökségi tagot a közgyűlés válassza, a delegálás útján történő jelölés megszüntetése.
  5. Elnökválasztás.
  6. Az elnökség megválasztása.

Azt pedig, ahogy írja, „többek képviseletében a leghatározottabban” kéri, hogy a közgyűlés ne hétköznap legyen.

A levél szerint Bienerth nem tartotta be a MÚSZ alapszabályzatát,

amikor összehívta a rendkívüli közgyűlést, mert az azt írja, hogy 15-30 napon belül közgyűlést kell tartani, ha az ellenőrző testület elnöke lemond – márpedig ő július 31-én mondott le, vagyis a közgyűlést legkésőbb augusztus 30-ra kellene összehívni.

Tóth István a levélben azzal vádolja Bienerthet, hogy azért nem korábbra hívta össze a közgyűlést, mert ő is ki akar utazni az augusztus 23-28. között, Indianapolisban tartott junior úszó vb-re. Azt kéri, hogy a rendkívüli közgyűlés 26-án vagy 27-én legyen.

Szántó Éva lehet az úszószövetség új elnöke

0

A FüHü belső információk alapján úgy tudja, hogy Szántó Éva, a vizes vb-t szervező kft ügyvezető igazgatója lehet a Magyar Úszó Szövetség új elnöke.

Levélben mondott le reggel a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hat újabb tagja, Becsky András, Cseh László, Danks Emese, Török Enikő, Tőrös Károly és Wladár Sándor. Az Indexnek eljuttatott levélben azt írták, az „úszósport mielőbbi szervezeti megújulása érdekében” mondanak le. Azt is írták:

„A MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.”

Bienerth Gusztáv
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az elnökségnek a lemondások miatt így, az elnök és az alelnök mellett, összesen két tagja maradt. Vagyis, az elnökség működésképtelenné vált. Márpedig az alapszabály szerint ebben az esetben rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ahol

új elnököt is választhatnak Bienerth Gusztáv helyett,

aki nem akart lemondani.

A FüHü belső információi szerint ez

az új elnök Szántó Éva, a MÚSZ korábbi főtitkára, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. ügyvezető igazgatója lehet.

Szántó Éva
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ő korábban dolgozott a Magyar Evezős Szövetség, majd a Nemzeti Sportszövetség főtitkáraként. Tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Nők a Sportban Bizottságának is.

Úgy tudjuk, az úszók esetleges elnökválasztásán a korábbi elnök,

Gyárfás Tamás nem indul majd.

Működésképtelenné vált az úszószövetség

0

Hat elnökségi tag távozik a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) – derül ki abból a levélből, amelyet az Index kapott pénteken.

Mások mellett Cseh László és Wladár Sándor szerint Bienerth Gusztáv MÚSZ-elnök sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről. Ezzel az elnökség lényegében megszűnt.

A magyar úszósport mielőbbi szervezeti megújulása érdekében sajnálattal ugyan, de a mai nappal benyújtják lemondásukat – fogalmaz az a levél, amely az Index-en jelent meg.

A hat elnökségi tag (Becsky András, Cseh László, Danks Emese, dr. Török Enikő, Törös Károly, Wladár Sándor) büszkék arra, hogy elnökségi tagságuk alatt a magyar úszósport kiválóságai – élükön Sós Csaba szövetségi kapitánnyal – kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, többek között a budapesti vizes világbajnokságon is.

A szakmai sikerektől függetlenül azonban úgy látják: a MÚSZ jelenlegi elnöke, Bienerth Gusztáv sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről. A kialakult helyzetre való tekintettel a hat elnökségi tag úgy döntött, hogy – mivel a továbbiakban nem tudják hitelesen ellátni feladatukat a jelenlegi elnök vezetése alatt – nem marad más választásuk, mint lemondani tisztségükről.

Az Index úgy tudja, hogy a lépésre azért kerül sor, mert a moszkvai világkupán tartózkodó elnök egyáltalán nem reagált az ellenőrző bizottságban történt hétfői lemondásokra. Nem tett lépéseket a közgyűlés összehívására, ami ilyen esetben 15-30 napos határidővel kötelező a szövetség alapszabálya szerint.

Ezzel a tíz tagú elnökség lényegében megszűnt, a szövetség működésképtelenné vált, az eddig is tervezett rendkívüli közgyűlés összehívása elkerülhetetlen. A közgyűlésen, ha a tagszervezetek úgy döntenek, akkor az elnök leváltása, illetve új elnök kinevezése is felkerülhet a programpontok közé.

Bienerth Gusztávot januárban választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének, miután Gyárfás Tamás a Hosszú Katinkával való konfliktusa miatt lemondott 23 éve betöltött pozíciójáról. Az új elnök támogatottsága a tagság körében egyöntetű volt a választáskor, ám az első problémák hamar jelentkeztek. Bienerth alapszabállyal ellentétes személyi döntései, vezetési stílusa és az általa szövetséghez hozott új igazgatók is komoly ellenérzést szítottak az úszószakmában.

A bizalomvesztés a MÚSZ májusi közgyűlésén lett nyilvánvaló, ahol Bienerth egy ideig meg tudta akadályozni a titkos szavazást, ám amint a tagságnak sikerült ezt kikényszerítenie, a vezetés minden egyes javaslatát elsöprő többséggel elutasította a közgyűlés.

A világbajnokság után előbb az ellenőrző testület vezetője és tagjai mondtak le, majd olimpiai és világbajnokok, illetve neves edzők követelték a változást.

Rózsa Norbert és Güttler Károly is csatlakozott az azonnali változást sürgetőkhöz

0

Az olimpiai és világbajnok Rózsa Norbert és az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly is csatlakozott Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok felhívásához, melyben azonnali változást sürgetnek a Magyar Úszó Szövetség vezetésében.

A felhívásról itt írtunk korábban.

Időközben

lemondott az Ellenőrző testület utolsó, eddig hivatalban lévő tagja is:

Nagy Anikó csatlakozott Pósa Józsefné elnökhöz és Kézsmárki Évához, akik már korábban benyújtották lemondásukat, amely miatt a Magyar Úszó Szövetség alapszabálya értelmében harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni.

Az ET lemondott tagjai egyébként jelezték:

Bienerth Gusztáv elnök számukra elfogadhatatlan vezetési stílusa mellett

teljes mértékben elfogadhatatlannak és törvénysértőnek tartják, hogy a MÚSZ-nak még hét hónap után sincs a 2017. évre elfogadott ellenőrzési terve, mivel a MÚSZ elnöke és apparátusa az ET vonatkozó figyelmeztetéseire egyáltalán nem reagált.

Bienerth tegnap azt mondta: szó nincs arról, hogy lemondana.

Vizes vb: „abszolút profizmus” a rendezés

0

A budapesti úszó világbajnokság rendezését abszolút profizmus jellemezte – mondta a szövetség elnöke, Bienerth Gusztáv sajtótájékoztatón kedden. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a nyolc érem jól mutatja a csapat erejét.

Magyarország legnagyobb sporteseménye után vagyunk – ismételte meg az elmúlt napokban elhangzott véleményt Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a vasárnap befejeződött vizes vb-t értékelő sajtótájékoztatón kedden. „Abszolút profizmus” jellemezte a szervezést, amit 38 külföldi szövetség vezetője erősített meg – mondta. Fantasztikus sportteljesítmények születtek – fogalmazott, s emlékeztetett arra, hogy Budapest beugróként hat év helyett két év alatt szervezte meg az eseményt. A kormányzati szereplők legalább olyan heroikus munkát végeztek, mint a sportolók – jelentette ki.

A csapat helytállt, az úszók lehetőségeik maximumát nyújtották, olykor annál is többet – értékelt Sós Csaba.

Az úszók szövetségi kapitánya szerint a riói olimpia időeredményeit nem tudták megismételni, de a nyolc érem a csapat erejét mutatja. Az eredmények közül a 4X100 méteres férfi gyorsváltóét emelte ki. Kellemes meglepetésül szolgált a verseny alatti kapcsolata „Hosszú Katinkával és férjével”.

A bronzérmes Bohus Richárd nem számított éremre a váltóban, de kiúszta a lelkét – fogalmazott. A ezüstöt úszott juniorkorú Milák Kristóf boldog, hogy a váltóban szerepelhetett, Verrasztó Dávid pedig annak örült, hogy Rió után sikerült bizonyítania. A harmadik helyezett Kozma Dominik a 100 gyors eredményét sajnálja, Gyurta Gergely pedig nem bánja, hogy elindult a 25 kilométeres nyílt vízi számban.

Bienerth: Szó nincs arról, hogy lemondanék

0

Megdöbbentő, hogy egy nappal a világbajnokság után néhány ember egyéni pitiáner sérelme miatti bosszúja érte őt – mondta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke sajtótájékoztatón a távozásáról szóló hírek kapcsán. Bienerth Gusztáv többször is elmondta, hogy folytatni kívánja munkáját. Nincs szó arról, hogy lemondanék – közölte.

Szerinte fontos, hogy hétfőn a szövetség elnöksége az ő távollétében egyöntetű támogatásáról biztosította őt. Sós Csaba szövetségi kapitány, elnökségi tag megerősítette ezt, s cáfolta, hogy négyen a testületben lemondásra készülnének.

Rossz hírem van: a jövőre tekintek – fogalmazott Bienerth Gusztáv arra reagálva, hogy széles körben elterjedt hírek szerint rövidesen rendkívüli közgyűlésen leváltják a Magyar Úszó Szövetség elnöki tisztéről. A napokban két vezető testületi tag mondott le, elfogadhatatlannak tartva Bienerth vezetési stílusát. Az elnök megdöbbentőnek nevezte, hogy egy nappal a budapesti világbajnokság után egyéni pitiáner sérelmek miatti bosszúja érte őt.

Szerinte többek lábára ráléphetett, de ez azt bizonyítja, hogy jó úton jár, s a támadások megerősítik abban, hogy így kell vezetni a szövetséget.

Nem hagyja, hogy elvegyék tőlük a vb feletti örömöt – mondta. Nincs szó arról, hogy lemondanék – fogalmazott egyértelműen. Fontosnak tartja, hogy hétfőn az elnökség – amíg ő a termen kívül volt – egyöntetű támogatásáról biztosította őt. Ezt megerősítette a szövetségi kapitány és elnökségi tag Sós Csaba, aki cáfolta a hírt, hogy négyen az elnökségben lemondani készülne.

A rendkívüli közgyűlés időpontjáról a szövetség elnöksége fog dönteni – mondta Bienerth Gusztáv. Kérdésre válaszolva közölte: fel se merült, hogy politikusok közül bárki kritikát fogalmazott volna meg személyével szemben, de ezt vissza is utasítaná. Sokan elvállalnák az úszószövetség elnöki tisztét – válaszolta arra, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos az ATV-ben azt mondta: elvállalná a felkérést.

Dr. Bienerth bukása

0

Akinek volt szerencséje látni a budapesti úszó világbajnokság eseményeit és netán nyomon követhette Dr. Bienerth Gusztáv mozgását, könnyen juthatott arra a megállapításra, hogy ez az ember páriaként van jelen a Duna Arénában. A Magyar Úszó Szövetség elnöke, mert hisz róla van szó, igyekezett Karinthy rossz tanulójához hasonlatosan jelen lenni a jó tanulók mellett, de olybá tűnt teljesen feleslegesen. Olyan volt, mintha semmibe vennék, ettől, mi tagadás kissé szánalmasnak is tűnt.

Dr. Bienerthet azonban nem olyan fából faragták, hogy simán tudomásul vegyen egy ilyen helyzetet, netán megfelelő következtetéseket vonjon le belőle. Ő egy igazi küzdő típus, az a jellem, aki a vereségeket is képes győzelemmé stilizálni.  Így kell lennie, különben egy olyan közgyűlés után, ahol

egyetlen javaslatát sem fogadták el a jelenlévők, az általa vezetésbe jelölt embereket, függetlenül attól, hogy azok alkalmasak voltak-e vagy sem egy ilyen szerepre, mint kibuktatták,

nos ezek után egy gyengébb lelkületű ember lemond és inkább távozik,  mintsem további megaláztatásokban részesüljön.

Dr. Bienerth azonban ezt a közgyűlést is saját sikereként fogta fel, hiszen – mint többször hangsúlyozta – nem véletlenül választották elnökké, több, mint nyolcvan százalékos támogatással. Furcsa erő hajtja őt;

minden áron bizonyítani akarja elődje alkalmatlanságát,

nota benne korruptságat, illetve saját alkalmasságát. Folyamatosan birkózik Gyárfás Tamás, korábbi elnök árnyékával. Azzal a Gyárfás Tamással, akit most újra beválasztottak a FINA végrehajtó bizottságába és, akinek a magyar kormány tagjai folyamatosan megköszönték azt, amit a budapesti világbajnokság érdekében tett.

Dr. Bienerthet mindez nagyon zavarhatta, mert egyes hírek szerint frontális támadást indított mindazok ellen, akik Gyárfáshoz kötődtek. Egyes hírek szerint a FINA vezetőihez is eljutott, eljuttatta annak hírét, hogy például

nagyon nem szeretné, ha a nemzetközi szervezetbe újra beválasztanák Csurka Gergelyt, aki már hét év tevékenykedett ebben a minőségében a FINA-ban.

Arról, hogy nem jelöli ebbe a bizottságba Bienerth Csurkát, már korábban tudni lehetett, arról azonban kevésbé, hogy kifejezetten hangsúlyozta ellenvetéseit. Ha igaz, hogy negatív hozzáállása tudott volt a FINA vezetők számára, az mindenesetre elég szép képet nyújthatott rólunk: magyar a magyar szemét bizony, ha csak teheti kivájja.

Forrás: Magyar Úszó Szövetség / Besenyei Gergely

Akárhogy is:

Dr. Bienerth kudarcot vallott.

Csurkát annak ellenére beválasztották a bizottságba, hogy a magyar szövetség első embere ezt nem akarta. A fentiek ismeretében most sem várható, hogy Dr. Bienerth eljusson az egyetlen helyes következtetésig, azaz fél éves tündöklését a bukása kövesse, feltehetően tovább folytatja küzdelemit. Hogy meddig, arról megoszlanak a vélemények; egyesek szerint a nyarat sem fogja túlélni, a merészebbek azt mondják, őszig kihúzza. Dr. Bienerth másként gondolja: őt, állítja, négy évre választották meg, és ki is fogja tölteni mandátumát.

Nem ajánlanánk, hogy nagyobb téteket tegyenek erre.

Újabb lemondás a MÚSZ-ban

A Magyar Úszó Szövetség Ellenőrző Testületének elnöke, Pósa Józsefné lemondása után a testület egyik tagja. dr. Kézsmárki Éva Mónika is elküldte lemondását Bienerth Gusztáv elnöknek, mint indokolta,

„az ön vezetési stílusa számomra elfogadhatatlan.”

A sportágon belül nyílt titok, hogy az ET-elnök azért mondott le, hogy ezzel elősegítse a tisztújítást. A lemondások miatt harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell tartania a MÚSZ-nak, ahol az elnök visszahívása és új elnök vagy elnökség választása is napirendre kerül.

Jelenleg a MÚSZ elvben 15 tagú elnöksége csupán 10 főből áll, ahhoz, hogy a sportág vezető testülete döntésképes legyen, minimum 8 elnökségi tagnak kell érvényes mandátummal bírnia.  A mai elnökségi ülésen résztvevő tagok közül négyen szintén készek voltak lemondani, mivel a sportág legtöbb képviselője úgy látja, a jelenlegi vezetés alkalmatlan a feladata ellátására – már ezt tükrözte a májusi közgyűlés is, amelyen Bienerth Gusztáv hatalmat koncentráló alapszabály-módosítási javaslatai a remélt háromnegyedes többség helyett ugyanilyen arányú elutasításban részesültek.

Bienerth Gusztávnak távoznia kell, követelik az olimpiai bajnokok

A sportág korábbi nagyságai közül Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok szintén tarthatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet, a Bienerth Gusztáv vezetése alatt uralkodó állapotokat, és a legrövidebb időn belüli változást sürget.

Turi György mesteredző, Kőbánya SC:

„Ez a sportág többet érdemel, ez így nem mehet tovább.”

Plagányi Zsolt, vezetőedző, Egri Úszó Klub:

„A szép szavak helyett végre tettekre volna szükség, de azokra eddig hiába vártunk.”

Petrov Iván, vezetőedző, Győri Úszó Klub:

„Annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal rendelkezik a magyar úszósport, közülük többen is alkalmasak lennének a sportág élére.”

Egy tény:

 

a magyar úszósport többségének elege lett az elmúlt fél év sorozatos botrányaiból.

Önmagáért beszél, hogy dr. Bienerth Gusztáv elnök 80 pontból álló előterjesztését a május 21-ei közgyűlésen a tagság 75 százalékban leszavazta (és az elnökséget sem sikerült kiegészítenie 15 főre, csupán két jelölt elég szavazatot). Mindez nem volt elég ahhoz, hogy dr. Bienerth levonja a kellő következtetést, és lemondjon – a sportág viszont olyan elegáns, hogy a világbajnokság előtt és alatt semmiképp sem akart nehéz helyzetet teremteni, a kellő figyelmet elterelni a lényegről, a csodálatos, hatalmas sikert arató versenyről.

A magyar úszósport a 2017. évi FINA Világbajnokságon jelesre vizsgázott, még inkább a vb szervező-bizottsága: mindazok, akik ennek a csodálatos eseménynek a feltételeit megteremtették. Joggal örült együtt az egész ország dr. Julio C. Maglione bejelentésének, hogy a budapesti volt a FINA történetének legjobb világbajnoksága.

Ez a sportág Bienerth Gusztávnál jobb elnököt érdemel.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK