Kezdőlap Címkék Aszály

Címke: aszály

Az emberiség felét aszály fenyegeti

Az aszály az új pandémia, és a globális helyzet egyre rosszabb, mert erre nincsen gyógyszer. A vízhiány immár komoly társadalmi, gazdasági sőt olykor politikai kérdés is, mert az aszály migrációt és háborút is okozhat.

A londoni Guardian ismerteti a stockholmi Water Institute drámai számait, és hozzáteszi: egyelőre nem sokat tesznek az aszály ellen, amely a klímaváltozás miatt egyre nagyobb területet és egyre több embert érint a világon.

4 milliárd embernek kell azzal számolnia, hogy az év legkevesebb egy hónapja idején aszály lesz, ezt nevezi komoly vízhiánynak a tudomány, amely már régóta figyelmeztet arra, hogy a Föld mind nagyobb része válhat lakhatatlanná a vízhiány miatt. Közben viszont az emberiség létszáma meghaladta a 8 milliárdot vagyis egyre többen akarnak ugyanakkora vízmennyiséget felhasználni. Az eredmény: olyan nagy folyók mint a Sárga folyó Kínában vagy a Colorado az Egyesült Államokban nem érik el a tengert! A vizet kiszippantják belőlük  a gyárak, a mezőgazdasági területek és a falvak és városok. A tavakkal ugyanez történik: az Aral tó vagy Urmia tó Iránban szinte már eltűnt. A Garda tóban immár gyalogszerrel is lehet közlekedni egyes részeken. A stockholmi International Water Institute drámai számokat közöl: ha minden így megy tovább, akkor globálisan 50%-kal több vízre lenne szükség mint az ezredfordulón “ – mondja Torgny Holmgren igazgató. Aki gyorsan közli a rossz hírt is:

“Ekkora emelkedés lehetetlen, mert a víz készletek korlátozottak.”

Mi lesz akkor, ha a világ jelentős részén az emberek nem tudnak majd kezet mosni? A higiénia drasztikusan romolhat.

Az ENSZ egyik főtitkárhelyettese, Mami Mizutori ezt így fogalmazta meg:

”Az aszály lehet az új pandémia, de ez abban különbözik a Covid járványtól, hogy nincsen rá gyógyszer!”

Egyáltalán nemcsak a déli félteke problémájáról van szó:

Nagy Britanniában 2034-től krónikus vízhiány lehet

A Számvevőszék előrejelzése szerint

2034-ben haladja majd meg először a kereslet a kínálatot, és attól fogva egyre csak romlik majd a vízhelyzet.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy 2045-ben már 480 millió liter vizet kell megspórolni az Egyesült Királyságban, enélkül ugyanis megkezdődne a földalatti víztartalék felélése.

Változtatni kell, de ez nem lesz könnyű, mert a nagy vízszolgáltatók szépen keresnek ugyan, de nem foglalkoznak az utánpótlással. A privatizáció óta 56 milliárd fonttal lettek gazdagabbak a részvényesek a nagy vízszolgáltató cégeknél, ahol a vezérigazgatók nem ritkán évi 2 millió fontot keresnek. Az ellenzéki Munkáspárt már javasolta a vízszolgáltató cégek államosítását. Egy ausztrál cégé volt a Thames Water víz szolgáltató 2007 és 2017 között: minden pénzt kivettek, és végül 2 milliárd fontos veszteséggel szálltak ki. Mi most a helyzet? Londonnak például csak 90 napos víz tartaléka van. A szakértők szerint ez nagyon kevés. A 2012 es olimpia idején már annak a határán járt az angol főváros, hogy korlátozni kelljen a családok vízfogyasztását. A Thames Water előrejelzése szerint napi 350 millió liter plusz vizet kell találni Londonnak 2045-re. Honnan? Óriási víztároló építését tervezik már 2006 óta, de eddig nem volt rá pénz.

Egyre kevesebb az eső

A klímaváltozás egyre jobban érezhető Nagy Britanniában is, például úgy, hogy eltűnnek az évszakok: ”Az elmúlt három évben csak száraz és nedves napok váltogatták egymást. Télen egy kicsit hidegebb van, de nem annyira mint régen. Két télen sok csapadék volt, de esni csak hat hétig esett. Megszűntek az évszakok” – vonja le a tanulságot James Alexander parasztgazda.

A klímaválság csak a felszínre hozta a problémát: túl magas a vízfogyasztás és nagy a pazarlás. A régi vezetékrendszerekben rengeteg víz folyik el hiába. Nincs más megoldás: Nagy Britanniában éppúgy mint Afrikában vagy Ázsiában nagy víztárolókat kell építeni, amelyek megőrzik az egyre ritkábban hulló esőt, hogy ne álljon elő krónikus vízhiány a közeljövőben – írja a londoni Guardian.

Aszály fenyegeti Franciaországot

A megyék negyedrészében ez “nagyon valószínű”, de az aszály veszélye mindenütt fennáll – hangsúlyozza az Ökológiai Változás minisztériuma Párizsban. Amely keddtől országos konzultációt szervez, mert attól tart, hogy nem 2 hanem 4 Celsius-szal emelkedhet a hőmérséklet.

Húsz megyében már most májusban is korlátozzák a víz fogyasztást – írja a Libération, amely vezércikket  szentel az ügynek. A lap rámutat arra, hogy hiába esik tavasszal a májusi eső, mert az csak a fejlődő növényeknek “ér aranyat “, de nem tölti fel a földalatti víz rendszereket, melyek évek óta szárazsággal küszködnek.

Franciaország egész térképe veszélyhelyzetet mutat, ezért tiltja a kormány sok helyen, hogy öntözzék otthon a pázsitot.

A VIP villákban fütyülnek a tilalomra

Dél Franciaországot különösen fenyegeti az aszály, de ez a Riviérán és a környéken nemigen izgatja a dúsgazdag családokat, melyek vígan locsolják a vizet továbbra is a tilalom ellenére. Egy kisváros polgármestere ezért drámai felhívást tett közzé. Chateauneuf-Grasse polgármestere ezt írta: ”megnéztem a listát arról, hogy kik fogyasztják a legtöbb vizet a városunkban, és a 30 legnagyobb fogyasztó között meglepve láttam néhány VIP birtokot is”.

Kik is ezek a VIP birtokosok?

Királyok, miniszterelnökök, miniszterek, régi államfők – jórészt külföldiek. Köztük van például Silvio Berlusconi – írja az AFP hírügynökség. Itália ex miniszterelnöke a francia kisváros egyik legnagyobb víz fogyasztója – erősítette meg a hírügynökség kérdésére a polgármester. Rámutatott arra, hogy a büntetések nem érnek semmit sem. 1500-3000 eurót kell csak büntetésként fizetni, ez II. Albertnek, Belgium ex uralkodójának vagy Silvio Berlusconinak, Olaszország egyik leggazdagabb emberének igazán nem jelenthet problémát. A polgármester kicsit csodálkozik azon, hogy a régió 24 városa és községe szerepel az aszály listán, melyet a prefektúra adott ki, de csak egyedül ő tiltakozott pedig olyan üdülő helyeken mint Antibes vagy Saint Paul de Vence ugyanez a helyzet, mert tele vannak 30-60 hektáros VIP birtokokkal.

A kisváros polgármesterének aggodalma egyáltalán nem eltúlzott hiszen az egész megye hármas aszály fokozatban van a négyes skálán. 76%-kal kevesebb eső esett tavasszal mint amennyire szükség lett volna ahhoz, hogy feltöltődjenek a földalatti vízrendszerek.

“Tavaly akkora volt az aszály, hogy egy parasztgazda vízellátását is meg kellett tagadnom” – panaszkodik a polgármester, aki rámutatott arra, hogy “most rosszabb az aszály helyzet mint tavaly, mert a földalatti vízrendszer krónikusan deficites.”

Mi lesz nyáron? “Kinek a vizét vegyem el? A VIP birtokokét? A golf pályákét? Ha senki sem tartja be a szabályokat, akkor előbb vagy utóbb senkinek sem jut majd víz!” Mit csinálnak most? Méregdrágán veszik a vizet a szomszédban Cannes-ban.

“Ez se tart sokáig  mert a Saint Cassien tó, amelyből Cannes nyeri a vizet, egyre apad. Akkor pedig Cannes magának tartja meg a vizet.”

4 Celsius-szal lehet melegebb

A francia kormány új környezetvédelmi programja már ezzel számol, és ennek súlyos következményei lesznek minden polgár életére. Már a tavaly nyári aszály és a hosszú ideig tartó 40 fokos hőség figyelmeztetett mindenkit, hogy a klímaváltozás már itt is van.

“A felmelegedés globális realitás, és nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk”

– hangsúlyozza Christophe Béchu ökológiai miniszter. Aki keddtől kezdve országos konzultációt tart: milyen megoldást válasszon Franciaország ebben a helyzetben?

A párizsi klíma egyezmény még 2 Celsius alatt határozta meg a hőmérséklet emelkedését, lehetőség szerint az 1,5-et tartotta elfogadhatónak. Ehelyett most itt a 4 Celsius, amely hihetetlenül magas hőmérsékletet jelentene Franciaország déli részein.

2022 Franciaország és Európa legforróbb éve volt. Félő, hogy az idei új rekordot produkál. Spanyolországból máris aszályt jelentettek, de Ázsiában is kánikulát hozott a tavasz néhány országban.

A francia kormány jövőképe ezért pesszimistább mint korábban: immár 3-4 Celsius fokkal számolnak. Mit jelentene ez Franciaországban? 90 trópusi éjszakát olyan területeken mint a Földközi tenger partvidéke, a Garonne völgye. Az aszállyal egy időben bekövetkezhetnek az óriási esőzések, melyek árvizet váltanak ki az ország több megyéjében.

A klímaváltozás gazdasági válsághoz vezethet

A francia kormány szerint ennek komoly esélye van, ha a hőmérséklet emelkedése gyorsabb lesz az eddig vártnál. Ez megváltoztathatja a földművelés és az állattartás feltételeit, az energia felhasználást és természetesen a turizmus körülményeit is. Franciaország turista nagyhatalom, ezért a tartós hőhullámok a Földközi tenger környékén komoly változást hozhatnak ezen a téren.

A francia kormány ezért 2,3 milliárd eurós klíma csomagot javasol, hogy megelőzze a nagyobb problémák kialakulását , mert a kisváros, Chateauneuf-Grasse polgármestere azt jósolta: nyáron már lehet, hogy el kell vennie a vizet a VIP nyaralóktól, mert a tavalyinál is nagyobb aszály fenyeget Franciaországban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK