Kezdőlap Címkék állatkert

Címke: állatkert

Szervusz Csülök, akinek Orbán a keresztapja!

Engedd meg, hogy az idősebb jogán felajánljam neked a tegezést. Nem a csendőr pertut, ami Választott Vezetőnk környezetében mostanság szokás, hanem azt, hogy kölcsönösen ne magázzuk egymást.

Szervusz, Csülök!

Mielőtt a lényegre térnék, hadd gratuláljak megszületésedhez, valamint ahhoz, hogy a nyíregyházi állatkert felkérésére Választott Vezetőnk lett a keresztapád. Ez azt jelenti, hogy az ő védelme alatt állsz, tehetsz bármit, bajod nem eshet. Nevedet az ő javaslatai alapján a nagyon népszerű nemzeti konzultáció keretében a magyar emberektől kaptad, az ő akaratukból lettél Csülök. Járhattál volna rosszabbul is, adhatták volna neked a Fülig Jimmy, az Antoine, vagy a Désiré nevet is, de a magyar emberek mindig híresek voltak bölcs döntéseikről, ezért lettél Csülök. Nyilván nem tudod, mert hát honnan is tudhatnád, hogy nevedet Rejtő Jenő egyik hőse ihlette. Rejtő Jenő zsidó származású magyar író volt, humoros könyvekkel örvendeztette meg az olvasókat, sokan szerették, bár az igazsághoz tartozik, hogy nem mindenki. 1942-ben például az egyik szélsőjobboldali újság feljelentette az írót, hogy zsidó létére még mindig írhatja a regényeit, aminek az lett a következménye, hogy előbb behívták munkaszolgáltra, majd parancsnoka utasítására kiküldték a Don kanyarba, ahol mintegy százezred magával fogta magát és elpusztult.

Mindezt csak mellékesen jegyeztem meg, tényleg nem tartozik a tárgyhoz, mert téged ilyen veszély nem fenyeget. Igaz, rácsok közé születtél, vagyis látszólag fogságba, de valójában szabadabb vagy sok embernél. Minden relatív ugyanis, a nyolcvanas évek elején volt egy magyar zenekar, már csak kevesen emlékeznek rájuk, Rolls Frakciónak hívták ezt a zenekart, ők énekelték a következő sorokat: „Szabad vagyok, mondta a majom a rácsnak, /én nem, mondta a rács, engem majmok köré zártak.”

Nem tudom, miről jutott ez az eszembe, tényleg nem erről akarok veled értekezni, inkább azt szeretném elmondani neked kedves Csülök, hogy mennyire szerencsés vagy, amiért a mi országunkba születtél. Választott Vezetőnk, aki neked keresztapád, néhány évvel ezelőtt Félázsiának nevezte Magyarországot. Én maradnék a Magyarország elnevezésnél, megszoktam már, hogy így hívják. Épp elég neked ezt megjegyezni, a fajtádról szóló leírásokból úgy értesültem, hogy kifejlett példányként egy tonnát is nyomsz majd, de az agyad ehhez képest elenyészőn kicsinek ígérkezik. Ne bánkódj emiatt, mások hasonló adottságokkal nagyon szépen boldogulnak és szép karriert futottak be.

A mi országunkban fogsz élni egy ideig kedves Csülök, bár úgy hallottam, nem sokáig, mert idővel egy másik országba költözök, de addig is, míg köztünk vagy, jó, ha tudod, hova cseppentél.

Magyarország földrajzi fekvését tekintve Európa közepén, Kelet és Nyugat között félúton helyezkedik el, a megújuló áramlatok hatására hol erre, hol arra sodródik. Miután az ország élén álló Választott Vezető szerint Európa hanyatlik, napjai meg vannak számlálva, és a szakadék szélén tántorog, (a régi vicc szerint mi egy lépéssel előbbre járunk), mostanság Ázsia felé vesszük az irányt.

Az ország államformája a demokratikus diktatúra. Az ország élén az örök és megbonthatatlan Választott Vezető áll.

Magyarország hivatalos nyelve a magyar, de terjed a rovásírás, valamint az Orwell könyvéből megismert újbeszél, mely utóbbi nagyon hasonlít a magyarhoz, csak a szavak jelentése más, mint a 2010 előtt használt magyar nyelvben. Valamit megvédeni például újbeszélül azt jelenti, hogy elvenni, ellopni, megszüntetni, az, hogy senkit nem hagyunk az út szélén, azt jelenti, hogy mindenkit belelökünk az árokba.

Magyarországon nincsenek oligarchák, a bűnözés megszűnt, mert két hét alatt felszámolták, Brüsszel nekünk nem diktál, Soros nem nevet a végén, Sargentininek pedig nincs gyereke.

Magyarországon többpárti egypártrendszer van, valamint vallásszabadság, ami azt jelenti, hogy egyetlen vezető vallás elfogadott: a Választott Vezető pártja iránt érzett feltétlen és kontroll nélküli lojalitás. Magyarországon az életszínvonal folyamatosan emelkedik, bár jelenleg még nem éri el azt a szintet, amelyet hamarosan meghalad.

Magyarország minden országgal jó viszonyra törekszik. Nemzetközi tekintélye már most is számottevő és folyamatosan növekszik, aminek jele az is, hogy az ismert és tekintélyes politikai vezetők egymásnak adják a kilincset az országban. Nemrégiben például Donald Trump amerikai elnök egyik volt iskolatársának közeli névrokona érkezett turistaként Magyarországra, egy Angela Merkel német kancellár unokahúgára hasonlító párizsi takarítónő pedig a budapesti Halászbástyán gyönyörködött a panorámában. De volt már itt Emmanuel Macron egykori óvónőjének nagyobbik unokája, és Theresa May egyik hasonmása is érvényes meghívással bír.

Magyarország éghajlata jelenleg kontinentális, de már folyik az egyes éghajlati viszonyok átnevezése. Hamarosan megszűnik a napi középhőmérséklet, utóbbi neve a tervek szerint népi középhőmérsékletre változik.

Kedves Csülök, érezd jó magad kedves, vendégszerető, az idegenek, az elesettek és az üldözöttek számára valóságos Kánaánként létező országunkban. S bár besorolásod szerint indiai páncélos orrszarvú vagy, ezzel ne nagyon kérkedjél. Élvezd az életet, örülj annak, hogy fedél van a fejed fölött, és az étkezésre sincs gondod. Légy büszke arra, hogy indiai páncélos létedre magyarnak születtél, de tudnod kell, hogy ez a kegyelmi állapot nem tart örökké. Keresztapád, a mi Választott Vezetőnk alig néhány hónappal ezelőtt közölte a nyilvánossággal, hogy magyar az, akinek az unokája is magyar lesz. Miután te a tervek szerint elhagyod majd országunkat, hogy más, idegen földeken nemzzél utódokat, feltehető, hogy idővel, valamelyik unokád jóvoltából nem számítasz majd magyarnak.

Mindezt nem ünneprontásként, csupán miheztartás végett írtam neked.

Még egyszer sok boldogságot, ehető takarmányt, a közelgő hideg télre tekintettel fűthető házat, s jobb életet kívánok neked, mint amilyen lesz.

Bunkókáim, ne kopogtassátok a gorillákat!

Be kellett zárni a Fővárosi Állatkert emberszabású házát, mert az állatkert látogatói nem hagyták békén a gorillákat. A gorillák mindig is érdekesek az emberek számára, mert majdnem olyanok, mint mi, de „mi, szerencsénkre, mégsem vagyunk olyanok, mint ők.”

Ráadásul karácsony előtt nem sokkal egy gorillabébi is született az állatkertben, ami fokozta a gorillák iránti érdeklődést. Az állatkert dolgozói ugyan kérték a látogatókat, hogy viselkedjenek normálisan, és ne zavarják az újszülöttet és édesanyját, ám nem hatott a kérő szó. Hiába érveltek, hogy a gorilláknak pihenésre, nyugalomra van szükségük, bunkóékat mindez hidegen hagyta. Kopogtattak az üvegen, vakuztak rendületlenül, nem hagyták békén a gorilla-családot.

Nem a gorillák az egyedüliek, akiket ily módon zaklatni szoktak az emberek. Egy, a ketrece, vagy a kifutója sarkában pihenő állat nem elég érdekes. Az állat akkor jó, ha csinál valamit: mozog, ugrál, netán vicsorít. Akkor jó az állat, ha megmutatja, hogy mire képes, mert akkor bunkókáim megnyugszik, és úgy érzi, hogy megérte megváltani a belépőt a bejáratnál. Ha egy állat csak úgy van, vagyis, a saját kedve szerint mozog, vagy, ha úgy jó neki, mozdulatlan, akkor a magát felsőbbrendűnek tekintő kétlábú bunkó szemében az állat nem is igazi állat.

Még tán az is megfordul bunkókáim fejében, hogy visszakérjék a pénzüket az állatkerttől, mondván: az állat, amire befizettek, nem mozgott, csak ült a helyén és nézett maga elé. Nem azért mentünk ki az állatkertbe, mondhatnák bunkókáim, hogy maga elé révedő, ki tudja mire gondoló állatot lássanak. Nekik a pénzükért jár a produkció, nekik egy állat ugrabugráljon, vagy legalább üvöltsön és vicsorítson.

Bunkókáim persze nemcsak a gorillákkal vannak így. És nem is csupán az állatokkal. Ahhoz, hogy bunkókáim kimutathassák a foguk fehérjét, és olyan bunkók legyenek, amilyenek csak ők tudnak lenni, nem kell nekik állat. A kisebbel, gyengébbel, elesettebbel is szeretnek lekezelően, néhol kifejezetten ellenségesen bánni. Különösen akkor, ha ők sincsenek a társadalom topján, vagyis, vannak náluk nagyobbak, erősebbek, akik akkor és ott rúgnak beléjük, ahol, és amikor csak tudnak. Bunkókáim úgy érzik, hogy valahogyan ki kell egyenlíteniük ezt a társadalmi hátrányt. Ezért kopogtatják a gorillák üvegét, mert azt hiszik, hogy ettől többek lesznek, és ezért vakuznak a kéthetes gorillabébi szemébe.

Eltiltották a látogatókat a budapesti gorillabébitől

Hiába kérték a gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatóit, hogy ne zavarják a karácsony előtt született kis gorillát, ezért inkább lezárták az emberszabásúak házát.

Facebook-oldalán jelentette be az állatkert, hogy a neveletlen látogatók miatt be kellett zárni a gorillák lakhelyét. “Sajnos az állatokra vigyázó munkatársaink ismételt kérései ellenére tisztelt látogatóink egy része hangoskodással, kopogással, vakuzással idegesítette az állatokat, így erre a döntésre kényszerültünk” – írják.


A kis gorilla december 23-án született, és már karácsony első napjától megnézhették az érdeklődök. Igaz, január 5-én már arról írt az állatkert, hogy korlátozásokat kellett bevezetni a kéthetes bébi nyugalma érdekében. Úgy tűnik, ezek nem bizonyultak elengendőnek, hiszen teljesen lezárták az gorillák lakhelyét.

Nemrég ezt a videót tette közzé az állatkert a gorillacsaládról:

Bemutatták az eltérő színű nyíregyházi jaguárikreket

0

Két jaguárkölyök született a Nyíregyházi Állatparkban, az ikrek egyik tagjának sárga, a másiknak fekete a bundája. Az egy hónapos jaguárok már átestek az első orvosi vizsgálaton, és egyedi azonosítójukat is megkapták – közölte az állatpark. A Fővárosi Állatkertben pedig december 23-án egy gorillabébi született.

A 103 napnyi vemhesség után született nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik – közölte az állatkert az MTI-vel. Mivel ezeknél a nagymacskáknál az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él. Az egyre aktívabb kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd.

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett jaguárpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; és az anyának ezek az első kölykei. A jaguároknál gyakoribb a sárga, fekete foltos színváltozat, de fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében.

MTI Fotó: Kovács Attila

A hétvégén a fővárosi állatkertbe is új jövevény érkezett: szombaton egy gorillakölyök született. Az anyaállat, a 17 éves N’Yaounda és kicsinye is jól van az állatkert tájékoztatása szerint. A kölyök nemét viszont még nem tudták megállapítani, mert az anya féltve őrzi.

A gorillabébi apja Golo, a csapat vezérhíme, az anyának ez már a második kicsinye. Legutóbb 2010-ben született gorilla Budapesten, jelenleg hatan élnek az állatkertben, közülük kettő kölyök. A család legfiatalabb tagját hétfőtől már láthatja is a közönség.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként december 24-én az állatokat is megajándékozták.

Halálfejes mókusmajmok nézik a karácsonyi ajándékba kapott lisztkukacokat, kedvenc csemegéjüket a Fõvárosi Állat- és Növénykert Dél-Amerika kifutójában 2017. december 24-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Nem hoztak már hasznot az állatkerti medvék, megölték őket

0

A két barnamedve idős volt, de egészséges. A dániai Aalborg állatkert emiatt dühös bejegyzések százait kapta a közösségi médiában.

A 20 és 21 éves állatok már alkalmatlanok voltak a szaporodásra, kifutójuk sem volt már megfelelő számukra, átadásuk más állatkertnek pedig csak elvette volna a helyet genetikailag értékesebb medvék elől – érvelt az aalborgi állatkert.

Hozzátették, hogy az elaltatott állatok tetemét egyebek közt kutatási célokra hasznosítják.

A kommentelők, akiket felháborított a “hasznavehetetlen” medvék likvidálása, azzal vádolják az állatkertet, hogy hamis prioritásokat követ, és csak a gazdasági hasznot tartja szem előtt. Ízléstelen és barbár cselekedetnek tartják, hogy az öreg medvéket megölték, ahelyett, hogy javítottak volna életkörülményeiken.

A dániai állatkertek egyes lépései már korábban is heves vitákat váltottak ki. Sokan nehezményezték például 2014-ben, hogy a koppenhágai állatkertben megöltek egy már ugyancsak “haszontalan” zsiráfot, és gyerekek előtt boncolták fel.

Megszökött egy pumakölyök

0

Megszökött egy hét hónapos pumakölyök a Prágához közeli Zvole kis állatkertjéből, mert valaki megrongálta a ketrecét.

“Egy szomszédunk vette észre a kis pumát, amikor sétálni vitte a kutyáját. A ragadozó elszaladt, mert megijedt” – közölte Tomás Machac, az állatkert vezetője.

Elmondta, hogy munkatársai keresik Izzyt, a vasárnap éjjel megszökött pumakölyköt, amely valószínűleg elbújt valahol a bokrok között.

Alena Steffelova, a prágai állatkert szóvivője szerint

egy puma akkor marad életben szabadon, ha már megtanult vadászni,

nyulak és őzek lehetnek a zsákmányai.
2016-ban egy tarajos sül szökött meg ugyanebből az állatkertből, akkor az állategészségügyi hatóság bírságot szabott ki a tulajdonosra.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK