Kezdőlap Címkék Adócsalás

Címke: adócsalás

Modrić megállapodott: 8 hónap adócsalásért

0

Noha a kiszabott börtönbüntetés formálisan nem feltételes, Modrić mégsem lesz kénytelen rácsok mögé vonulni: a spanyol jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy az első vétségért kiszabott, két évnél kevesebb időtartamban meghatározott büntetést ne üljék le a delikvensek, hanem pénzben váltsák meg azt.

A horvát válogatott kapitánya és a Real Madrid játékosa megállapodott a spanyol ügyészséggel: teljes egészében elismeri, hogy felelős azokért a vétkekért, amelyekkel az adóhatóság vádolja. Luka Modrić ezzel egyúttal elfogadta a kiszabott nyolc hónapnyi börtönbüntetést is.

Az adóhatóság Modrićot kétrendbeli adócsalással vádolta, amelyekkel a spanyol költségvetést  mintegy 880 000 euróval károsította meg, tudatta az index.hr. Luka Modrić a marketingjogokért járó tiszteletdíját egy olyan cég révén vette fel, amelyet Luxembourgban jegyzett be, s amelyet a felesége irányít. A luxembourgi cégalapításnak éppen az volt a célja, hogy elkerülje a spanyol adóhatóságot.

Noha a kiszabott börtönbüntetés formálisan nem feltételes, Modrić mégsem lesz kénytelen rácsok mögé vonulni: a spanyol jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy az első vétségért kiszabott, két évnél kevesebb időtartamban meghatározott büntetést ne üljék le a delikvensek, hanem pénzben váltsák meg azt.

A spanyol adóhatóság megállapította, hogy Modrić 2013-ban 290 990 euró, egy évvel később pedig 579 738 euró után nem fizetett adót. A Real sztárja az ügyészséggel kötött megállapodás értelmében az eltitkolt összeg 40 százalékát fizeti meg (ami 348 291 eurót tesz ki), emellett a börtönbüntetése minden egyes napjának megváltásáért 250 eurót fizet. Az összesen 408 ezer eurón felül Modrić a per kezdetén már egymillió eurót befizetett a spanyol költségvetésbe.

A horvát játékos így csatlakozott ahhoz a klubhoz, amelyben már ott található Jose Mourinho, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is: Mourinho egyéves börtönbüntetést kapott adócsalás miatt, Messi 21 hónapot, Ronaldo pedig két évet… Utóbbinak majdnem 19 millió eurót kellett fizetnie emellett.

Adócsalással vádolják Trump volt kampányfőnökét

0

Paul Manafort Janukovics elnök tanácsadója volt Kijevben, mielőtt Donald Trump kampányfőnöke lett volna az Egyesült Államokban. Manafort pere kedden az esküdtszék tagjainak kiválasztásával kezdődik az Egyesült Államokban.

A vád adócsalás. Az ügyészség szerint Paul Manafort és üzlettársa 75 millió dollárt rejtettek el offshore számlákon – az ügyről korábban itt írtunk részletesen. Janukovics oroszbarát ukrán elnök – Manafort méregdrága tanácsai ellenére – megbukott Kijevben.

Robert Mueller különleges ügyész, aki Trump orosz kapcsolatai után nyomoz, épp ezért érdeklődik különösen Paul Manafort iránt. Ha ugyanis kiderül, hogy Manafort az Egyesült Államok kormányával szemben külföldön egy oroszbarát rendszert támogatott, akkor ez furcsa fényt vethet Trump kampányfőnökére.

Manafort egyébként csak a választási kampány elején volt kampányfőnök, mert

miután a sajtó megírta róla, hogy Janukovics oroszbarát rendszerét támogatta, Trump kénytelen volt őt meneszteni.

A mostani tárgyalás azért lehet kellemetlen az USA elnökének, mert sarokba szólíthatják Paul Manafortot, aki aztán vádalku keretében esetleg Trump ellen vallhat és beszélhet az elnök orosz kapcsolatairól.

Mueller ilyen vádalkut kötött korábban Michael Cohennel, a Trump-család ügyvédjével.

Lapszem – 2018. február 3.

0

Ma a Balázsok ünneplik a névnapjukat. Sajnálatos, de nem meglepő, hogy ma pocsék idő várható. A meteorológiai előrejelzések szerint túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon és Észak-Magyarországon havazás, havas eső, a középső országrészben havas eső, eső, a Tiszántúlon eső valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között alakul, késő estére 0, +5 fokra hűl le a levegő.

 

Népszava – Jó híreket rendel a kormány

Központi utasításra heti két pozitív kicsengésű médiamegjelenést kell prezentálniuk kórházukról az igazgatóknak – értesült a Népszava. Ha ezt esetleg elmulasztják, figyelmeztetik őket kórházfenntartó hivatalból. A lap információi szerint a feladat szellemi atyját nem a szakállamtitkárság vezetői között kell keresni: ott még azt sem tudják, hogy a kormánypropaganda gépezete pontosan mire, hogyan kívánja felhasználni az intézményvezetők által gyűjtött médiamegjelenéseket. Már van olyan intézmény, ahol sajtófigyelést is megrendeltek, hogy teljesíteni tudják ezt az újabb fenntartói kérést. A lap úgy tudja, hogy van ahol a kormányközeli médiafigyelő céget, a Nézőpont csoporthoz tartozó Médianézőt bízta meg a kórházáról szóló hírek gyűjtésével.

A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart.

Érzékeltették, hogy nincsenek nagyon meglepve, “van gyakorlatuk az elhallgatásban”, és a “hülye feladatok” teljesítésében.

Mint emlékezetes, hat évvel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának Költségvetési Főosztálya elrendelte a lovak megszámlálását a kórházakban. Akkor a kórházi vezetők egy hetet kaptak lovaik megszámolására, a tenyészkancák, a mének, a csikók számbavételére, az eredmény jelentésére.

Magyar Nemzet – Ellenzéki már nem is adományozhat

Miközben a fideszes képviselőjelöltek a legnagyobb nyugalomban oszthatnak saját nevükkel felcímkézett tojást és tejet vagy éppen laptopot az időseknek, ellenzéki politikus már nem adhat adományt – jelen esetben készségfejlesztő játékokat – egy fogyatékos gyermekeket nevelő intézménynek. A jobbikos Mirkóczki Ádám ugyanis hiába szeretett volna segíteni, a – Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó – megyei fenntartó egyszerűen nem engedte. A lap birtokába került e-mail szerint

a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltsége jelezte, nem támogatja az adomány átadását.

Azt elismerték, hogy Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselőként „természetesen az intézménybe beléphet”, de azt is hozzátették, „tisztelettel kérjük, hogy adományt ne vigyen”. Az viszont az üzenetből nem derült ki, hogy a szociális területért felelő Sinka Zsolt megyei igazgató miért nem szeretné, hogy a fogyatékos gyermekek készségfejlesztő játékokhoz juthassanak, még ha jobbikos képviselőtől is. Mirkóczki azt mondta, hogy „a fenntartó kérését tiszteletben tartva, de azzal egyet nem értve” kollégáját kérte meg mint magánszemélyt, hogy vigye el az ajándékokat az intézménybe, így azok végül eljutottak a gyerekekhez.

Mindeközben Nyitrai Zsolt, Mirkóczki Ádám, n a térség fideszes képviselője, Nyitrai Zsolt éppen a napokban – a helyi tévé riportja szerint – részt vett egy olyan eseményen, amelynek során Füzesabonyban hetven, míg a közeli Szihalmon további tíz 65 év feletti nyugdíjas kapott laptopot. Ráadásul az ő esetében nem volt gond azzal sem, ha állami fenntartású intézménybe vitt ajándékot. S más fideszeseknek sem okozott ez gondot – írja alap, hosszan sorolva a példákat.

Magyar Idők – Simon Gábor javára döntött a bíróság

– Adóhiányt eljárása során a büntetőbíróság is megállapíthat, ám a közigazgatási döntés, amivel az adóhatóság határozatát megsemmisítették, azt jelenti, hogy fontos bizonyíték esett ki a vád részéről a büntetőügyben – fejtette ki a lap kérdésére Nagy István volt szocialista alelnök, Simon Gábor védője, miután pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a volt politikus ügyében hozott adóhatósági határozatot.

Az érvénytelennek nyilvánított iratban a Közép-magyarországi Regionális Adó-főigazgatóság megbecsülte a Simonhoz kötött számlákon talált összegek után fizetendő adó mértékét, s ezzel kulcsfontosságú szerepet töltött be a volt MSZP-s ellen emelt költségvetési csalás vádjának alátámasztásában.

A közigazgatási per a sorozatos fellebbezések, értelmezési és jogi viták miatt több mint két év után jutott el az ítéletig, miközben a Kúriát is megjárta az ügy.

A legfelsőbb bírói fórum állásfoglalása szerint az adóbecslésről a határozatot nem az arra jogosult hozta meg, ezért az érvénytelen, és a közigazgatási eljárásban ezt a verdiktet vették figyelembe.

Putyin egyik kedvenc oligarchája francia börtönben

0

Moszkvában bekérették Franciaország ügyvivőjét a külügyminisztériumba, hogy tiltakozzanak Szulejmán Kerimov letartóztatása miatt, akit adócsalással gyanúsítanak. 

Az orosz oligarchát két napig hallgatta ki a francia rendőrség Nizzában, majd pedig előzetes letartóztatásba helyezték több tízmillió eurós adócsalás miatt. Csakhogy Szulejmán Kerimov nemcsak oligarcha, de egyben Oroszország szenátora is, aki diplomáciai útlevéllel rendelkezik. Moszkva szerint a letartóztatással a franciák megsértik a bécsi konvenciót, mely a diplomáciai mentességgel rendelkező külföldiek jogállását szabályozza. Csakhogy Szulejmán Kerimov ezúttal nem szenátori minőségében járt Franciaországban, hanem üzletemberként, és gyanús ingatlanüzleteket kötött a milliárdosok kedvelt helyén, Antibes-ban.

Szulejmán Kerimov korábban szélsőjobboldali képviselő volt a parlamentben, most pedig Dagesztán képviselője a szenátusban. Üzletemberként többek között az Anzsi Mahacskala futballcsapat tulajdonosa is volt (amelyben Dzsudzsák Balázs is játszott), és

állítólag felvásárolta az ukránoktól a dunaújvárosi vasművet.

Magyarországon nem vizsgálták az üzleti ügyeit, ellenben a francia hatóságokkal.

Szulejmán Karimov úgy szerezte a vagyonát, hogy jókor volt jó helyen: a Szovjetunió bukásakor ő privatizálta a műtrágya bizniszt. Vagyonát ma 7 milliárd dollárra becsüli a Forbes. Tizenöt éve foglalkozik ugyanis ingatlanügyekkel a francia Riviérán, most viszont a rendőrség lekapcsolt két svájci üzletembert és egy francia adószakértőt, akik Szulejmán Kerimovnak dolgoztak. A gyanú szerint az ingatlanügyleteknél alacsonyabb árat írtak be a szerződésekbe, hogy kevesebb adót kelljen fizetni, ezzel az orosz oligarcha több tízmillió eurós adócsalást követett el Franciaországban. Ügyével most vizsgálóbíró foglalkozik, és ha szabadlábra helyezik is, akkor sem hagyhatja el Nizza környékét.

Putyin szóvivője viszont személyesen állt ki Szulejmán Kerimov mellett, és elmondta, minden jogi eszközt felhasználnak a kiszabadítására.

Őrző-védő cégek milliárdos csalásait leplezték le

0

115 helyszínen egyszerre tartottak razziát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói két bűnszervezet ellen. Elfogták a szervezetek irányítóit, több tagját, és egy vagyonvédelemmel foglalkozó cég vezetőit is.

A két bűnszervezetben legalább 2011. óta színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot működtettek. Szolgáltatásaikat jellemzően őrző-védő cégek igénybe, amelyekkel színlelt szerződéseket kötöttek. Ezek célja az volt, hogy a vagyonőrök foglalkoztatásával járó közterheket ne a saját társaságaiknak kelljen megfizetniük, másrészt a fiktív számlákkal az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.

A munkavállalókat valójában az őrző-védő cégek foglalkoztatták, azonban papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégekhez jelentették be őket. A dolgozók után a járulékokat viszont sem a tényleges foglalkoztató cég, sem a papírok szerinti munkáltató nem fizette meg. A lebukás elkerülése érdekében a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték. A gyanú szerint ezekkel az ügyletekkel

több mint 2,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV pénzügyi nyomozói 2017. november 7-én országos akciót hajtottak végre a bűnszervezet felszámolása érdekében, és sikerült elfogniuk a bűnszervezet irányítóit és tagjait. Összesen 115 helyszínen tartottak házkutatást, 26 gyanúsítottat hallgattak ki, közül pedig 15 személyt őrizetbe is vettek. Közülük nyolcan az ügyészség indítványára és a bíróság döntése alapján előzetes letartóztatásba kerültek.

Adócsalás miatt ítélték el a német James Bondot

0

50 millió eurós adócsalásért ítélték börtönre a német mesterkémet.

“Bonddal ellentétben én sohasem öltem, mert mindig a fejemet használtam!”

– nyilatkozta a Die Weltnek a 77 éves Werner Mauss. A kémet most kétéves felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, mert

több mint 50 millió eurót rejtett el off-shore számlákon

fordulatos pályafutása során.

Luxemburgban, Liechtensteinben és a Bahamákon voltak ezek a titkos számlák. A mesterkém azzal védekezett, hogy a számlákat még a titkosszolgálat hozta létre különböző akciók pénzelésére. Ezek közül egy párat el is mesélt a bíróságon. Például

azt állítja, ő akadályozta meg, hogy a maffia meggyilkolja a német pápát, XVI. Benedeket.

Ezenkívül saját állítása szerint gyakran közvetett Izrael, a Palesztin Felszabadítási Szervezet és a Hamász között. Az Iszlám Állammal szemben is hajtott végre akciókat, de ezeket nem részletezte – és arról sem beszélt, hogy mikor hajtotta volna végre ezeket az akciókat, tekintve, hogy a terrorszervezetet csak néhány éve hívják Iszlám Államnak, ő meg már 77 éves.

A bíró elismerte, hogy a német James Bond rendkívüli pályafutást produkált, de azt mondta, hogy

adót mindenkinek kell fizetnie Németországban.

Ezért két év felfüggesztett börtönre ítélte. Ezenkívül felszólította, hogy fizessen be 200 ezer eurót valamilyen jótékonysági alapra. Werner Mauss az ítélet után rögtön közölte: fellebbez. Úgy érzi, hogy nem követett el adócsalást.

A mesterkém a Panama-papírok áldozata lett: oknyomozó újságírók egy csapata rengeteg off-shore számlát kutatott fel. Érintett volt szinte az egész európai elit. Izlandon új kormányt kellett alakítani emiatt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK