Bundestag alelnök: nyilvánítsák persona non gratává az USA nagykövetét!

0
1075
wikipedia

Richard Grenell úgy beszél mintha egy megszálló állam helytartója lenne, de Németország szuverén állam! Épp ezért persona non gratává kell nyilvánítani Trump nagykövetét!- követelte az ellenzéki szabaddemokraták alelnöke, aki egyben a német parlamentnek is alelnöke.

Wolfgang Kubicki szerint az USA nagykövete megengedhetetlen modorban követelte, hogy Németország költsön többet katonai célokra. Richard Grenell nagykövet fellépését mind a kormánypárti szociáldemokraták mind a kereszténydemokraták elítélték mondván: az atlanti kapcsolatokat gyengítik az ilyen diplomatához nem méltó nyilatkozatok.

Richard Grenell Trump teljes bizalmát élvezi, ezért a kiutasítása nevetséges lenne- figyelmeztetnek a Zöldek. Richard Grenell nem tett mást minthogy Trumphoz hasonlóan kifogásolta : Németország nem teljesíti azt a NATO előírást, mely szerint minden tagállamnak legalább a GDP 2%-át kell katonai célokra fordítania. Ezt az előírást az európai NATO tagállamok többségükben nem teljesítik – Magyarország sem.

Richard Grenell nagykövet azért is idegesíti a németeket, mert megpróbálja gyengíteni Németország kapcsolatait Oroszországgal illetve Kínával. Az USA nagykövete nyíltan bírálja a Nord Stream 2 gázvezetéket, mely Oroszországból hoz majd nagymennyiségű földgázt Németországba. Richard Grenell nagykövet azt is bírálja, hogy Németország fontolgatja a Huawei ötödik generációs rendszerének a megvásárlását miközben azt az amerikaiak nemzetbiztonsági szempontból problematikusnak tekintik.

Merkel kancellár és Trump elnök kölcsönösen nem kedvelik egymást. Nem személyes ellentétről van szó hanem arról, hogy Merkel kancellár nem fogadja el Trump America First politikáját. Berlin Európa és az USA egyenjogúságára építi a politikáját, de Trump minduntalan arra figyelmeztet mindenkit: csakis az erősebb joga számít! Németországban Trump népszerűsége a mélyponton, nagykövete közutálatnak örvend pedig csak annyit tesz, hogy nyíltan képviseli az USA elnökének politikáját Berlinben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .