Bukik-e a Vona-stratégia?

0
891
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Új elnököt, elnökhelyettest, alelnököket választ a Jobbik tagsága szombati tisztújító kongresszusán, amelyet a fővárosi Dürer Rendezvényházban tartanak. A tét: a küldöttek a választáson után az elnökségről és mandátumáról lemondott Vona Gábor által is támogatott Sneider Tamás–Gyöngyösi Márton párost támogatják, vagy Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét és Dúró Dórát szeretnék inkább a párt következő vezetőpárosának.

A Jobbik jelenlegi vezetéséhez közel álló Alfahír a tisztújító kongresszus előtt Gyöngyösi Mártont idézi, aki az ATV reggeli műsorában szerepelt. A képviselő a riporter kérdésére arról beszélt, hogy örvendetesnek tartja, hogy a Jobbik nem személyi kultuszra épül, ahol nincsenek ellenjelöltek és nincs küzdelem a legfőbb posztokért, hanem demokratikus úton választják meg a vezetőiket.

A párt irányvonaláról pedig elmondta, hogy a szombaton esedékes tisztújításon bármilyen elnökség is áll majd fel, az biztos, hogy a néppárti politikának nincs alternatívája a Jobbikon belül. Ez az irány szerepel minden jelölt szándéknyilatkozatában és programjában, továbbá évekkel ezelőtt a Jobbik elnöksége – köztük a jelenleg az elnöki pozícióért induló személyekkel – elfogadott egy elvi nyilatkozatot is, amely ezen az irányon jelöli ki a párt jövőbeli útját.

A frakcióvezető kijelentette, hogy a Jobbik eddig sem árult zsákbamacskát, hiszen részletes programja mindenki számára elérhető.

Ezzel szemben a kormányközeli Magyar Idők pártszakadásról ír.

„Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere és az egykori szkinhed, Sneider Tamás között dől el holnap, ki és merre viszi tovább a Jobbikot.

A tisztújító kongresszus határoz az elnökhelyettesek, valamint az alelnökök személyéről is. Egyesek szerint elkerülhetetlen a pártszakadás, mivel Vona emberei nem hajlandóak Toroczkaival dolgozni.”

Az újság emlékeztet arra, hogy a Jobbik elnöksége a Sneider–Gyöngyösi párost támogatja, és a Jobbik belső köreiből kiszivárgott információk szerint Toroczkai indulását eleinte nem is vették komolyan Vonáék. A néppártosodás képviselőit meglepetésként érte, hogy egyre többen vannak, akik nyíltan Toroczkai felé húznak.

A Magyar Idők szerint a szinte tapintható feszültség tehát nem ok nélküli, hiszen ha a polgármestert választják a Jobbik elnökének, jelentősen gyengülhet a jelenlegi pártvezetés befolyása. Két hete ráadásul négy regionális vezető nyílt levélben kérte fel Dúró Dórát, hogy jelöltesse magát Toroczkai helyettesének.

A napilap Jobbikos forrásai szerint többen attól tartanak, pártszakadás lehet az elnökválasztás vége, ugyanis ha Toroczkai nyerne, Vona emberei nem viselnék méltósággal a kongresszus döntését, és képtelenek volnának Ásotthalom polgármesterével dolgozni. Ezzel együtt, ha Sneider nyerne, a vonaista vonal kitenné Toroczkait, akit feltehetően többen is követnének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .