Budai Gyula szerint a bírók kommunisták

0
975

Amint az a Hír Tv felvételén látható Budai Gyula, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke lekommunistázta a teljes magyar bírói kart a bizottság keddi ülésén. A kormány miniszteri rendeletben számolná fel a bírák függetlenségét, alakítanák saját szájízük szerint a bírói kart.

Juhász Péter (Együtt) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint az ilyen általánosító megszólalások célja a bírói függetlenség hitelességének aláásása. Lázár János már név szerint bírál bírókat, míg Budai Gyula a teljes bírói kart minősíti. Ez elfogadhatatlan a hatalmat gyakorlók részéről, teljesen ellentétes a jogállami demokrácia-felfogással.

Minmt a két politikus közleményében írta, Budai Gyula szégyenteljes megállapításával ellentétben a bírák eddig meg tudták őrizni függetlenségüket. Ezt bizonyítja az is, hogy a bíróság másodfokon, majd pedig a Kúria is kimondta: Szigetvári Viktornak, az Együtt választmányi elnökének jogában áll Polt Pétert és ügyészségét fideszesnek nevezni, és nem volt becsületsértő azt állítani, családi kapcsolatai miatt a legfőbb ügyész elfogult lehetett a Quaestor-ügyben.

De erre utal az is, hogy a Fidesz-kormány miniszteri rendeletben számolná fel a bírák függetlenségét, alakítanák saját szájízük szerint a bírói kart.

Ez jól mutatja, hogy a Fidesz hatalma megőrzése érdekében a jogállam maradékát is be akarja darálni. Orbán putyinista rendszerének ugyanis nem tetszik, hogy a bírák még nem a fideszesek érdekeit szolgálják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .