Bokros Lajos: Jelentéktelenedünk

1
1089

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke országunk leszakadását elemzi Jelentéktelenedünk című legújabb blogbejegyzésében. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere szerint rugalmasan alkalmazkodni képes, nyelveket beszélő, a mostaninál talán drágább, de világszínvonalú termelékenységre képes munkaerőre lenne szükség.

2017-ben a világ bruttó jövedelmének 25%-át az Egyesült Államokban, 15%-át Kínában állították elő. A sorrend a továbbiakban: Japán 6,2%, Németország 4,4%, azután India, Franciaország és Nagy-Britannia alig több mint 3%-kal. A 145 milliós Oroszország gazdasági összteljesítménye mindössze 2%, alig haladja meg a kicsi Dél-Koreáét.

Ez olyan sorrend, amiben nem érdemes Magyarországot megkeresni, hiszen a hazai teljesítmény világviszonylatban nem százalékban, hanem ezrelékben is alig mérhető.

Nem lenne ez baj, ha felismernénk: kis ország vagyunk, jelentéktelen gazdasággal, aminek a világpiac réseiben kell megkapaszkodni és ott nagyot alkotni. Hogyan lehetséges ez? Kivételes tudással felvértezett, rugalmasan alkalmazkodni képes, nyelveket beszélő, talán drága, de világszínvonalú termelékenységre képes munkaerő révén.

A nemzeti szégyen kormánya a kiműveletlen emberfők szolgalelkű hadseregének tenyésztésében érdekelt.

Szétverte mind a közoktatást, mind a felsőoktatást. Alacsony hozzáadott értékű és technológiai színvonalú feldolgozóipari termékek engedelmes összeszerelőivé igyekszik zülleszteni a jobb sorsra érdemes hazai munkaerőt.

Ez nem a multik hibája, hanem kizárólag a magyar kormányé.

Nem lesz ebből Szingapúr, de még Finnország sem. Ott ugyanis a fejlődés motorja a világszínvonalú oktatás, aminek első feltétele a tanszabadság és az oktatási autonómia. Második feltétele a nyitott szellem, a nyitott gazdaság és a nyitott, befogadó társadalom.

Harmadik feltétele a kivételesen alacsony társadalmi korrupció, állami korrupció nélkül.

Zsákutcába jutott a magyar gazdaság és társadalom fejlődése.

Az elmúlt évszázad folyamán sokadszor.

Magyar népem, nyisd ki a szemed és kezdj el gondolkodni. Amíg önkényuralom van, addig nem lesz nagyobb a torta. Mielőtt az elosztással bíbelődnénk, jó lenne nagyobb kenyeret sütni. Amihez ész, szív és lélek is kell. Magyar és nyitott.

1 hozzászólás

  1. Természetesen lehet szajkózni, hogy az oktatás blablabla, blablabla.
    De.
    Azt hiszem, Bokrosnak sincs halovány lila fingja sem a magyar szakképzés és közoktatás színvonaláról. Vizsgaelnökként nekem van némi rálátásom. Informatikai szakképzésünk kiváló. A fiam révén azt is tudom, hogy a hegesztő képzésünk is kiváló. A gyerek, miután kitanulta a szakmát, majd néhány évet lehúzott egy minimálbéres kisvállalkozónál, bekerült egy multihoz. Zárójeles megjegyzés: a multi folyamatosan keresi a szakembereket. Zárójel bezárva. Kezdőként háromszor annyit kapott, mint a kisvállalkozónál. Majd a szakmai előmenetel azt eredményezte, hogy csoportvezető lett és jelen pillanatban nettó 380 ezer forintot keres, plusz kafeteria.
    Ebből egyetlen tanulságot szeretnék kiemelni.
    A magyar szakképzés olyan kiváló, hogy a nyugati multik is gond nélkül építhetnek rá. A cég svájci, de van leányvállalata Magyarországon, Lengyelországban és az USA-ban. Modern vasúti kocsikat gyárt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .