Befektetésért útlevelet adna Portugália

0
551

Az ország felzárkóztatása a cél, de a terv nem tetszik az Európai Uniónak.

Ha valaki egymillió eurót befektet vagy ingatlant vásárol félmillió euróért, akkor megkaphatja a portugál útlevelet. Ha tíz új munkahelyet teremt az országban, akkor ugyanez a helyzet.

A portugál útlevél pedig EU-s útlevél,

vagyis vonzó lehet például a brazilok számára – nyilatkozta Graca Fonseca modernizációért felelős államtitkár a Politico európai kiadásának. A csaknem 200 milliós Brazíliában, ahol a portugál helyi változatát beszélik, gazdasági válsággal küszködnek, miközben Portugália szépen teljesít. Az ország főleg a fiatal és ambiciózus informatikai vállalkozók előtt nyitná meg a kapuit. Ahogy az államtitkár mondta: Berlinnel nem versenyezhetnek, de náluk olcsóbb az élet és kellemesebb az éghajlat.

Ugyanakkor, ami esély Portugáliának, az

biztonsági kockázat az Európai Uniónak.

Ősszel Brüsszelben akciót akarnak indítani az úgynevezett arany útlevelek, vagyis a pénzen vett uniós papírok ellen. Nemcsak Portugália érintett ebben az ügyben: Cipruson és Máltán is van hasonló program (nem beszélve a korábban leállított magyar letelepedési kötvényekről).

Az érintett tagállamok kormányai – Portugáliához hasonlóan – azzal érvelnek, hogy olyan emberek érkeznek így az Európai Unióba, akik pénzt és szaktudást hoznak. Mindkettőre nagy szükség van, különösen a kevésbé fejlett uniós államokban.

Mindez

kapcsolódik a bevándorlási vitához is:

míg a szegények egyre nehezebben jutnak be az Európai Unióba, addig a gazdagok előtt szélesre tárják a kaput sok uniós tagállamban. Az egyes országok kormányai ugyanis azt mondják: olyan bevándorlókat akarnak, akikből hasznuk van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .