A Black Cube és a többiek

0
315

Két izraeli magáncég politikai ellenfeleket hackel meg Afrikában, Európában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban – megfelelő díjazás fejében. Erről közölt nagyon terjedelmes és részletes cikket az amerikai liberális folyóirat, a Nation Richard Silverstein szabadúszó izraeli újságíró tollából, aki írásaiban többnyire az izraeli nemzetbiztonsági állam túlkapásaival foglalkozik.

A szerző szerint Izrael demokráciának tekinti magát, de valójában nemzetbiztonsági állam, bár a magánélettel és szabadságjogokkal kapcsolatos áldozatok árát az izraeliek jelentős része örömmel fizeti meg a biztonságért cserében.

Silvestein röviden leírja az izraeli titkosszolgálatok szerkezetét, majd megállapítja, hogy az elmúlt két évtizedben Izrael jelentősen kiterjesztette a titkosszolgálati technológiák felhasználását, és

a szervezetek veteránjai átvitték tudásukat a vállalkozási szférába.

A piszkos operációk élvonalában két cég áll: az NSO csoport és a Black Cube. A cikk hosszan sorolja a két cég ismertté vált ügyeit, majd megállapítja: nem kizárt, hogy a Black Cube nem csupán egyszerű magáncég, hanem egy kiszervezett csapat, amely azokat a piszkos feladatokat végzi el, amelyeket az izraeli külföldi hírszerzés, a Moszad nem tud, vagy nem akar végrehajtani. Ez egyben védelmet nyújt Izraelnek a nemzetközi felháborodás ellen, ha esetleg ilyen operációk nyilvánosságra kerülnek.

A szerző ezt követően a Politico korábbi cikke alapján nagyon részletesen ismertette a Black Cube magyarországi operációját, majd megállapította: előbb-utóbb meglesz az ára a Black Cube titkos műveleteinek. Egy majdani botrány nem csak a céget, hanem az országát is sújthatja. Ezt követően Silverstein kitér az NSO Group tevékenységére is, amely főleg a titkosszolgálatnál is alkalmazott hackereket foglalkoztat, akiknek a programjai a mobiltelefonok lehallgatását és nyomon követését teszik lehetővé. A szerző szerint ez kizárólag azért került nyilvánosságra, mert

többen, akiknek furcsán kezdett viselkedni a mobilja, amerikai szakemberekhez fordultak segítségért.

Az NSO azt állítja, hogy a termékeire kötött szerződésekben szerepel, hogy ezek kizárólag kormányok által használhatók, és kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni harcban, de nem alkalmazhatók állampolgárok megtámadására azok tevékenysége miatt. Amikor pedig újságírók felvetették, hogy az ügyfelek nem a szerződésben rögzítettek szerint használták fel a szoftvereket, az NSO csupán azzal reagált, hogy nem felelős azért, ahogyan a technológiáját felhasználják, és nem is követi nyomon a felhasználást. Az amerikai laboratórium, amely feltárta az NSO-szoftverek létezését, egy közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a cyber-hacking egész területe alig szabályozott.

Silverstein szerint feltételezhető, hogy maguk az ilyesmivel foglalkozó cégek is támogatnák a szabályozást, mert az lehetővé tenné számukra, hogy úgy kövessék üzleti céljaikat, hogy közben tiszteletben tartják a közös normákat. A kérdésben kormányokra és az érintett cégekre való nyomásgyakorlás egyik eszköze a pénzügyi piacokon indított támadás lehet – írta Silverstein, és beszámolt arról, hogy az NSO esetében egy nagy ilyen üzletet már sikerült megakadályoznia jogvédő csoportoknak. Ennek során a jelenlegi tulajdonos 730 százalékos haszonra tett volna szert. Az akció sikerének egyik oka az volt, hogy egy korábban kirúgott alkalmazott ellopott egy merevlemezt, és felkínálta azt a piacon. Megpróbálták az ügyet bírói végzéssel titokban tartani, de később ezt feloldották, mert ezzel megfosztották volna a cég megvásárlása iránt érdeklődőt az üzleti döntéseihez szükséges információktól.

Másrészt a Globes izraeli gazdasági orgánum héber kiadásában többször is szóba hozták, hogy

az izraeli hatóságok a szoftver ellopását, illetve ennek nyilvánosságra kerülését nemzetbiztonsági szempontból az egyik legsúlyosabb kiszivárgásnak tekintik.

Ez a szerző szerint azt is jelentheti, hogy a Pegazus elnevezésű szoftvert, vagy annak egyes lényegi elemeit nem is az NSO fejlesztette ki, hanem az izraeli titkosszolgálat illetékes egysége, és így a nyilvánosságra kerülése világszerte veszélyeztetheti az izraeli titkosszolgálatok műveleteit. A nevezett cégek értékének növekedésével új vállalatok is megjelennek a piacon. 12,5 millió dolláros finanszírozással nemrég létrejött Toka elnevezéssel egy újabb cég, amely az ügyfeleknek a különféle háztartási eszközök ellenőrzését lehetővé tévő szoftvert kínál: ez sebezhetővé tesz minden háztartási berendezést, amely internet-szerverekkel áll kapcsolatban, a termosztátoktól a riasztórendszerekig. Ez lényegében az NSO üzleti modelljének átültetése az otthoni berendezésekre. Vagyis a szimatoló társaságok vagy egyének bekukucskálhatnak bárki otthonába. A Toka egyik alapítója Ehud Barak volt miniszterelnök – írta Silverstein.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .