Bálint gazda és a Párt

0
1596
Bálint György

Tulajdonképpen egyszerű az eset. Tulajdonképpen nem is történt semmi, ugyanis azt nem nevezhetjük történésnek, hogy Bálint György nem lett a XVI. kerület díszpolgára, annak alkalmából, hogy századik életéve felé ballag. A hír a dologban inkább az, ahogyan nem lett. Az bizony sokat elmond erről a kis drótoktól öleltről, amiben élünk…

Egyszóval, az esetet Mizsei László XVI. kerületi LMP-s képviselő tette közzé a Facebookon, onnan tudunk róla – ha közzé nem teszi, elsikkad. Bálint Györgyöt, mindenki kedves és szeretett Bálint gazdáját a kerületi önkormányzat fideszes többsége újfent nem nevezte ki díszpolgárrá, mert… de adjuk át a szót magának a hírnöknek, lássuk a Facebook-bejegyzést!

„A 12 engesztelhetetlen, avagy: párfegyelem mindenek felett!

A tegnapi képviselő-testületi ülésen újra bebizonyosodott, hogy első a pártfegyelem, második a józan ész. Vagy harmadik, sokadik, a lényeg az, hogy a rektális izmok jól működjenek. Többszöri jelölés után a testület fideszes többsége ismét elkaszálta Bálint György kertészmérnök díszpolgárságát, ahogy eddig is, egységesen, tömbben szavazva. Ha valakit ők nem akarnak, az nagyon nem akarják. Így volt ez szegény Lantos Tóni bácsival is, aki nagyon várta, hogy megkapja, de még halála után, posztumusz sem engedték. Bálint gazda idén 100 éves. Megért már egy-s mást, ezt is túl fogja élni, de rá mindig fognak emlékezni a kerületben, míg ezek a percemberek emlékét elfújja a szél, kicsinyességükkel, pitiánerségükkel, képmutató viselkedésükkel együtt. Tőlük függetlenül nekem Bálint gazda az év XVI kerületi díszpolgára!”

Hát ez bizony rút aljasság volt, de vajon így van-e?

Így bizony. Adataink szerint 327 kerületi polgár nevében adták volt be a leszavazott előterjesztést. De ha ez nem lenne elég, a bejegyzés alatt kialakult vitában Vincze Ágnes, szintén kerületi, ám fidelitasos képviselő el is árulja magát:

„Laci szerintem nagyon gyorsan vegyél vissza a lendületből és vegyél vissza a sértegetésből. Ez ilyen ballib sajátosság, hogy ha valami nem a kedved szerint alakul akkor egyből sértegetsz másokat. Ősszel nyerj többséggel az LMPvel választást és akkor majd az lesz a díszpolgár akit csak szeretnél.”

Pillanat. Ezek szerint a javasolt személy érdemei nem számítanak? Csak az, hogy ki javasolta? Ó, dehogynem számítanak. Idézzük tovább Vincze úrasszony veretes szavait!

„Soha nem szavazok ballib múltú emberre. Értsd MSZMP MSZP SZDSZ.”

Azért én megkérdezném a szüleimet, mielőtt ilyent leírok, még lehet, hogy vagy ők, vagy a nagyszüleim valamelyike volt párttag annak idején…

„Ha pitiség, ha nem, én sem szdszes múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg ha 110 éves lenne Bálint György. Egyébként a ballib pártok nagyvonalúságától mentsen meg mindenkit a jó isten. Remélem, ezzel lezárhatjuk ezt a témát.”

Akkor mégis számít, mit tett a díszpolgárnak jelölt személy: a korábbi párttagságát gondosan figyelik.

Azt, hogy közben mennyit tett a magyar mezőgazdaságért, milyen kiváló, szerethető ember volt, hogy megjárta a koncentrációs táborok poklát, hogy egy testvérét kivéve az egész családját meggyilkolták, hogy az ötvenes években internálással fenyegették és elvették a földjét, hogy ebből a hátrányos helyzetből indulva is képes volt csodát művelni, és kedves, jóindulatú, tudós ember maradt, nem keseredett meg – az nem számít.

Az mind smafu.

Az számít, hogy 1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe és később tagja lett az országos tanácsnak. 1994–1998 között országgyűlési képviselő volt. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, alapító tagként részt vett a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalapításában.

Az nagy bűn, hetedíziglen sem feledhető.

Kérném tisztelettel, csak annyit kérdeznék, hogy amennyiben így mennek tovább a dolgok és mindenféle percemberkék hozhatnak ilyen súlyú döntéseket ilyen indoklásokkal, hogyan tetszenek elképzelni, hogy valaha a büdös életben ezen, avagy más kormányzat uralma alatt bár, de egyszer normális, emberi életet fogunk élni?

Mert így képtelenség.

Ez a legsötétebb ötvenes évek világa, itt nem számít az érdem, a tudás, itt a pártvonal határoz meg mindent.

Itt haldoklik a Tudományos Akadémia, és ha nem tapsikolnak hozzá az akadémikusok, majd kineveznek helyettük másokat tudósnak. Ha olyan a helyzet, kineveznek akár egy lovat is az Akadémia elnökének.

Még amíg egyáltalán van Akadémia.

De minek az a sok okosság, nem ér az semmit, a Párt számít.

Mellesleg, az sem zavarta a tisztelt képviselőtestületet, hogy Bálint gazda a kerületnek ugyan nem, de Budapestnek bizony díszpolgára, 2009 óta. A kerület pedig Budapesten fekszik, így az a különös helyzet állt elő, hogy Bálint György díszpolgár is meg nem is. Esetleg körben mindenhol az, az összes többi kerületben, csak otthon nem.

Vagy hogy van ez.

Remélem, hogy neki, aki egész életében kertészkedett, csak nem fog gondot okozni, hogy lerázza a csizmája sarkáról azt a kis trágyát, ami a bokájáig sem ér fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .