Bajnai szerint így kell szavazni áprilisban

0
1063

Egyéniben – hallgass az eszedre; Pártoknál – hallgass a szívedre; Semmiképp: Jobbikra, Fideszre – ezt tanácsolja Facebook posztjában Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt – azóta a politikából kilépett – alapítója. Posztjában kilenc pontba szedve vezeti le, hogy miért tanácsolja ezt a szavazóknak.

„Ebben a zűrzavaros helyzetben” azoknak küldött üzenetet, „akiknek ebben az én véleményem számít”.

A hármas tanács magyarázatként a többi között leszögezi, hogy az egyéni körzetek eredménye dönti majd el, ki fog kormányozni, s a kormányváltást akaró, szétszóródó szavazatokat elkerülendő egy, a Fideszénél nagyobb tömbbe kell tömörülniük a szavazatukkal. Ezért az adott körzetben arra  a jelötre kell szavazni, akinek a legnagyobb esélye van legyőzni a fideszes jelöltet.

Itt a józan észre kell, ugyanakkor a  pártok közötti választás esetében a szívünkre lehet hallgatni,

ez ugyanis majd azt dönti el, hogy melyik pártnak milyen befolyása lesz a következő négy évben – a kormánykoalícióban vagy az ellenzéken belül. Válasszuk tehát – tanácsolja Bajnai – a legszimpatikusabb vagy legkevésbé ellenszenves demokratikus ellenzéki jelöltet, ebben nem érdemes taktikáznunk és nem kell kompromisszumot kötnünk.

Ami  biztos: aki változást akar, semmiképp ne szavazzon a Fideszre, illetve aki nem akar cseberből vederbe kerülni, az az ellenzéki pártok közül ne szavazzon a Jobbikra sem, hiszen, ha az ő politikájuk lenne később meghatározó, az végképp eltávolíthatná Magyarországot az európai fejlődési iránytól.

S hogy honnan tudjuk, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt az adott körzetben?

Döntő felelőssége van az ellenzék pártjainak, hogy a Fidesz által  nyolc éve felállított választójogi csapdából végre másszanak ki:

a beépített pártfinanszírozási érdekeltségek, az ellenzékben való egyéni boldogulási pályák, az egymásközti versengés kárára is akár – kölcsönös visszaléptetések révén

a lehető legtöbb egyéni körzetben tegyék egyértelművé, hogy melyik jelölt hordozza leginkább a győzelem esélyét, kire érdemes szavaznunk helyben a kormány- és korszakváltás reményében.

Ha ezt nem teszik meg, a vereség felelőssége egyértelműen az övék lesz – közösen.

Ha megteszik – és erre most vannak biztató jelek – akkor megadják az esélyt választóiknak a változtatásra – írja Bajnai Gordon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .