Az USA egyre több fegyvert ad el a Közel Keleten

0
318
youtube

Szinte kielégíthetetlen a közel-keleti országok fegyverzet igénye, mert az elmúlt öt évben itt dúltak a legelkeseredettebb harcok. Ez derül ki a SIPRI legfrissebb jelentéséből. A stockholmi székhelyű nemzetközi intézet rendszeresen figyelemmel kíséri a világ fegyver kereskedelmét.

A most közzétett jelentés szerint

az Egyesült Államok a világ fegyver exportjának 36%-át adta az elmúlt öt évben.

Az amerikaiak részesedés 6 százalékkal növekedett is. Messze a Közel Kelet volt a legnagyobb vásárló. Trump első elnöki útja nem véletlenül vezetett Szaud Arábiába : 150 milliárd dolláros fegyver üzletet kötött ott. Az USA fegyver exportjának egynegyedét Szaud Arábia vásárolja meg. Nem csoda, hogy Trump nem hagyta cserben Mohamed bin Szalman trónörököst akkor sem amikor ország-világ előtt kiderült : ő ölette meg az ellenzéki újságírót, aki a Washington Postnak dolgozott. Azóta kiderült : Mohamed bin Szalman öccse veszi át a hadsereg irányítását Szaud Arábiában miután korábban hazája washingtoni nagykövete volt. A kiképzett vadász pilóta a legnagyobb fegyverzet szakértőnek számít a királyi családban Szaud Arábiában.

Oroszország részesedése 20% a fegyver exportban

Az oroszok is elsősorban a Közel Keletre szállítanak, de olyan fontos partnereik is vannak mint Kína vagy India. A NATO tagállam Törökország is az oroszoktól veszi meg az Sz 400-as rakétavédelmi rendszert annak ellenére, hogy Washington a maximálisan ellenzi ezt. Az orosz rendszer nem kompatibilis a NATO rendszerével. Még Szaud Arábiában is felmerült az orosz rakétavédelmi rendszer megvásárlásának a gondolata noha az Egyesült Államok ezt maximálisan ellenzi.

Az USA és Oroszország után Franciaország, Németország és Kína következik a fegyver exportőrök sorában. Ez az öt állam adja a világ fegyver exportjának a háromnegyedét. A SIPRI jelentése csak a nehéz fegyverzetre terjed ki. A kézi fegyverek piacán továbbra is arat a Kalasnyikov géppisztoly, melyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki a második világháború után. A Közel Keleten továbbra is ez a legkelendőbb kézi fegyver, mellyel a különböző milíciák vívják végetnemérő háborúikat, tönkretéve országukat és gazdagítva a fegyver kereskedőket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .