Az Iszlám Államhoz indultak – Precedensértékű ítélet születhet

0
705

Ez az első olyan eset Magyarországon, amikor fiatalokat azért állítottak bíróság elé, mert a terrorszervezethez szerettek volna csatlakozni.

Az első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, mely szerint a két férfi 2014 őszétől hónapokon át üzengetett egymásnak a gyakorikerdesek.hu-n arról, hogy és mint lehetne a szervezethez csatlakozni. A másodrend vádlottat az elsőrendű látta el tanácsokkal.

A felvilágosítás és lelkesítés olyan jól sikerült, hogy

a férfi 2015 januárjában útnak is indult, Isztambulba utazott.

A másik később akart csatlakozni hozzá, de aztán ez valamiért elmaradt, de a Facebook oldalán terrorcselekmények elkövetésével fenyegetőzött, ugyanakkor felajánlotta, hogy segíti azokat, akik az ISIS-hez akarnak csatlakozni. A Törökországból kitoloncolt F. Viktor előzetes letartóztatásban van, társa szabadlábon védekezhet.

A tárgyalás szünetében P. András, az elsőrendű vádlott védője azt mondta, ez az első eset Magyarországon, hogy valakit azért állítanak bíróság elé, mert külföldi terrorszervezethez akart csatlakozni. Hozzátette, hogy védence egy

szerencsétlen anyagi és mentális helyzetben volt,

amikor ezt a rossz döntést meghozta. Szerinte az Iszlám Állam pontosan az ilyen embereket célozza meg propagandafilmjeivel.

A Székesfehérvári Törvényszék tanúként idézte a másodrendű vádlott édesapját, aki azonban közeli hozzátartozóként megtagadta a vallomástételt, gyakorlatilag egy szót sem mondott a történtekről.

Az egyik szünetben annyit mondott a fuhu.hu-nak, hogy nem érzi magát felelősnek a fia tettéért.

Ha több bizonyítási indítvány nem lesz, akár már a következő, azaz a második tárgyalási napon ítélet születhet. A vádlottak akár öt év börtönt is kaphatnak. Egyébként megbánást tanúsítottak, azt mondják, ma már nem tennének ilyet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .