Az eredendő bűn: szexuális zaklatás a Vatikánban

0
786

Egy fiatal felügyelő járt az élen, aki leérettségizett, de továbbra is a kollégiumban lakott és élvezte a pápai líceum igazgatójának, egy püspöknek a teljes támogatását. Ez a fiatalember rendszeresen zaklatta a diákokat. Egyet közülük meg is erőszakolt a 2011-12-es tanévben. Amikor az áldozat erről jelentést tett az igazgató-püspöknek, akkor ezt az ügyet eltussolták.

Az eredendő bűn – ezt a címet viseli egy olasz újságíró könyve, mely igen kínos témát dolgoz fel: a szexuális zaklatást a Vatikán falai között. Gianluigi Nuzzi, a Corriere della Sera munkatársa és Vatikán-specialista. Már több könyvet írt a Vatikán pénzügyeiről és bürokráciájáról, amely hihetetlenül nehézkesen működik és ellenáll mindenféle reformnak.

Legújabb könyve egy különösen kellemetlen témát dolgoz fel: ez a szexuális zaklatás. Nem külföldön, hiszen közismert, hogy a Vatikán harmadik számú vezetőjét, Pell bíborost a pápa szabadságolta, mert hazájában, Ausztráliában szexuális zaklatással vádolják. Nem, ez a botrány a Vatikán falain belül megtörtént esetet mutat be.

Az áldozat egy 17-18 éves fiatalember, aki a pápai líceumba járt. Ezt X. Szent Piusz pápáról nevezték el, és a Szent Károly palotában működik.

Néhány lépésnyire a Szent Péter katedrálistól és a Szent Márta palotától, ahol a pápa lakik.

Egy lengyel diák a szerző koronatanúja, aki 2009 és 2014 között volt a pápai líceum tanulója. Kamil Tadeusz Jarzembowski szerint a szexuális zaklatás rendszeres volt a kollégiumban. Egy fiatal felügyelő járt az élen, aki előtte nem sokkal érettségizett, de továbbra is a kollégiumban lakott és élvezte a pápai líceum igazgatójának, egy püspöknek a teljes támogatását. Ez a fiatalember rendszeresen zaklatta a diákokat. Egyet közülük meg is erőszakolt a 2011-12-es tanévben. Amikor az áldozat erről jelentést tett az igazgató püspöknek, akkor az ügyet eltussolták. A püspök közölte: továbbra is teljes mértékben megbízik a fiatal felügyelőben.

Az eredendő bűn című könyv várhatóan vihart kavar majd a Vatikán körül

hiszen a szexuális zaklatás vádja már gyakran elhangzott a katolikus egyház vezetői ellen, de ennyire közel a Szent Péter templomhoz és a pápa lakhelyéhez még sohasem tapasztaltak ilyet. Vagy legalábbis nem számoltak be róla.

Ferenc pápa több ízben bocsánatot kért az áldozatoktól, és kíméletlen harcot hirdetett meg azok ellen a papok és püspökök ellen, akik hatalmukkal visszaélve szexuálisan zaklatnak fiatalkorú híveket. Véletlen egybeesés, hogy az olasz újságíró leleplező könyve pontosan akkor jelent meg amikor az egész nyugati világban végigvonul a szexuális zaklatás botránya, melyet Harvey Weinstein egykor mindenható producer bukása indított el Hollywoodban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .