Kezdőlap Címkék Családon belüli erőszak

Címke: családon belüli erőszak

A pápa a családon belüli erőszak áldozataiért imádkozott

Húsvét hétfőn a katolikus egyházfő „az anyákért és nővérekért” mondott imát magánkönyvtárából.

Ferenc pápa azt hangsúlyozta, hogy amikor össze van zárva a család, akkor megnövekedhet az erőszak. Olaszországban a kormány külön telefon vonalat biztosít a családon belüli erőszak áldozatainak. Párizsban külön szállásokat tartanak fenn azoknak a nőknek, akiket a családon belül erőszak ért.

Ferenc pápa húsvét vasárnapi miséjét a Szent Péter bazilika tartotta meg. A katedrális csaknem teljesen üres volt. Itáliában csökken a korona vírus járvány hatása, de a halottak száma immár meghaladta a 20 ezret. Sokan féltik Ferenc pápa egészségét is, mert a katolikus egyház feje 83 éves és több krónikus betegséggel is küszködik.

Az áldozatokkal fizetteti meg a családon belüli erőszakért járó bírságot az orosz jogrendszer

0

Nem elég, hogy kezet emelnek rájuk, sokszor még férjük helyett a bírságot is ki kell fizetniük az orosz nőknek, ha bírósághoz fordulnak családon belüli erőszak miatt.

Hosszú elemzést tett közzé a Guardian arról, hogy az orosz jogrendszer egyre kevésbé ösztönzi a bántalmazott nőket arra, hogy jogi úton próbálják megvédeni magukat erőszakos férjükkel vagy élettársukkal szemben. A családon belüli erőszakról szóló törvény módosításai már azt is lehetővé teszik, hogy a nőkkel fizettessék meg a büntetésként kirótt bírságot, amennyiben az elkövető nem teszi meg azt, és közös számlája van a házastársával. Sok nő már csak emiatt sem fordul bírósághoz: nem akarja anyagi veszteséggel is tetézni a bajt – írja a brit lap.

A jelenleg hatályos törvény szerint az olyan erőszak, amely csak zúzódásokat és vérzést okoz, de nem jár csonttöréssel, tizenöt nap börtönnel vagy 30 ezer rubel pénzbírsággal büntethető akkor, ha az elkövető egynél többször nem veri meg a párját vagy a gyerekét évente. Korábban viszont enyhébb esetekért is két év börtön járhatott.

Ha pedig a férfi nem vonul börtönbe, hanem pénzbüntetést kap, azt pedig nem fizeti ki, akkor még az is előfordulhat, hogy végül a bántalmazott feleségnek kell ezt megtennie. Ráadásul

a kisebb jövedelmű családok kasszáját súlyosan megterheli a büntetés.

Egy bántalmazott nőkkel foglalkozó civil szervezet szerint a februári törvénymódosítás óta sokkal rosszabb lett az áldozatok helyzete, és jövőre valószínűleg a statisztikákon is meglátszik majd, hogy kevesebben tesznek feljelentést. Ez viszont nem azért van, mert a családon belüli erőszak is kevesebb lett Oroszországban, hiszen még mindig nagyon súlyos a helyzet. A magyarázatot abban látják, hogy a nők egyre kevésbé merik jogi útra terelni ezeket az ügyeket, hiszen az egész család rosszul járhat vele (pedig eddig is körülbelül az esetek 3 százaléka került bíróságra).

Külön családon belüli erőszakra vonatkozó törvény idén év eleje óta már nem is létezik az országban, pedig a domesticviolence.ru adatai szerint Oroszországban nagyobb eséllyel lesz egy nő erőszakos bűncselekmény áldozata otthon, mint az utcán. Azt írják, hogy a rendőrség általában már csak akkor hajlandó beavatkozni, ha késsel fenyegetik a nőket, pedig több mint 16 millió nő lesz bántalmazás áldozata évente, és

az orosz belügyminisztérium becslése szerint közülük 14 ezer nő bele is hal ebbe.

A domesticviolence.ru nevű oldalt létrehozó aktivisták azért küzdenek, hogy ismét legyen a családon belüli erőszakra vonatkozó törvény Oroszországban, mert szerintük ez kell a bántalmazás visszaszorításához.

A februári törvénymódosítás értelmében a könnyebb sérüléssel járó esetek nem számítanak bűncselekménynek, csak az, ha valaki évente többször, súlyosan bántalmazza a párját vagy a gyermekét. Ellenkező esetben csak szabálysértésről van szó. A módosítás támogatói ezt azzal indokolták, hogy a korábbi törvény túlzottan beavatkozott a családok szentnek és sérthetetlennek tartott ügyeibe, és akár a túl heves vitákért vagy a szigorú gyereknevelésért is börtön járhatott.

A családon belüli erőszak dekriminializációja ellen már év eleje óta heves tiltakozások voltak Oroszországban, de ennek ellenére a törvény megmaradt ebben a formájában.

Az eredendő bűn: szexuális zaklatás a Vatikánban

0

Egy fiatal felügyelő járt az élen, aki leérettségizett, de továbbra is a kollégiumban lakott és élvezte a pápai líceum igazgatójának, egy püspöknek a teljes támogatását. Ez a fiatalember rendszeresen zaklatta a diákokat. Egyet közülük meg is erőszakolt a 2011-12-es tanévben. Amikor az áldozat erről jelentést tett az igazgató-püspöknek, akkor ezt az ügyet eltussolták.

Az eredendő bűn – ezt a címet viseli egy olasz újságíró könyve, mely igen kínos témát dolgoz fel: a szexuális zaklatást a Vatikán falai között. Gianluigi Nuzzi, a Corriere della Sera munkatársa és Vatikán-specialista. Már több könyvet írt a Vatikán pénzügyeiről és bürokráciájáról, amely hihetetlenül nehézkesen működik és ellenáll mindenféle reformnak.

Legújabb könyve egy különösen kellemetlen témát dolgoz fel: ez a szexuális zaklatás. Nem külföldön, hiszen közismert, hogy a Vatikán harmadik számú vezetőjét, Pell bíborost a pápa szabadságolta, mert hazájában, Ausztráliában szexuális zaklatással vádolják. Nem, ez a botrány a Vatikán falain belül megtörtént esetet mutat be.

Az áldozat egy 17-18 éves fiatalember, aki a pápai líceumba járt. Ezt X. Szent Piusz pápáról nevezték el, és a Szent Károly palotában működik.

Néhány lépésnyire a Szent Péter katedrálistól és a Szent Márta palotától, ahol a pápa lakik.

Egy lengyel diák a szerző koronatanúja, aki 2009 és 2014 között volt a pápai líceum tanulója. Kamil Tadeusz Jarzembowski szerint a szexuális zaklatás rendszeres volt a kollégiumban. Egy fiatal felügyelő járt az élen, aki előtte nem sokkal érettségizett, de továbbra is a kollégiumban lakott és élvezte a pápai líceum igazgatójának, egy püspöknek a teljes támogatását. Ez a fiatalember rendszeresen zaklatta a diákokat. Egyet közülük meg is erőszakolt a 2011-12-es tanévben. Amikor az áldozat erről jelentést tett az igazgató püspöknek, akkor az ügyet eltussolták. A püspök közölte: továbbra is teljes mértékben megbízik a fiatal felügyelőben.

Az eredendő bűn című könyv várhatóan vihart kavar majd a Vatikán körül

hiszen a szexuális zaklatás vádja már gyakran elhangzott a katolikus egyház vezetői ellen, de ennyire közel a Szent Péter templomhoz és a pápa lakhelyéhez még sohasem tapasztaltak ilyet. Vagy legalábbis nem számoltak be róla.

Ferenc pápa több ízben bocsánatot kért az áldozatoktól, és kíméletlen harcot hirdetett meg azok ellen a papok és püspökök ellen, akik hatalmukkal visszaélve szexuálisan zaklatnak fiatalkorú híveket. Véletlen egybeesés, hogy az olasz újságíró leleplező könyve pontosan akkor jelent meg amikor az egész nyugati világban végigvonul a szexuális zaklatás botránya, melyet Harvey Weinstein egykor mindenható producer bukása indított el Hollywoodban.

Együtt: Ezt már nem kenheti a menekültekre Semjén Zsolt!

0

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke felháborítónak tartja, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarok által elkövetett szexuális zaklatásos eseteket is menekültek elleni gyűlöletkeltéssel próbálja elterelni.

A Magyar Nemzet arról kérdezte Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét, hogy az elmúlt napokban világot látott szexuális zaklatásos esetek után indít-e a kormány felvilágosító kampányt az ilyen ügyek elkerülése érdekében. Semjén erre úgy reagált, hogy “az a helyzet, hogy ezek el fognak törpülni amellett, amikor majd iszlám tömegek lesznek itt”.

Hajdu Nóra szerint a miniszterelnök-helyettes kijelentései jól bizonyítják, hogy Orbán Viktor és macsó kormánya nem tudják és nem is akarják megoldani az ország valódi problémáit. Szerinte vérlázító módon nem akarnak fellépni a családon belüli, nők elleni erőszak ellen, ezért próbálják ezt is a menekültekre kenni. Pedig Magyarországon olyan súlyos a nők elleni és családon belüli erőszak, hogy abba hetente egy nő és havonta egy gyermek belehal, ezeket az eseteket pedig nem menekültek követik el.

Semjén Zsolt Hajdu Nóra szerint nem bagatellizálhatja el ezt a tényt és nem terelheti el a témát újabb menekültek elleni gyűlöletkeltéssel. Közleményében azt írja: Itt az ideje, hogy az Isztambuli Egyezményt a kormány a magyar jogrendbe illessze, így végre Magyarországon is látványosan csökkenjen a nők elleni és családon belüli erőszak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK