Az emberek nem kérnek a vasárnapi boltzárból

0
748
vasárnap legyen-e boltzár?

A megkérdezettek kétharmada nem támogatja, hogy ismét kötelezően zárva legyenek vasárnap a boltok – derült ki a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített 1000 fő megkérdezésével.

Négyötödük szokott vasárnap is élelmiszert vásárolni, felük gyakran vásárol vasárnap. Leginkább a 30 évnél fiatalabbak (96 százalék), és azok akik vasárnap is dolgoznak (92 százalék) vásárolnak élelmiszert vasárnap.

A megkérdezettek kétharmada (64 százalék) nem támogatja, hogy ismét kötelezően zárva legyenek vasárnap a boltok, és mindössze tízből három fő gondolkodik másként (29 százalék). Minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, és mindenhol többségben van azok aránya, akik nem támogatják a kötelező zárvatartást.

Leginkább a kereskedelemben dolgozók (40 százalék, 58 ellenében), és a Fidesz szavazók (37 százalék, 55 ellenében) támogatják a vasárnapi boltzárat, legkevésbé pedig az egyéb pártok (4 százalék), és a Jobbik szavazói (17 százalék).

Figyelemreméltó, hogy érdemi különbség van a vasárnapi boltzár elvi, és gyakorlati támogatása között. Elvileg 64 százalék nem támogatja, hogy korlátozva legyen a boltok vasárnap nyitva tartása, míg egy népszavazáson mindössze 52 százalék szavazna így. Ez a különbség elsősorban abból fakad, hogy elvi ellenzése ellenére, kb. 13-15 százalékpontnyi Fidesz szavazó mégis megszavazná a boltok vasárnapi zárva tartását.

A megkérdezettek egyharmada említette, hogy a kormány célja a vasárnapi boltzárral elsősorban a családok védelme, illetve a kereskedelemben dolgozók túlterheltségének csökkentése. A válaszadók kevesebb mint fele úgy gondolja, hogy a kormánynak a következő választásokig sikerül majd bevezetnie a boltzárat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .