Az első fehér menyasszonyi ruha története

0
326
FH

Ahogy az amerikai filmekben látjuk, a menyasszonynak a nagy napon valami régit, valami újat, valami kölcsönvett és valami kéket kell viselnie, hogy szerencsét hozzon a házasságban. Ez a hagyomány a viktoriánus időkig nyúlik vissza.

Ugyanígy a menyasszony feldobja a csokrot, felvágja a tortát választottjával, a férj pedig egy szatén menyasszonyi ruha kíséretében karjában viszi feleségét, amikor az átlépi a ház küszöbét a szertartás után. De a menyasszony mindig fehér ruhát viselt az oltárnál? Semmiképp!

A leendő menyasszony legtöbbször fehér ruhát vagy a fehér lehetséges változatait választja. A szín az ártatlanságot, a tisztaságot és a tökéletességet szimbolizálja. De ez a divat a fehér menyasszonyi ruhával egészen a 19. századig nem létezett.

Az esküvők rövid története

Az esküvők magukba foglalnak egy évszázados múltra visszatekintő szertartást, hiszen már a bronz- és a vaskor óta tartanak. A hagyományos szertartás azonban, ahogyan ma ismerjük, az ókori Görögországban és Rómában kezdett kialakulni. Abban az időben két ember közötti szövetség gyakorlati okokból jött létre, hogy törvényes gyerekeket hozzanak a világra. Az esküvői szertartás az 1070-es években vált hivatalossá Európában, ahol a házassági törvények kezdtek formálódni, és egy pap megáldotta a menyasszonyt és a vőlegényt.

De mit viseltek a menyasszonyok a nagy napjukon?

A menyasszonyok saját ruhatárukból választották ki a legjobb ruhájukat, és azzal jelentek meg az esküvőn, nem számított a szín. A gyász színének tartott fehéret azonban kerülték. Fontos volt az esküvői ruha elkészítéséhez felhasznált anyag mennyisége. Minél terjedelmesebb volt, annál nyilvánvalóbb volt a magas társadalmi státusz.

A fehér ruha, amely divatot teremtett…

Nem Viktória királynő volt az első nő, aki fehér esküvői ruhát viselt, de ő indította el a hagyományt. Az egykori uralkodó ahelyett, hogy koronázási ruháját viselte volna az esküvőn, úgy döntött, hogy fehér ruhában jelenik meg a nagy napon.

Az esküvő 1840-ben volt, amelyen egy szatén ruhát viselt, és nem viselt koronát. Azért döntött így, hogy nem viseli a koronát, hogy Albert őt, Viktóriát vegye feleségül, és ne egy királynőt. Sok más esküvővel ellentétben az övék szerelemből jött létre.

Miért választotta a fehéret?

Mert a fehér hozta ki a legjobban a csipke finom részleteit. És azt a csipkét választotta, amelyet Beerben, egy nagy-britanniai faluban készítettek kézzel, hogy támogassa országa virágzó feldolgozóiparát.

A világ minden tájáról érkező újságok és folyóiratok a brit királynő képét reprodukálták a nagy napon. Mindenki csodálkozott a fehér esküvői ruha választásán. Miután a nagyközönség festményeken és illusztrációkon keresztül megcsodálhatta, minden menyasszony olyan akart lenni, mint ő. Így született meg az a hagyomány, hogy menyasszonyként fehéret kell viselni az esküvőn.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .