Amerikai szankciók és tárgyalási szándék

0
959
Pinterest

Hétfőn orosz diplomatákat utasítanak ki az Egyesült Államokból – értesült a New York-i Bloomberg portál. A kiutasítás oka a szolidaritás Nagy Britanniával. Donald Trump megígérte May miniszterelnöknek, hogy az USA is szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben a kémügy miatt.

Szkripal ezredes az orosz titkosszolgálat híres árulója Nagy Britanniában ideggáz támadás áldozata lett lányával együtt. Nem haltak meg, de nincs esély arra, hogy normális emberként folytassák életüket. Szkripal ezredes 100 ezer dollárért eladta szolgáltatásait a nyugati titkosszolgálatoknak. Ezért hosszú börtönbüntetésre ítélték őt Oroszországban. Kicserélték orosz kémekre, akik Nyugaton buktak le. Szkripal ezredes Angliában élt, de minthogy a CIA-nak is dolgozott, ezért Washingtonban is saját ügynek tartják az ellene intézett orosz ideggáz támadást.

Az USA 2014-ben jelentett be először szankciókat Oroszországgal szemben miután Moszkva annektálta a Krím félszigetet, mely korábban Ukrajnához tartozott. Putyin ezt követően a demokrata adminisztráció ellenfeleit támogatta az Egyesült Államokban. Hillary Clinton a 2016-os választások demokrata vesztese részben az orosz támogatásnak tudta be, hogy Donald Trump nyerte az elnökválasztást. Washingtonban ma is tart a vizsgálat Trump orosz kapcsolatainak az ügyében.

Egyébként Putyin választási győzelme után Trump gratulált az orosz elnöknek. Jelezte: készen áll egy újabb csúcstalálkozóra Vlagyimir Putyinnal. Ám közben Washingtonban a nemzetbiztonsági tanács javasolta Trumpnak: utasítson ki orosz diplomatákat a Szkripal ügy miatt. A Bloomberg értesülései szerint Trump meg is teszi ezt hétfőn, de közben utasította Jon Huntsman Moszkvában dolgozó amerikai nagykövetet, hogy készítsen elő egy csúcstalálkozót Vlagyimir Putyinnal…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .