Akár holnap kiemelhetik a Hableány roncsát

0
215
A Clark Ádám hajódaru a Margit híd alatt. MTI/Máthé Zoltán

Négy ponton rögzítve tervezik kiemelni a Hableány roncsát a Dunából az úszódaruval. Erre már holnap sor kerülhet.

A műszaki egyetem mérnökeinek számítása alapján négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez – jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője. Jasenszky Nándor a margitszigeti sajtótájékoztatón közölte:

a kiemelés akár szombaton vagy vasárnap megkezdődhet, de az is lehet, hogy a jövő hétig húzódik a művelet.

A Clark Ádám úszódaru délután a helyszínre érkezett, és rögtön munkába áll, amint a búvárok átvezetik a hevedereket a hajó alatt. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá.

A hevederek együttes hossza eléri a száz métert.

A hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik. Még tart a gyártása annak a kötélnek, amellyel a hajó alatt átvezetett hevedereket fogják a daruhoz rögzíteni. A Clark Ádám úszódaru megérkezett a Margit hídhoz.

A múlt szerdai baleset óta sorra találták meg a Hableányon lévők holttesteit. Most még kilenc embert még keresnek, minden szóba jöhető eszközzel, hajókkal, technikával, halottkereső kutyákkal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .