A megfelelő kilincs kiválasztása

0
2242

Egy új otthon belső tereinek kialakítása vagy éppen a régi felújítása mindig nagyon izgalmas dolog. A kilincsek válogatásánál ugyan létezik nagyobb kihívás, de amikor belekezd látni fogja, hogy nem olyan egyszerű feladat. Az alábbiakban adunk néhány tippet, amitől kicsivel egyszerűbb lesz a választás.

 

Fontos, hogy időben, már az ajtók kiválasztásával együtt elkezdjük a nézelődést. Arra is gondolni kell, hogy a termékek egy része megrendelésre érkezik, ezért az utolsó pillanatban történő vásárlásnál, a raktárról elérhető kilincsek esetén már egy kicsit szűkebb választék áll rendelkezésre.

Az első fázis az ötletek gyűjtése, az már nagyszerű kiindulási pont, amikor már van valamilyen stílussal, színnel kapcsolatos elképzelése.

Nézegessen meg néhány enteriőrrel foglalkozó weboldalt vagy magazint, ahonnan impulzusokat szerezhet. Nem kell több száz oldalon átrágnia magát, az a fontos, hogy végül el tudja képzelni, hogy milyen stílusú darabok közül kerüljön ki a nyertes kilincs.

A kilincs.hu weboldalt például nagyon sokan látogatják, mivel nemcsak nagy a kínálat, de hasznos tanácsokkal is segítik a választást. A következő szűkítő attribútum az ár. Biztosan van egy keret, ami fölé nem szeretne menni. Itt figyeljen oda arra, hogy az ár általában egy párra vonatkozik, takarókkal és kiegészítőkkel együtt. Az előbb említett oldalon az árakra, felületekre, stílusokra és színekre is egyszerűen lehet szűrni, így már csak azokat az ajánlatokat fogja látni, amelyek megfelelnek az esetlegesen kialakult elképzelésnek.

Megvan a keret, megvan a stílus, következhetnek a kilincsek technikai jellemzői. Alapfogalomnak számít például a rozettás vagy siltes (hosszú címes) kifejezés, így érdemes ezzel is tisztában lenni. A rozettás kilincs két részből, a fogantyú alatt elhelyezkedő és a kulcslyukat elfedő részből áll. Ez a tulajdonság lehetőséget kínál arra, hogy bármilyen lyuktávolságú zárat tartalmazó ajtóra felszerelhető legyen.

Érdemes megismerkedni a „BB” „WC” és „PZ” rövidítésekkel is, amelyek a zár kialakításához megfelelő kilincs lyukasztásokra vonatkoznak. A BB rozettás kilincsek a beltéri ajtóhoz használatosak, ezt kiegészítendő a fürdőbe és a toalettbe szokott kerülni a WC jelölésű kilincs, a PZ vagy cilinder záras pedig értelemszerűen a maradék, vagyis a biztonsági záras ajtókhoz, vagy a bejárati ajtózárakhoz való.

Még egy tulajdonságra érdemes odafigyelni, mégpedig a kilincsek méretére, hiszen hiába szép egy darab, ha azt nem tudjuk az ajtóra megfelelően felszerelni. A méréshez sok segítséget talál a weboldalon, vagy a +36 70 7700 700 telefonszámon is készséggel állnak rendelkezésére. Ezekkel a tippekkel felvértezve adott a lehetőség, hogy ki tudjon igazodni a kilincsek végtelen útvesztőjében, így már nincs más hátra, mint a megismertek alkalmazása a gyakorlatban és a vásárlás.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .