A maszkos Mikulás szeretné megmenteni a turista szezont

0
1685
santatelevision

Decemberben keresik fel a legtöbben Jolopukkit Lappföldön, mert ekkor ünnepli a névnapját, és akkor osztja ajándékait az angolszász országokban. A tavalyi év rekordot hozott, de az idei katasztrófális a Covid-19 vírus miatt…

Háromnapos látogatás – karantén nélkül. Ezzel csábítgatják a turistákat Rovaniemiben, ahol a Mikulás várja a családokat. Finnország azzal támogatja a lappföldi Mikulást, hogy november 23-tól olyan beutazási szabályt vezet be, mely szerint karantén nélkül tölthet valaki három napot az országban. Merész húzás ez hiszen Európa legtöbb országában tombol a Covid-19 járvány, és egyre több a szigorítás …

A schengeni övezetből érkező turisták ennek ellenére szabadon beléphetnek, ha zsebükben az igazolás arról, hogy három napnál nem régebben a Covid-19 tesztjük negatív volt.

„Nem töröltük a karácsonyi programokat”

Ezt hangsúlyozza a Visit Rovaniemi program főnöke, aki a CNN-nek nyilatkozott. „ez az év más mint a többi, de biztos vagyok abban, hogy aki idelátogat, az nagyon élvezi majd a programot.”

Tanúsíthatom, magam is jártam a Mikulásnál Rovaniemiben, de akkor nem volt Covid járvány. A szervezők persze erre is gondoltak: „együttműködve a lappföldi kórházakkal igyekeztünk egy Covid-19 mentes utazást megtervezni” – mondta a program főnöke.

A Mikulás plexifal mögül integet

A rénszarvasok is tartják a távolságot – ígérik a szervezők. A finn turisták szépen jönnek is, de hát a nemzetközi turizmus nagyon hiányzik. „Három nap nagyon kevés Lappföld megismeréséhez, de mi mindent megteszünk” – ígéri a program főnöke. Husky szánon lehet például felfedezni Lappföld szépségeit.

„Azt nem garantálhatjuk, hogy a Mikulás vagy a rénszarvasok nem viselnek maszkot.”

A svéd kapcsolat

A szomszédos Svédország egyéni módon küzd a Covid-19 járvány ellen, ezért ott egyáltalán semmiféle karantén kötelezettség sincs a schengeni térségből érkező turisták számára. Ezért a szervezők sok közös finn-svéd programot ajánlanak a turistáknak, akiknek elég hosszú repülőutat kell megtenniük ahhoz, hogy találkozzanak a maszkos Mikulással Lappföld fővárosában, Rovaniemiben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .