A magyar nyugdíjas korán hal meg, és még korábban szegényedik el

0
454
Facebook

A nyugdíjazás után a férfiak 14,5 évre számíthatnak, a nők 20,7 évre. Az Európai Unióban Franciaország a lista vezetője, ott egy férfi nyugdíjas még 23,3 évre számíthat.

Magyarország mögött csak Litvánia áll ezen a listán, ott a nyugdíjazás után csak 14 évre számíthatnak az idős férfiak. Mindez nyilván összefügg a magyar egészségügy helyzetével, amely évtizedek óta alul finanszírozott. A női listán sem sokkal jobb a helyzet: Magyarország itt hátulról a negyedik, mert Litvánia, Szlovákia és Lettország mögénk szorult. Ennek az oka az, hogy a nők 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek Magyarországon, és erre sehol másutt sincsen példa. Vagyis a nők sem élnek oly hosszú ideig mint az Európai Unió legtöbb országában, de előbb vonulhatnak nyugdíjba mint másutt.

Csaknem egymillió nyugdíjas nyomorog

A Bankmonitor szerint tavaly januárban a férfiak átlagosan 228 ezer forintos nyugdíjat kaptak, a nők 192 ezret. Ha ezt átszámítjuk euróra, akkor az eredmény siralmas.

Az átlagkereset ugyanebben az időszakban 364 ezer forint volt Magyarországon vagyis ez sem érte el az ezer eurót, amely Európa szerencsésebb felén a szegénységi küszöböt jelenti. Szólóban ilyen pénzekből nem tud tisztességesen megélni az átlagos nyugdíjas.

Tegyük hozzá, hogy egymillió nyugdíjas nem éri el az átlagos nyugdíj szintet sem.

Magyarország az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb országa

Ez Magyar Péter legütősebb mondata, amellyel szemben Orbán Viktor tizennégyéves nemzeti együttműködési rendszere tehetetlen, mert úgy hangzik mint valami sírfelirat.

Az Orbán rendszer sztriptízt játszik, hogy elfedje a bajt

– írja Lendvai Pál a Der Standardban.

Az Ausztriában élő újságíró arra céloz, hogy Varga Judit házassági drámájával kívánja elfedni a hatalom a kínos valót: miközben Magyarországon az életszínvonal a többség számára csökken, addig Mészáros Lőrinc 150 milliárd forinttal lett gazdagabb, és ismét ő lett a leggazdagabb magyar. Mégis miért? – kérdezheti a magyar lakosság több mint kétharmada, amely az európai szegénységi küszöb alatt vegetál a nemzeti együttműködés rendszerének tizennegyedik évében. Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke, nemrég még utol akarta érni Ausztriát. Ma már arról vitatkozik Orbán Viktor kormányával, hogy ki és mikor mit rontott el. Orbán Viktor 2022-ben a frissen megnyert választás után pillanatnyi őszinteségi rohamában hét szűk esztendőt ígért. Ezt az igencsak mérsékelt sikert nehéz lesz eladni a választópolgároknak, akik eddig sem a két szép szeméért szavaztak Orbán Viktorra hanem, mert majdnem mindenki kapott valamit a választások előtt. Csakhogy azután az infláció mindezt elvitte, és Orbán Viktor választói ottmaradtak kezükben a nagy semmivel. Már persze ha nem Mészáros Lőrincnek hívták őket…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .