A iráni rezsim ismét megtagadja Narges Mohammadi orvosi ellátását

0
278
twitter.com

Irán ismét megtagadta Narges Mohammadi orvosi ellátását, mert ellenezte a hidzsáb viselését. Mohammadi kiemelkedő emberi jogi védelmező, akit a rezsim börtönben tart aktív fegyveres tevékenysége miatt. Narges 2023-ban Nobel-békedíjat kapott.

Narges Mohammadi átszállítását az Evin börtönből a kórházba, ahol szív-angioplasztikán kellett átesnie, lemondták, miután nem volt hajlandó betartani a kötelező hidzsábot, és ezt az álláspontot a börtönben töltött évei során tartotta.

A múlt heti orvosi vizsgálatok kimutatták Mohammadi rossz egészségi állapotát. Az aktivistának „két szívartériája elzáródott, folyadék felgyülemlett a szív körül, és súlyos epehólyaggyulladása van”.

Mohammadi bejelentette, hogy kórházba szállították, fejkendő (hidzsáb) nélkül. Nem sokkal ezután azonban visszatért a börtönbe.

Mohammadi november 6-a óta éhségsztrájkot hirdetett így tiltakozva „az Iszlám Köztársaság azon politikája ellen, miszerint késlelteti a beteg foglyok orvosi ellátását, veszélyeztetve az emberek egészségét és életét”, valamint tiltakozik „ az iráni nőkkel szembeni halálpolitika vagy a hidzsáb kötelező elrendelése ellen.”

Narges Mohammadi megtagadta a hidzsáb viselését a kezelésért cserébe.

Polgárjogi aktivizmusáért Mohammadit 2023-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Számos nemzetközi emberi jogi szervezet, például a Riporterek Határok Nélkül szervezet határozottan elítélte Mohammadi orvosi ellátáshoz való hozzáférésének megtagadását, míg a Nobel-bizottság mély aggodalmának adott hangot egészségi állapota miatt.

“El vagyok keseredve amiatt, hogy az iráni hatóságok továbbra is megfosztják Mohammadi asszonyt szabadságától, annak ellenére, hogy aggodalmak szerint romlik egészségi állapota a fogvatartásban, és az egészségügyi szakemberek tanácsa ellenére, megsértve ezzel a nemzetközi emberi jogi jogból eredő kötelezettségeiket” – mondta az ENSZmunkacsoport képviselője az önkényes fogva tartásról 2023. október 11-én.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .