A hadsereg megbuktatta a diktátort Szudánban

0
301
facebook

Legalábbis ezt mondta két magasrangú tiszt az AP hírügynökségnek. Nem akarták megnevezni magukat, mert nem volt felhatalmazásuk erre. A két főtiszt elmondta: katonai tanács alakult, amely átveszi Omar al Basir szerepét.

A diktátor több mint harminc évig állt az ország élén. Háborús bűneiért nemzetközi körözés van ellene érvényben. A katonai puccsot hetekig tartó tömegtüntetések váltották ki Szudánban.

Ahol egy volt diáklány a forradalom szimbólumává

Hófehér ruhában énekel a 22 éves Ala’a Szalah Khartumban a hadsereg főparancsnoksága előtt. Taura! Taura! Forradalom! Forradalom! – zúgja a tömeg, mely hetek óta követeli Omar al Basir elnök leváltását.

Az arab tavaszt idézi a szudáni megmozdulás, melyben a szebbik nem képviselői különösen nagy szerephez jutnak. Ebben a mélységesen konzervatív országban a nők helyzete nem különösebben irigylésreméltó: már azért is szigorú büntetés jár, ha egy nő nadrágban mutatkozik az utcán! Most változást szeretnének hiszen már Szaúd Arábiában is lassan jogokat szereznek maguknak a szebbik nem képviselői. Akik most a diktátor távozásától remélik sorsuk jobbra fordulását.

Már Omar al Basir is úgy került hatalomra, hogy tiltakozó népi mozgalom buktatta meg az elődjét. Most ugyanerre bíztatta a lázadó tömeg a hadsereg vezetőit. Akik cselekedtek is: leváltották a diktátort Szudánban – legalábbis az AP hírügynökség szerint.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .