Hol gyártják az orosz vakcinát?

0
1304
Pinterest

Több mint 60 országba exportáljuk a Covid-19 elleni vakcinát – dicsekszik az Rt.com, amely közel áll a moszkvai vezetéshez. A New York Times viszont arra mutat rá, hogy Oroszországban magában védőoltás hiány van, mert nem tudnak eleget gyártani. Ezt korábban elismerte a Szputnyik V oltóanyagot előállító legnagyobb orosz gyógyszergyár tudományos igazgatója is, aki a CNN stábját látta vendégül.

Mi a megoldás?

Külföldön gyártják ezentúl nagy mennyiségben az orosz vakcinákat. Ott, ahol megvan ehhez a szükséges kapacitás és technológiai fegyelem. Indiából például 200 millió Szputnyik V oltóanyag érkezhet. Erről írtak alá szerződést. Csakhogy menetközben kiderült: Indiában olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy betiltották a koronavírus vakcinák exportját.

A másik választott ország Dél Korea, ahonnan a jövőben érkezhet orosz vakcina. Kérdés, hogy mikor?

És Európa?

El leszünk az orosz vakcina nélkül is – jelentette ki Thierry Breton uniós biztos, aki az iparpolitikáért felel Brüsszelben. A francia biztos korábban – éppúgy mint Macron elnök – a Sanofi francia gyógyszergyár vakcinájáért lobbizott. Csakhogy kiderült: legkorábban novemberben lehet abból valami. Ezért jelenleg a Sanofi is Pfizer védőoltást gyárt. Thierry Breton biztos most épp azt szervezi, hogy az Európai Unió a saját területén gyártson minél több vakcinát a Covid-19 ellen. A versenyfutás az idővel nem Brüsszelnek dolgozik, mert akármilyen új szerződés csak hónapok múlva jelent felhasználható vakcinát miközben a legtöbb uniós tagállam maximális járvány helyzetben küszködik.

Az Európai Unió brüsszeli bizottságának elnökasszonya, aki különben maga is orvos, azt igérte, hogy nyár végére lehet nyáj immunitás az integrációban  – hála az oltási kampányoknak. Putyin ugyanezt ígéri az oroszoknak.

A szakértők egyiküknek sem hisznek, mert ehhez a lakosság kétharmadát – háromnegyedét kellene beoltani. Vakcina hiányában erre aligha kerülhet sor az Európai Unióban vagy Oroszországban szeptember elejéig.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .