Orbán bocsánatot kérhet, de megváltozni nem fog

0
689
Manfred Weber, EPP
Orbán Viktor és Manfred Weber - Fotó: miniszterelnöki sajtóiroda

Orbán bocsánatot kérhet, de megváltozni nem fog. Minden hízelgése sem fedheti el: Orbán pártja az EU-ban a destruktív erők közé tartozik, és legfőbb ideje, hogy az Európai Néppárt kitegye a szűrét – írta kommentárjában a német liberális lap.

Az EPP-nek és csúcsjelöltjének nem fog sikerülni megregulázni. Ugyanis még ha Orbán teljesít is minden feltételt a jövő szerdai EPP-tanácskozás előtt – a rágalmazó plakátokat már itt-ott leszedette, a bocsánatkérést kipipálta, és a CEU kérdésében arany hidakat igyekeznek építeni –, akkor sincsen semmi tisztázva, és semmit sem sikerült nyerni.

Weber hármas csomagja valójában a tehetetlenség kifejeződése. „Ultimátumával ugyanis Weber kicsinyes számításból túlságosan keveset követelt. Három feltétele elfedi, hogy sokkal nagyobb kérdésekről van szó: a magyarországi demokráciáról, jogállamiságról, az igazságszolgáltatás, a sajtó és a tudomány szabadságáról.

Orbán évek óta szisztematikusan építi le országát, és ezt az Európai Néppárt szégyenletes módon hallgatva szemlélte, mert nem akarta elveszíteni a Fidesz szavazatait az Európai Parlamentben.

A pártbeli barátok ezt az elhízott Puszta-populistát alighanem a durva munka elvégzésére alkalmas bohócnak tekintették, noha a helyzet Magyarországon már jó ideje véresen komoly” – írta a szerző.

Hozzátette: az EPP-ben láthatólag megbocsátható bűnnek tekintették az elterjedt korrupciót és az uniós pénzekkel való lehetséges visszaéléseket is, és szolgálatkészen elsiklottak Orbán antiszemita és rasszista kódokkal folytatott aljas játéka felett.

„Ha most tehát a konfliktust úgy rendeznék, hogy mindkét fél megőrizhesse az arcát, akkor az nem lenne más, mint az EPP folytatódó árulása nem csak a saját, hanem Európa értékeivel szemben,

hiszen sokkal többről van szó, mint az EPP-n belüli viszályról. Az Európai Unió útelágazás előtt áll, és nem az a fontos, hogy ki melyik politikai irányzathoz tartozik, hanem az, hogy ki akarja előre vinni az európai egyesülés projektjét, és ki akarja azt aláásni, megtorpedózni. Orbán a destrukció erőihez tartozik, és ezért legfőbb ideje annak, hogy az EPP ajtót mutasson neki. Bízvást stilizálja magát mártírrá. Ha közösséget vállal a többi lengyel, olasz, francia, vagy osztrák szélsőjobboldali populistával, hadd tegye. Akkor legalább lehetségessé válik egy egyértelmű tartalmi vita, és az sokkal jobb, mint a lopakodó belső mérgezés” – írta a kommentár szerzője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .