Csányi – OTP: “nincs még egy ország, ahol a kormány ennyire beavatkozna a bankok életébe!”

0
125
x.com

A második leggazdagabb magyar, az OTP elnök vezérigazgatója a Portfolió konferenciáján bírálta a magyar kormány különadóit, melyekkel a bankokat és más vállalkozásokat sújt.

“Ha a kormány betartaná az ígéreteit, akkor az extraprofitadónak idén már nem kellene léteznie!”- hangsúlyozta Csányi Sándor. Aki más területeken is bírálta az Orbán kormány gazdaságpolitikáját :” furcsa logika, hogy 5%- os kamatplafont kell bevezetnünk a lakáshiteleknél miközben a kormány nem vállal semmiféle inflációs kötelezettséget cserébe”- mutatott rá egy nyilvánvaló ellentmondásra.

Csányi Sándor kitért az Európai Unió helyzetére is, és visszhangozva Mario Draghi nézeteit , megállapította , hogy az európai versenyképesség csökkent az Egyesült Államokhoz képest. “Technológiai fejlődésben és innovációban is sereghajtóvá vált Európa”- hangoztatta az OTP elnök vezérigazgatója , aki azért hozzátette , hogy a legnagyobb magyar bank köszöni szépen és jól van. Olyannyira jól, hogy fontolóra vette a német Commerzbank megvásárlását , lett is volna elég pénze erre, de politikai okokból lemondott erről. A politikai ellenállást most tapasztalhatja az Unicredit , mely megpróbálja átvenni a Commerzbankot, de a német kormány keményen ellenáll. Mario Draghi jelentésében európai óriás bankokat javasol, de a nemzeti kormányok nemigen lelkesednek ezért. “Így viszont marad az amerikai bankok vezető szerepe a globális gazdaságban “- hangsúlyozta Csányi Sándor.

Magyar Péter élvezi Csányi diszkrét támogatását?

Meg nem erősített hírek szerint Csányi és csapata – Hernádi Zsolt, a MOL elnök vezérigazgatója és Pintér Sándor belügyminiszter – titokban támogatják Orbán Viktor kihívóját, mert nem értenek egyet a magyar miniszterelnök EU és NATO ellenes politikai vonalával.

Az OTP és a MOL sokat profitált a nemzeti együttműködés rendszeréből, de Orbán cserében keményen adóztatja őket. Ez sem tetszik a gazdasági élet két veteránjának, mint ahogy az sem, hogy Orbán Viktor szembekerült Brüsszellel és Washingtonnal.

A nagy túlélők már arra készülődnek, hogy Orbán Viktort is túléljék, ha úgy alakulnak a dolgok: Brüsszel és Washington együtt megbuktatja Orbánt.

Ez most egyértelműen Trump szereplésétől függ: ha ő jön, akkor Orbán átmenetileg megmenekül, ha viszont Kamala Harris lesz az elnök, akkor Washington és Brüsszel együtt kísérli meg Orbán Viktor levételét a sakktábláról. Csányi, Hernádi és Pintér az életművüket és a pénzüket féltik. Mindenképp el akarják kerülni a káoszt. Abban bíznak: ha ez a rendszerváltás idején sikerült, akkor most sem lehetetlen. A káosz senkinek sem érdeke, de minthogy Orbánt az oroszok erőteljesen támogatják, nem fog harc nélkül távozni.

Ceausescut Moszkva és Washington közös döntéssel tette el láb alól. Milosevicset ugyan levették a sakktábláról, és Hágába vitték, de utódát lelőtték. Szerbiában pedig olyan rendszer működik, amely nagyon is hasonlít a nemzeti együttműködés orbáni rendjéhez. Szerbia állítólag Orbán egyik menekülő útja hiszen közel van, de nem tagja sem az Európai Uniónak sem pedig a NATO-nak, és kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .