Macron: “Az Európai Unió a világgazdaság perifériájára szorulhat”

0
171
rtl.fr

A francia elnök szerint amennyiben az Európai Unió tagállamai nem fognak össze egységes fejlesztési tervek érdekében, akkor két-három éven belül végképp lemaradnak az Egyesült Államok és Kína mögött.

Emmanuel Macron erről Berlinben beszélt, ahol a német gazdaság válságára a kormány nem találja a receptet. A Volkswagen gyárakat zár be, a BASF az USA-ban tervez beruházásokat miközben az elektromos autók piacán a Tesla és a kínaiak lenyomják a németeket Európában is.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke jelentésben foglalta össze a problémákat a brüsszeli bizottság kérésére. Macron elnök lényegében Draghi megállapításait ismételte meg. Mit javasol Draghi a problémák megoldására? Többszáz milliárd eurós közös hitel felvételt, melyből finanszírozni lehetne a gazdaság fejlesztését, az ukrajnai háborút és a zöld átmenetet.

Europe is a dead man walking

A brüsszeli Politico Draghi terveivel kapcsolatban megírta, hogy azt a tagállamok többsége – élen Németországgal – nem támogatja vagyis politikai akarat híján az egészből valószínűleg nem lesz semmi. Akkor viszont marad a stagnálás és a lecsúszás a világpiaci versengésben. Hiába tűzte ki a soros magyar elnökség a versenyképességet a félév jelszavának, Európa olyan halott, amely jár még – dead man walking.

A magyar kormány nem támogatja Draghi terveit, mert “szuverén” módon kíván dönteni, és mert a közös hitelből finanszírozott helyreállítási alapból nem kapott egy centet sem. Magyarország az egyetlen tagállam, amely ebbe a helyzetbe manőverezte magát miután szembeszállt Brüsszellel. Magyar Péter, a legnagyobb ellenzéki párt vezére arról tárgyalt Ursula von der Leyennel, hogy miképp lehetne úgy kiutalni Magyarországnak a befagyasztott eurómilliárdok legalább egy részét, hogy az Orbán kormány ne tudja azt lenyúlni.

Orbánnak nem érdeke sem az EU sem Magyarország gazdasági sikere

A nemzeti együttműködés rendszerének politikai sikere épp a sorozatos gazdasági kudarcokon nyugszik. Miért? Mert így a szavazópolgárok többsége kiszolgáltatott marad, és a kormány viszonylag olcsó megvásárolhatja szavazataikat a választások előtt. 2022-ben több mint 1500 milliárd forintot fordított erre az Orbán kormány, amely be is húzta a kétharmadot. Azután az Európa rekorder inflációval ezt vissza is szedte a rá szavazó lakosságtól. 2026-ban ugyanerre készül a magyar miniszterelnök. Némi gondot jelent, hogy Brüsszelből nem jön a pénz pedig arra nagyon is szükség lenne. Ha véletlenül Trump nyerne az Egyesült Államokban, pénz akkor sem lenne hiszen Orbán “barátja” üzletember: csakis oda tesz pénzt, ahol abból  profitot lehet remélni. Peking is közölte: kölcsön csak világpiaci áron jön! Ingyen Orbán Viktor hatalmát sem erősítik. Mi marad a miniszterelnöknek? A jól bevált infláció és a forint permanens leértékelése. A nemzeti együttműködés rendszerének tizennégy éve alatt ez bejött, de korábban Brüsszel és Washington nem akart megszabadulni Orbán Viktortól. A magyar miniszterelnök oroszbarát politikája viszont példa statuálásra késztetheti Washingtont és Brüsszelt. Így jelenthet alternatívát Magyar Péter, aki a Giuseppe Tomasi di Lampedusa herceg Gattopardo regényének  nagy mondását valósíthatja meg:

”ahhoz, hogy semmi se változzon, valaminek meg kell változnia!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .