28 tonna náci arany

0
794
wikipedia

Lengyelországban a Hochberg kastély alatt  28 tonna aranyat remélnek megtalálni alatt. A Hochberg kastély Wroclaw környékén van, mely akkor Breslau néven a náci Németországhoz tartozott.

Erődítmény városnak deklarálta Breslau városát Hitler. Ez azt jelentette, hogy -Budapesthez hasonlóan – az utolsó katonáig védeni kellett a várost az előrenyomuló szovjet csapatokkal szemben. Breslau rom várossá változott. A második világháború után Lengyelországhoz csatolták immár Wroclaw néven.

SS feljegyzések az aranyról

Mostanában kerültek napvilágra azok az SS dokumentumok, melyek szerint a nemzeti bank arany tartalékának Breslauban maradt részét elásták a Hochberg kastély alatt. A feljegyzések szerint hatalmas értékről van szó: a 28 tonna arany magyar pénzben 400 milliárd forintot érhet!

A Lengyel-Német Szilézia Híd alapítvány szerezte meg az SS dokumentumokat, melyeket benyújtottak a kulturális minisztériumnak Varsóban.

Az alapítvány szerint az SS feljegyzés több olyan helyet is megjelölt Sziléziában, a nácik aranyat és műkincseket rejtettek el a második világháború végső szakaszában. Az egyik ilyen rejtekhelyen összerabolt festmények vannak, többi között Botticelli, Caravaggio, Cezanne, Dürer , Monet és Rembrandt alkotásai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .