Zajlik a mentés a halottak után a Dunán

0
238
Rendõrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón. MTI/Lakatos Péter

Honvédségi búvárok és egy daru vannak a Margit híd pesti oldalán a Hableány turistahajó roncsainál. Eddig hét halottja biztosan van az esti balesetnek. Jelenleg hajózási zárlat van a Duna szakaszán.

Egy vízi daru érkezett a Margit híd melletti Duna-szakaszra, a szerda esti hajóbaleset helyszínének közelébe. A Margit híd pillérei között jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai, illetve a Magyar Honvédség és a rendőrségi tűzszerészek tanácskoznak a mentés részleteiről.

Korábban katonai búvárok érkeztek a Margit hídhoz, hogy szükség esetén hozzálássanak a szerencsétlenség áldozatainak megtalálásához. Szerda este ütközött össze a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó a híd pesti oldalához közel.

A szállodahajó pillanatok alatt maga alá gyűrte a 60 fő befogadására alkalmas kisebb járművet.

A hableányon 33 dél-koreai turista és két fős személyzet tartózkodott. Eddig hét halálos áldozatról tudnak, hét sérültet már korábban megtaláltak, őket három kórházban helyezték el.

A rendőrség hajózási zárlatot rendelt el a Duna Árpád híd és Margit híd pesti oldalán lévő szakaszán. A forgalom a budai oldalon zavartalan.

Nem sok remény van arra, hogy az eltűntként keresettek életben vannak, mert a víz igen hideg, 10-15 fok közötti hőmérsékletű, ráadásul erős a sodrása. Emiatt a főváros alatti folyószakaszon próbálják keresni az eltűnteket, de lehetnek áldozatok a roncsban is.

Két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben.

A baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték a Honvédkórházba, a Szent Imre és a Merényi Gusztáv kórházba – nyilatkozta Győrfi Pál, a mentők szóvivője.

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

A Hableány azelőtt. Forrás:pandeck.hu/hableany-setahajo

Legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében – mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel. A mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: akkor is egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

Egyértelműen emberi hiba állhatott a mostani baleset hátterében, mert ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását. Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását – mondta Horváth Imre.

A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó, 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy ezer tonnát nyom.

A baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják – mondta Horváth Imre -, mert a hajók mozgását egy „külső feketedoboz” rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .