Weber megérkezett, de először nem Orbánnal, hanem a CEU rektorával tárgyalt

0
8015
Manfred Weber

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje azért jött Budapestre, hogy a Fidesz esetleges Néppártból történő kizárásáról egyeztessen Orbán Viktorral. Mégis először a CEU-ra ment, hogy az egyetem rektorával, Michael Ignatieff-fel tárgyaljon.

Ez annyiban érthető is, hogy a Fidesz pártcsaládon belül maradásának egyik feltételeként korábban éppen a CEU Budapesten hagyását nevezte meg.

Az egyetem rektori hivatala előtt a CEU diákjainak aktivista csoportja, a Szabad Egyetem képviselői is megjelentek és kérdéseket tettek fel Webernek, aki le is állt velük beszélgetni, miután egyik asszisztense megmutatja neki, hogy a CEU elköltözése ellen tiltakozva októberben a Kossuth térre is kitelepülő diákaktivistákról van szó.

Weber röviden elmondta, feltételei továbbra sem változtak, a plakátoknak, – akár Jean-Claude Juncker néppárti EB-elnök, akár Frans Timmermans, a Szocialisták és Demokraták (S&D) EP-frakcióvezetője szerepel rajtuk – el kell tűnniük.

„Garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is, teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és – ugyan lehetőségeim korlátozottak -, de korlátozott lehetőségeimet a cél érdekében latba fogom vetni.” (Mérce)

„A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. Mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el” – írta közleményében a CEU.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .