Veszélyben vannak a melegek Közép-Amerikában

0
789

Az Amnesty International jelentése szerint komoly veszélyben vannak az el salvadori, guatemalai és hondurasi leszbikus, meleg, biszexuális, transz és interszex (LMBTI) emberek. A hatóságok nem védik meg őket az erőszaktól, így egyetlen lehetőségük marad: elmenekülni az országból, azonban Mexikóban további veszélyek várnak rájuk.

Melegfelvonulás Mexikóban
Forrás: Wikimedia Commons

A Nincs menedék című jelentés bemutatja az elképesztő méreteket öltő erőszak és diszkrimináció elől El Salvadorból, Guatemalából és Hondurasból menekülő meleg férfiak és transzszexuális nők üldözését. Arról is ír, hogy

a mexikói hatóságok nem védik meg az országon átutazó embereket,

és részletesen bemutatja, hogyan zárják őket rendszeresen és hosszú időre idegenrendészeti őrizetbe az Egyesült Államok területén.

“Közép-Amerikában az embereket durva támadások és hátrányos megkülönböztetés éri a nemi identitásuk vagy a szexuális orientációjuk miatt. Ezeknek az embereknek nincs hova menekülniük” – mondta Erika Guevara-Rosas, az Amnesty International amerikai régióval foglalkozó igazgatója. Azt is mondta:

“Terrorban élnek odahaza, és jogsértések áldozataivá válnak miközben biztonságot keresnek. Jelenleg ők az amerikai kontinens egyik legkiszolgáltatottabb menekült csoportja.”

Az Amnesty International közleménye szerint El Salvador, Guatemala és Honduras azok közé az országok közé tartozik, ahol a legtöbb embert ölik meg. 100 000 lakosra vetítve El Salvadorban 81,2, Hondurasban 58, míg Guatemalában 27,3 ember lesz gyilkosság áldozata a hivatalos adatok szerint.

Az Amnestynek nyilatkozó menekültek és menedékkérők túlnyomó többsége állandó diszkriminációról és durva erőszakról mesélt, köztük a helyi bűnszervezetek által elkövetett gyilkosságokról, fizikai erőszakról és gazdasági kizsákmányolásról.

Úgy érezték, nem volt más lehetőségük, mint elmenekülni.

A jelentés szerint a hatóságok szinte alig vonják felelősségre az LMBTI emberek elleni bűncselekmények elkövetőit, főleg akkor nem, ha maguk a hatóságok emberei a bántalmazók.

A hondurasi Cattrachas nevű civil szervezet adatai szerint 264 LMBTI embert öltek meg az országban 2009 és 2017 között. A legtöbb esetben a gyilkosokat nem állították bíróság elé.

Az Amnesty International kutatása arra is kitér, hogy

a meleg férfiak és transzszexuális nők ellen elkövetett brutális jogsértések nem érnek véget azután, hogy elhagyják az országukat.

A legtöbben arról számoltak be, hogy Mexikóban is további diszkrimináció és erőszak várt rájuk, nem ritkán a hatóságok részéről. Az országra általánosságban amúgy is jellemző az LMBTI emberek elleni erőszak. Többen azt is elmesélték, itt sem érezték magukat biztonságban, mert fenyegetéseket kaptak a határokon átnyúlóan működő bűnszervezetektől.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által készített tanulmány szerint a 2016 és 2017-ben megkérdezett, Közép-Amerikából származó LMBTI menekültek kétharmada lett szexuális és nemi alapú erőszak áldozata Mexikóban.

Többen azt is elmondták, soha

nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy joguk van menedékkérelmet benyújtani

Mexikóban, annak ellenére, hogy visszatérésük esetén komoly veszélybe kerülnének. Azt is elmesélték, hogy a mexikói hatóságok az ellenük elkövetett jogsértések ügyében indított vizsgálatokról soha nem adtak semmilyen felvilágosítást számukra.

“Még több vér fog az el salvadori, hondurasi, guatemalai, mexikói és amerikai hatóságok lelkén száradni, ha nem képesek védelmet nyújtani ezeknek a kiszolgáltatott embereknek” – mondta Erika Guevara-Rosas.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .