Tilos lesz kereskedelmi célra használni Dávid szobrát

0
805

Egész Európában tilos lesz ezentúl engedély nélkül kereskedelmi célra felhasználni Michelangelo Dávid-szobrának képét – így döntött a firenzei bíróság.

A korlátozás célja, hogy gátat szabjon a jegyüzérek ténykedéseinek, akik túlárazott belépőket kínálnak a turistáknak a reneszánsz mesterművet őrző firenzei Gallerie dell’Accademiába – írja az olasz Local, amelyet az MTI idéz.

A korlátozás elsődlegesen a Visit Today nevű cég ellen irányul, amely

a Dávid-szobor képével hirdeti VIP-jegyeit a szórólapjain és a honlapján.

A bírósági döntés értelmében a vállalatnak minden promóciós anyagáról el kell távolítania a szobrot ábrázoló képeket és 2000 euró (622 ezer forint) pénzbírságot kell fizetnie minden egyes napért, amikor megszegi a tilalmat.

Cecilie Hollberg, a múzeum igazgatója precedensértékűnek és követendő példának nevezte a döntést. Azt mondta:

“azok a múzeumok, amelyek hozzánk hasonlóan a túlárazott jegyek megszaporodásának áldozataivá váltak, mostantól jogi útra terelhetik a dolgot,

mert a jog győzedelmeskedni fog olyasvalami felett, amely gyakorlatilag a látogatók becsapását jelenti”.

A firenzei székesegyház épületegyüttesével kapcsolatos állagmegóvási és felújítási munkálatért felelős Opera del Duomo szervezet vezetője, Lucas Bagnoli már fontolgatja is, hogy követi a Galleria dell’Accademia példáját, mivel a különböző jegyirodák a dóm képét is előszeretettel felhasználják a szolgáltatásaik népszerűsítéséhez.

Az olaszországi kulturális intézmények várhatóan országszerte követni fogják a firenzei intézmény példáját.

Az egész Európára kiterjedő korlátozás értelmében a szobrot ábrázoló képeket ezentúl senki sem használhatja fel pénzszerzés céljából a Galleria dell’Accademia engedélye nélkül. Azt egyelőre nem tudni, hogy a korlátozás a szuvenírekre és a képeslapokra is kiterjed-e.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .