Végre kiderülhetett, ki volt Hasfelmetsző Jack

0
393

25 éve találtak egy naplót, amelyet akkor a sorozatgyilkos kutatói hamisnak neveztek. Most viszont úgy tűnik, mégis valódi. Eszerint a legismertebb gyilkos egy liverpooli gyapotkereskedő volt.

1992-ben előkerült egy addig ismeretlen, 9000 szavas napló, amelyet egy bizonyos James Maybricknek tulajdonítottak. A gyapotkereskedő bevallotta, hogy megölt öt nőt a londoni East Enden és hatodikat Manchesterben. A visszaemlékezést az MTI tudósítása szerint így írta alá:

“Tisztelettel, Hasfelmetsző Jack”.

Szakértők akkor kétségbe vonták, hogy a napló hiteles lenne. Leginkább azért, ahogy előkerült: egy liverpooli ócskavasgyűjtő hozta nyilvánosságra. Mike Barrett azt állította, hogy családjának egyik barátjától kapta. A férfi, Tony Deveraux azonban nem sokkal később meghalt, így a napló eredetére nem sikerült egyértelmű magyarázatot adni, ami sokak szemében egyenlő volt azzal, hogy hamisítványról van szó.

Azóta viszont sokat kutatták a naplót, és az is kiderült, hogy

Maybrick egykori liverpooli otthonában találták.

Az egyik kutató, Robert Smith könyvében azt állítja, Mike Barrett és azok, akiktől a memoárt kapta, azért tartották ezt titokban, mert féltek attól, hogy törvénytelenséget követtek el.

Forrás: Wikimedia Commons

Smith a Telegraphnak azt mondta:

„az aprólékos kutatás végül visszavezetett minket Maybrick lakásához”

Szerinte az újonnan bemutatott, vitathatatlan bizonyítékok alátámasztják, hogy a naplót 1992. március 9-én James Maybrick egykori hálószobájának padlója alól emelték ki.

“Ebből következik, hogy nagy valószínűséggel James Maybrick a szerző. Hogy ő volt-e Hasfelmetsző Jack? Ezek alapján ő kell, hogy legyen a legfőbb gyanúsított.”

Hasfelmetsző Jack London Whitechapel nevű nyomornegyedében gyilkolt, az első holttestre 1888. augusztus 31-én találtak rá. Az áldozatok prostituáltak voltak, akiknek torkát elvágták, testüket pedig komoly anatómiai ismeretekre valló módon megcsonkították. A gyilkos az utcán végzett áldozataival, csak az utolsó nőt, Mary Kellyt darabolták fel szegényes albérletében.

A gyilkosságokkal sokakat gyanúsítottak, nekik külön Wikipedia-oldaluk is van. Szerepel köztük például Lewis Carroll, az Alice Csodaországban írója, William Gull, Viktória királynő orvosa, vagy épp Albert Viktor herceg.

FüHü/MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .