Kezdőlap Címkék Jean-Claude Juncke

Címke: Jean-Claude Juncke

Lapszem – 2018. május 7.

0

Ma a Gizellák ünneplik a névnapjukat. Az időjárás kedvez nekik: nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 25 fok körül várható. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Népszava: Kiszállási díjat kérnek a háziorvosok

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér. Mindenesetre enélkül is csökkent már a házhoz kiszállások száma: míg 2010-ben 3 millió rendelőn kívüli esetet láttak el a háziorvosok, 2016-ra 1,5 milliót. És egyre több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot.

A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér.

Csakhogy Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért.

Magyar Idők: Hipsztermessiás

Ezúttal a Marxról kimondott véleménye miatt megy neki Jean-Claude Junckernek a Magyar Idők publicistája, aki szerint az Európai Bizottság (tegyük hozzá, Orbánt nem egyszer bíráló) elnöke beáll a sorba, és mosogatja a gondolkodó emlékét, relativizálja a múltat, s kimondja a varázsszót: ellentmondásos. Egyetlen olyan ember sincs a világtörténelemben, aki azzal lépett volna fel, hogy ő márpedig mindenkit meg fog gyilkoltatni, és a poklot hozza el. Ennek megfelelően ellentmondásos figura lehet az összes vérgőzös diktátor, hiszen lám, Hitler szerette a kutyákat, Mobutu Sese Seko stílusos ruhát tervezett népének, Kádár János pedig híresen puritán életet élt és jól sakkozott.

De ők nem ellentmondásos figurák, hanem gyilkosok, véreskezű gazemberek

– szögezi le az írás, amely így folytatódik: iztosan nehéz lehetett Luxemburgban küzdeni az eszméért, miközben a kapitalisták palotái egyre növekedtek, a munkásság meg nyomorgott.

Magyar Hírlap – Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Teljesen új, ezerkétszáz ágyas központi kórház épül a fővárosban, amely a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján valamennyi sürgős esetet képes lesz az intézményen belül ellátni – hangsúlyozta Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott a lapnak adott interjújában. A cikk az újkori Magyarország történetének legnagyobb egészségügyi beruházásának nevezi

a Dél-budai Centrum projektet, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd.

A beruházás irányításával Bedros J. Róbertet bízták meg, aki meghúzta „a projekt képzeletbeli startpisztolyának ravaszát”. A miniszterelnöki megbízott közölte, néhány héten belül elindulhat a tervpályázat, és ha minden a tervek szerint alakul, öt év múlva megnyithatja kapuját a „szuperkórház. A Dél-budai Centrum megépítése az Egészséges Budapest program része, a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programjában is a legnagyobb beruházás.

 

Változik az európai politikai pártok finanszírozása

0

Az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot fogadott el az európai politikai pártokról és alapítványokról szóló rendelet módosításáról. Jean-Claude Juncker az Unió helyzetéről szóló beszédében ismertetett Demokrácia javaslatcsomagjában vetítette előre a politikai pártok finanszírozásának reformját.

„Az európai pártoknak forrásokat kell biztosítanunk annak érdekében, hogy jobban megszervezhessék magukat” – mondta Jean-Claude Juncker . Az Európai Bizottság e kötelezettségvállalás előmozdítása érdekében fogadott el jogalkotási javaslatot az európai politikai pártokról és alapítványokról szóló rendelet módosításáról.

A javasolt módosítások az átláthatóság növelését célozzák, hogy az emberek tudják, hogy kire szavaznak, növekedjen a demokratikus legitimáció és erősödjön a végrehajtás, hogy fel lehessen lépni a visszalépések ellen és vissza lehessen fizettetni a finanszírozást – áll egyebek között a Bizottság közleményében.

Ezeket a javaslatokat a 2019-es európai választások előtt el kell fogadni és hatályba kell léptetni.

Forrás: https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/political_parties_hu.pdf

A változtatás szükségessége

Az európai politikai pártok és alapítványok javasolt reformja választ ad az Európai Parlament ismételt, az európai adófizetők pénzével való visszaélésekhez vezető kiskapuk bezárására vonatkozó követeléseire.

Bizonyos esetekben ugyanazon nemzeti pártok egyes tagjai különféle európai pártok létrehozását támogatják.

Emellett az európai politikai pártok számára rendelkezésre álló uniós finanszírozás jelenlegi elosztási módja nem kellően arányos az európai választások során elért képviseleti eredménnyel. Végül, de nem utolsósorban, a pártok nehezen tudnak eleget tenni az ilyen finanszírozás feltételéül szolgáló társfinanszírozási követelménynek.

A Bizottság javaslata szorosabb kapcsolatot teremt a tényleges képviselet és a finanszírozás között azáltal, hogy a ténylegesen kapott szavazatok alapján járó finanszírozás arányát 85 %-ról 95 %-ra emeli. A jelenlegi rendszer szerint a finanszírozás 15 %-a az összes párt között oszlik el, függetlenül attól, hogy ténylegesen hány szavazót képviselnek.

A javasolt lépések

Az átláthatóságot növeli, hogy a nemzeti pártok számára előírja: a honlapjukon egyértelműen tüntessék fel annak az európai pártnak a logóját és politikai programját, amelynek tagjai. A pártok képviselői közötti nemi arányt is fel kell majd tüntetni.

Ezen túlmenően a javasolt reform

bezárja azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a pártok számára, hogy visszaéljenek a rendszerrel

azáltal, hogy több európai szervezetet hoznak létre, amelyek mindegyike jogosult extra finanszírozásra.

Következő lépések: A Bizottság által bemutatott jogalkotási javaslatot rendes jogalkotási eljárás során el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ahhoz, hogy azok hatályba lépjenek.

Az európai politikai pártok és támogatásuk

A bizonyos feltételeknek eleget tevő politikai pártok és alapítványok lehetőséget kapnak arra, hogy európai szinten történő bejegyzés révén európai jogi személyekké váljanak, ezáltal növelve esélyüket az európai pénzügyi támogatáshoz való hozzáférésre. E feltételek közé tartozik a megfelelően nagy számú tagállamban való képviselet, valamint az EU alapértékeinek tiszteletben tartása mind programjukban, mind tevékenységük során.

Az európai szintű politikai pártok finanszírozása működési támogatás formájában valósul meg. Ez a pártok támogatható kiadásainak ma még legfeljebb 85%-át fedezheti, míg a fennmaradó részt saját forrásokból, például tagsági díjakból és adományokból kell fedezni.

A támogatás felhasználható a pártok politikai programjában szereplő célkitűzésekhez, például az alábbiakhoz közvetlenül kapcsolódó kiadások fedezésére:

–           értekezletek és konferenciák,

–           kiadványok, tanulmányok és reklámok,

–           igazgatási, személyzeti és útiköltségek,

–           az európai választásokkal kapcsolatos kampányok kiadásai.

A támogatás nem használható fel többek között a következő kiadások fedezésére:

–           a népszavazásokkal és választásokkal kapcsolatos kampányok kiadásai (az európai -választások kivételével),

–           a nemzeti pártok, választási jelöltek, valamint a nemzeti és európai szintű politikai alapítványok közvetlen vagy közvetett finanszírozása,

–           adósságok és adósságszolgálati terhek.

 

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!