Vallomást tett a floridai tömeggyilkos

0
1167
A 19 éves Nikolas Cruz meghallgatása egy Fort Lauderdale-i bíróságon 2018. február 15-én (MTI/EPA/South Florida Sun-Sentinel pool/Susan Stocker)

Beismerte tettét a 19 éves Nicolas Cruz, aki szerdán egy floridai középiskolában 17 embert lelőtt és többeket megsebesített. Közben egyre több részlet lát napvilágot a lövöldözésről.

17 rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt emeltek vádat a támadó ellen, akit óvadék fejében sem lehet szabadlábra helyezni. Az áldozatokról és a lövöldözés körülményeiről egyre több információ derül ki, az iskola dolgozóit pedig hősiességük miatt magasztalják. A BBC arról ír, hogy egy földrajztanár akkor kapott halálos sebet, mikor a tanterem ajtaját próbálta elbarikádozni, hogy a diákokat védje. Az iskola egyik amerikai futball edzőjét is hőskét ünneplik: Aaron Feis a testével védte a gyerekeket a lövedékektől. Az áldozatok többsége középiskolás diák volt.

A támadás miatt az amerikai iskolákban fokozták a védelmi intézkededéseket, és a The Washington Post szerint különös figyelemmel követik a problémás magatartású diákokat.

A tragédia óta megszaporodtak az iskoláknak címzett fenyegetések is, és már legalább két diákot tartóztattak le, amiért a floridaihoz hasonló vérengzéssel fenyegetőzött. A lövöldözés kapcsán ismét előtérbe kerültek a fegyvertartással kapcsolatos viták, az amerikai elnök viszont tudatosan kerülte a témát. Donald Trump a tragédia után mondott beszédében egyszer sem szerepelt a fegyver szó, csak arról beszélt, hogy kiemelt cél lesz az iskolák biztonságának növelése, és a mentális betegekre is jobban odafigyelnek majd.

Nicolas Cruz depresszióval küzdött, tanárai szerint magatartási gondjai voltak, és diáktársai is tudták, hogy fegyvermániás. A YouTube-ra korábban egy fenyegető videót is feltöltött, amelyről az FBI-t is értesítették. Volt középiskolájában lövöldözött, ahonnan magaviselete miatt küldték el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .