USA republikánus szenátor: Ukrajna ásványi vagyonát nem akarom Putyinnak adni

0
994
x.com

Lindsey Graham republikánus szenátor elmondta a CBS televízióban, hogy “Ukrajna 10-12 ezer milliárd dolláros kritikus ásványi anyagon ül, így ők lehetnének a leggazdagabb állam Európában. Nem akarom ezt Putyinnak adni, hogy megossza Kínával.

Ha most segítünk Ukrajnának, akkor a legjobb üzleti partnerünké válhat. Ezt a 10-12 ezer milliárd dollár értékű kritikus ásványi kincset a Nyugat kapná nem pedig Putyin és Kína.”

A republikánus szenátor tavaly járt Kijevben, ahol így fogalmazott:

”ebben a háborúban oroszok halnak meg, ez a legjobb módja a pénzünk elköltésének.”

Moszkva ezt követően háborús bűnösnek nevezte, és elfogató parancsot adott ki ellene.

Graham szenátor, aki korábban a légierő pilótája volt, megtisztelőnek nevezte, hogy szerepelhet Putyin ellenfeleinek listáján. A republikánus szenátor most kijelentette:

”az USA nem engedheti meg, hogy ezt a háborút elveszítse.”

A republikánus szenátor javaslattal is élt: ”háromszáz milliárd dolláros orosz vagyon van lefoglalva Európában, ezt Ukrajnának kellene adnunk.”

Ennek a pénznek körülbelül a fele az orosz nemzeti bank devizakészletét jelenti, melyet jórészt Belgiumban tartott. Az USA már régóta javasolja az orosz vagyon elkobzását, mert ebből akarja fedezni az ukrajnai háború egyre növekvő költségeit.

Mitől ilyen harcias Trump szenátora?

Washingtonban a republikánusok az utolsó percig hátráltatták az ukrajnai segély megszavazását, hogy ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák Biden elnököt. Végülis csak akkor adták be a derekukat amikor a Pentagon közölte velük: ha Ukrajna nem kap segélyt az USA-tól, akkor beszakadhat a front, és az oroszok elfoglalhatják Harkivot, Ukrajna második legnagyobb városát. Ezekután Donald Trump is rábólintott az ukrajnai segély csomagra. Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója pedig úgy adta át a segély csomagot Ukrajnának, hogy az idén ezzel képesek lesznek visszaverni az orosz támadást, jövőre pedig ellentámadást indíthatnak.

Az USA, amely 2021-ben tehát már Putyin agressziója előtt stratégiai ellenféllé nyilvánította Oroszországot és Kínát, tovább akarja folytatni a háborút noha Ukrajna ereje egyre inkább fogyatkozik.

Ezért mindinkább felmerül a gondolat Washingtonban is: “kiképzőket” kell küldeni Ukrajnába. Ebben semmi újdonság sincs: már jócskán Putyin agressziója előtt népes amerikai kiképző csapat működött Ukrajnában, az ő segítségükkel sikerült elhárítani a villámháborús fenyegetést. Jelenleg egy olyan két csillagos amerikai tábornok áll  a “kiképző” csapatok élén Ukrajnában, aki megjárta Irakot és Afganisztánt, van tehát haditapasztalata bőségesen.

Mindeközben John Bolton, Trump elnöki egykori nemzetbiztonsági tanácsadója azzal vádolta meg egykori főnökét, hogy amint visszakerülne a Fehér Házba, azon nyomban tárgyalni kezdene Putyinnal az ukrán vezetés feje fölött egy fegyverszünetről a jelenlegi frontvonalakon. Ez Putyin ajánlata is, melyet Biden elnök egyelőre nem fogad el, de a CIA igazgatója titokban tárgyal az orosz hírszerzés vezetőjével valamiféle ukrajnai megoldásról. Biden elnök nem vesz részt azon a svájci békekonferencián, melyen Ukrajna jövőjét akarják tisztázni, de nem hívták meg Oroszországot, így a júniusi konferenciától senki sem vár különösebb eredményt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .