Újságírók beszéltek a kézivezérelt magyar közmédiáról

0
679

Közleményben idézi fel az Együtt az al-Dzsazíra riportját a magyarországi médiahelyzetről, a központilag vezérelt propagandistává silányított közmédiáról. Az állami médiává silányított közmédia már nem tekinti feladatának a hiteles tájékoztatást, és kötelességének érzi, hogy a Fidesz politikai érdekei szerint cenzúrázza vagy éppen hamisítsa meg a híreket.

Azt írják, hogy már a közmédia dolgozói állnak ki a Fidesz putyinista médiapolitikája ellen, az ellen, hogy az Orbán-rezsim megszüntette Magyarországon a közszolgálatiságot, és létrehozta belőle saját udvari médiáját. A párt szerint a kézi vezérelt propagandamédiumok helyett szabad sajtóra és sokszínű nyilvánosságra van szükség. A magyar médiahelyzetről készített riportot az al-Dzsazíra, amelyben két MTVA-dolgozó is részletesen mesél a kormánymédia belső működéséről. Arról beszélnek, mennyire kézi vezérléssel működteti a közmédiát és több kormányközeli médiumot a Fidesz-kormány. Többek közt semmi rosszat nem lehet írni a kormányról, és minden olyan témára rá kell állniuk, ami a három kulcsszóhoz, a soroshoz, a migránshoz és a balliberálishoz kötődik.

Az Együtt szerint a Fidesz-kormány szégyene, hogy az állami médiává silányított közmédia már nemhogy nem tekinti feladatának a hiteles tájékoztatást, de kötelességének érzi, hogy a Fidesz politikai érdekei szerint cenzúrázza vagy éppen hamisítsa meg a híreket. Az állami propagandamédiává alacsonyított közmédiánál a hírszerkesztés alapelve lett a hamisítás és a valóság fideszesítése, írják. Immár ezt bizonyítják az MTVA-dolgozók nyilatkozatai is. Az Együtt szerint a Fidesz megszüntette Magyarországon a közszolgálatiságot, és létrehozta belőle saját udvari médiáját. Ráadásul nem elég, hogy a jelenlegi állami média hazudik és híreket hamisít, de mindezt még méregdrágán is teszi.

Az Együtt szerint az MTVA-t jelenlegi formájában meg kell szüntetni, helyette egy független, kiegyensúlyozott, közszolgálaton alapuló hírügynökséget, integráltan működő köztévét és a közrádiót kell létrehozni. 80 milliárd helyett maximum 10 milliárdot szabad költeni egy valóban közszolgálati közmédiára. A költségvetés csökkentésével felszabaduló forrásokat pedig az egészségügy és az oktatás rendbetételére kell fordítani. Azt írják: az április 8-i kormányváltás után biztosítani kell a közmédia függetlenségét. Propagandacsatorna helyett közszolgálati médiát kell létrehozni, sokkal alacsonyabb költségvetéssel, kevesebb csatornával, színvonalasabb műsorkínálattal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .