Újabb halálos áldozata van a szerbiai kanyarójárványnak

0
625

Egy kétéves niši kisgyermek halt bele a kanyaró szövődményeibe. Az elmúlt tíz napban ő a második áldozat Szerbiában. December végén egy harmincéves belgrádi fiatalember esett áldozatul a kanyaró okozta szövődményeknek. Az orvosok szerint Vajdaságban nincs ok az aggodalomra, és ez elsősorban a jó oltottsági aránynak köszönhető, ami Vajdaságban átlagosan 90, Szabadkán pedig mintegy 95 százalékos.

Most egy kétéves kisfiú halálát okozta az évtizedeken át legyőzöttnek hitt fertőző betegség. A gyermeket tíz napig lélegeztetőgép segítségével tartották életben, de az orvosok nem tudták megmenteni, mert a vírus a tüdejét és a szívét is megtámadta. Dejan Milojević, a niši Gyermekklinika intenzív osztályának főorvosa megerősítette: az érintett kisgyerek nem volt beoltva kanyaró ellen, és a tüdeje is gyengébben volt kifejlődve. A kanyarónál gyakoriak a szövődmények – állítja Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakorvos: „A kanyaró egy súlyos betegség, körülbelül 30 százalékban bír lenni valamilyen szövődmény, mint tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, középfülgyulladás és így tovább, de valamikor a kanyaró halálos kimenetelű is lehet.”

Szerbia déli részében az oltottsági arány alig 60-70 százalékos. Országszerte több, mint 700 kanyarós beteg van, a legtöbbjük Dél-Szerbiában, de Belgrádban is már 200 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A szakorvos hozzátette: várhatóan tovább emelkedik a kanyarós megbetegedések száma.

Pannon RTV

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .