“Túl sok az orosz kém Magyarországon”

0
309

2014-15-ben csak 50-100 profi orosz hírszerző dolgozott Magyarországon. Ma ez a szám 300.

Moszkva Magyarországot előretolt bázisnak tekinti az Európai Unión belül – nyilatkozta a Politico európai kiadásának egy magát megnevezni nem kívánó amerikai diplomata, aki korábban az USA budapesti nagykövetségén dolgozott. A budapesti orosz nagykövetség emberei lőgyakorlatokra jártak egy olyan szélsőjobboldali aktivista birtokára, aki aztán lelőtt egy magyar rendőrtisztet – eleveníti fel a sztorit a Politico, mely arról is beszámol, hogy

egyes állami adatbázisok a Yandex moszkvai szervereihez kapcsolódtak.

Mindez gyanúra ad okot a szövetségesek körében.

Magyarország természetesen tagadja, hogy különleges partner kapcsolat lenne Moszkvával. De a szövetségesek körében bizalmatlanságot kelt a 10 milliárd eurós nagy paksi atom üzlet. Mindez nem befolyásolja Magyarország lojalitását a NATO-hoz mondta egy magyar diplomata a Politico tudósítójának. Hangsúlyozta, hogy a magyar békefenntartók ott voltak Afganisztánban és Irakban. Jelenleg pedig egy magyar dandár Észtországban gyakorlatozik Oroszország határainak közelében.

Orbán és Putyin Budapesten
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Másképp látja ezt a dolgot Zakariás Győző ezredes, aki ma már nyugdíjas, de korábban rálátása volt Magyarország és a NATO kapcsolataira. Szerinte

már akkora a bizalmatlanság a szövetségesek körében, hogy a titkos információkat nem osztják meg Magyarországgal, mert attól tartanak, hogy azok az oroszok kezébe kerülhetnek.

Katrein Ferenc, aki egykor a magyar titkosszolgálat és a terrorelhárítás egyik magas beosztású munkatársa volt, szintén elmondta a Politicónak: az oroszok túl nagy szerepet kapnak Magyarországon. Jellemzőnek tartja, hogy míg a kormánypárti média rendszeresen bírálja Brüsszelt, addig az oroszokat nem éri kritika. Az oroszok ezt a maguk módján hálálják meg: egy csecsen férfi megfenyegetett egy magyar ellenzékit Budapesten. Az RT rendszeresen közöl olyan beszámolókat, melyek kedvező színben tüntetik fel Magyarországot. Legutóbb például hosszas összeállítást közöltek arról, hogy Orbán Viktor nem diktátor és a vele kapcsolatos nyugati bírálat megalapozatlan.

Mindezzel együtt az USA ex budapesti nagykövete, aki máskülönben kritikus Orbán Viktorral szemben,   nem hiszi, hogy a magyar miniszterelnök az orosz befolyás növelésére törekedne és emiatt kétségbe lehetne vonni a lojalitását a NATO-hoz. Kounalakis asszony, aki 2010 és 2013 között volt az USA nagykövete Budapesten, úgy látja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyszerűen csak nagyobb mozgásteret akar, ezért javítja Magyarország kapcsolatait a térség országaival és Oroszországgal, mely évtizedek óta szerepet játszik a régióban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .