Tóth Zoltán: nagyrészt helyes a „nyolcak” nyilatkozata

0
855

Többségében támogatja a Közös Ország Mozgalom választójogi elképzeléseit a szakértő. Tóth Zoltán szerint az arányosabb szabályok helyesek, de a női kvótát először a pártokon belül kellene elfogadtatni. Ő változatlanul a német modell híve.

Az ismert választási szakértő nagyrészt egyetért a Közös Ország Mozgalom által kezdeményezett és nyolc párt által aláírt nyilatkozatban foglaltakkal, amelyben azok a jelenlegivel szemben arányosabb választási szabályokat sürgetnek, átláthatóbbá, tisztábbá változtatnák a kampány lefolytatását és finanszírozását.

Az első fontos pont, amely megszüntetné a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, amely a korábbinál is jobban honorálja a nyertest. Ide tartozik a határon túli és a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazási lehetőségének különbsége, amelyet az aláíró pártok megszüntetnének. Tóth Zoltán a fuhu.hu-nak teljes egyetértését fejezte ki ezzel.

A „nyolcak” bevezetnék a női kvótát a választási rendszerbe, bár részleteket erről sem tudni. Tóth Zoltán enélkül is úgy fogalmazott, hogy ezt

a pártoknak előbb saját magukon belül kellene elérniük,

mert jelenleg a tagságok többsége nem támogatja ezt a gondolatot. Amíg a Fideszben a tagságon belül a nők tudomásul veszik az egyenlőtlenséget és alávetettséget, addig ez nehezen fog menni – mondta Tóth Zoltán. Szerinte a pártok közjogi szabályozásba tolnák át a probléma megoldását.

A nemzetiségi kisebbségek képviselete mindmáig megoldatlan, a tervezet eltörölné a kényszerű választási kötelezettséget a nemzetiségi és pártszavazás között. Lenne listás és egyéni kerületi voksuk, s ezen túlmenően nyílna lehetőség a nemzetiségi jelöltre szavazni. Tóth Zoltán úgy véli, hogy ez akkor fogadható el, ha maximálnák a harmadik, a nemzetiségi szavazással elérhető mandátumok számát.

Összefoglalóan Tóth Zoltán támogatja a jelenlegi nagyon nagy egyenlőtlen eredményt hozó szabályok kiiktatását. Hozzáteszi azonban, hogy

a mostani választási rendszer inkább kedvez az ellenzéknek,

mert szűkebb többséggel is nagy különbségű győzelem érhető el. Ő személy szerint – miként 1989-ben, a kerekasztal-tárgyalásokon – a német modellt ajánlja, amely az egyéni jelöltek megválasztásával együtt is lehetővé teszi a választási eredmény és a mandátum-kiosztás szinte teljes egyenlőségét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .